Kosken VPK marssi jälleen kahden vuoden tauon jälkeen

Viikonloppuna vietetty Kosken VPK:n kesäjuhla oli Hämeenkosken kesän ehdoton kohokohta.

Hämeenkosken kesässä palattiin niin sanotusti normaaliin aikaan, kun Kosken VPK:n kesäjuhlaa päästiin viettämään perinteiseen tapaan kolmipäiväisenä tapahtumana. Viime kesänä palokunnan 125-vuotisjuhlaa vietettiin pienemmässä mittakaavassa useassa erilaisessa tapahtumassa, ja toissa kesänä korona perui juhlan kokonaan, ensimmäisen kerran sitten talvisodan.

Nyt odotettua juhlaa päästiin viettämään Letkusählyineen, Sormikoukun MM-kisoineen ja muun muassa juhlanäytelmineen. Tähtiartistit viihdyttivät juhlakansaa perjantai- ja lauantai-iltana, ja sunnuntaina oli vuorossa tuttuun tapaan juhlan virallinen osuus palokunnan marsseineen, juhlapuheineen ja ansioituneiden palokuntalaisten palkitsemisin.

Juhlapuheen piti tällä kertaa kansanedustaja Hilkka Kemppi. Hän kiitteli palokuntaa 126 vuoden aktiivisesta ja ansiokkaasta toiminnasta.

– Se on pitkä aika ennen kaikkea heille, jotka ovat saaneet apua Kosken VPK:n toiminnasta, Kemppi totesi.

Ammattilaisten osaaminen on kehittynyt.

Kansanedustaja Hilkka Kemppi

Hän muistutti, että Kosken VPK:n ensimmäinen tehtävä oli nimenomaan tulipalojen torjunta.

– Se oli niitä ämpärijonoja, kun vettä kannettiin palopaikalle. 1800-luvun lopulla elettiin kasvun aikaa, ja se tietenkin tarkoitti sitä, että tuli enemmän myös riskejä, ja silloin Kosken VPK:ta erityisesti tarvittiin. Ilolan kartano paloi, Hyväneulan kylä paloi, ja monet muut kohteet tarvitsivat pelastusapua, palomiehiä ja palonaisia.

– Tekniikka kehittyi, ja myös ammattilaisten osaaminen on kehittynyt. Kosken VPK:ssakin alettiin pohtia ehkä tänä päivänäkin sitä kaikkein tärkeintä kysymystä, kun me kaikki vanhenemme aikanamme, että mistä saadaan niitä uusia tekijöitä. Siinä kohtaa Kosken VPK:n tehtäväksi tuli myös kasvatustehtävä näille meidän pienimmille, joita meni marssillakin aika monta.

Kemppi muistutti myös, että vuosikymmenten kuluessa VPK:n tehtäväkenttä on laajentunut palojen sammuttamisen ohella muuhunkin turvallisuustyöhön.

– Kun teillä alkoi kulkea raskaampaa kalustoa ja autojen kyydissä oli kemikaaleja ja öljyä, ei voitu puhua enää vain palomiehistä ja palonaisista. Oli jo monta muutakin tehtävää. Ja puhumattakaan 1990-luvusta, jonka jälkeen Kosken VPK:nkin toimintaa on voitu kutsua oikeastaan turvallisuuden joka paikan höylän hommaksi. Nimittäin väestönsuojelutehtävien ja erilaisten öljyn- ja kemikaalien torjuntatehtävien lisäksi mukaan ovat tulleet yleiseen turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät tehtävät. Palomiehistä ja naisista tuli pelastajia, ja ihan hyvästä syystä.

– Ilman teitä pelastajia Hämeenkoskella ei voisi olla turvallista. Ilman teidän työtänne Hämeenkoski olisi paljon turvattomampi paikka, Kemppi kiitteli, ja aiheesta.

Sunnuntain ohjelmassa olivat myös palokuntalaisten palkitsemiset sekä pois nukkuneiden palokuntalaisten muistaminen. Hiljaisella hetkellä kunnioitettiin Pirkko Kauppilan, Kalevi Koskisen ja Tomi Nikkarin muistoa.

VPK-juhla

Juhlassa palkitut

60-vuotismerkit: Juha Auri ja Asko Laine.

50-vuotismerkki: Jukka Kuustenmaa.

40-vuotismerkit: Raija Ventomäki, Esko Kauhtila, Voitto Parikka, Pentti Pohja.

30-vuotismerkit: Tuomo Kauhtila, Esa Laine, Kari Puoliväli, Samuli Vuorinen.

20-vuotismerkki: Teuvo Anttonen.

10-vuotismerkit: Hilkka Nurminen, Meri Heinonen, Raija Laine-Löyttyniemi, Jari Oksavuori.

Vuoden palokuntanuori 2022: Juho Lehtinen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut