Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mallusjoen legendaarinen musiikkitapahtuma teki paluun

Mallusjoen Takinkääntöviikoilla on käynnissä juhlavuosi.

Jokaisella on jonkinlainen muisto Mallusjoen Takinkääntöviikoista. Yleisön seasta on vaikea löytää ensikertaa tapahtumassa vierailevaa. Eikä ihme, sillä ensimmäisen kerran Mallusjoella vietettiin Takinkääntöviikkoa tasan 30 vuotta sitten.

– Tämä on nyt oikeastaan 29 kerta, koska korona pisti suunnitelmat uusiksi kahden viime vuoden osalta. Joka tapauksessa eräänlainen juhlavuosi, sillä ensimmäinen Takinkääntöviikko oli vuonna 1992, kertoo Mallusjoen Nuorisoseuran johtokuntaan kuuluva Jorma Niklander.

Tapahtuman järjestäjät olivat sunnuntai-iltana varovaisen toiveikkaita, mutta samalla hieman epävarmoja, miten yleisö löytää paikalle kahden vuoden tauon jälkeen.

– Aiempina vuosina juuri sunnuntai-ilta on ollut se, jolloin on mennyt kaikkein eniten hapankaalia, Niina Martelin tietää kertoa.

Tänä vuonna Martelin on ensimmäistä kertaa vastuussa, että Takinkääntöviikolla tarjottavaa hapankaalia on riittävästi tarjolla.

– Olin muutamana vuotena Kössin ja Sikun [Kyösti ja Sirkka Kyrö] opissa, joten luottavaisin mielin on tänä aamuna laitettu hapankaalit hautumaan, Martelin kertoo.

Sovitaan kuitenkin, ettei salaista reseptiä paljasteta, sillä sen resepti on muokattu varta vasten Takinkääntöviikoille.

– Sen verran voidaan kai paljastaa, että hapankaali on saksalaistyyppinen ja gluteeniton sekä maidoton. Ja sitä on varattu taas tänäkin vuonna 150 kiloa, mutta lisää haetaan, jos se uhkaa loppua.

– Hapankaali sopii mainiosti syötäväksi Maatila-Liha Merosen valmistamien bratwurstien kanssa, Martelin mainostaa.

Sunnuntai-ilta on ollut se, jolloin on mennyt kaikkein eniten hapankaalia.

Niina Martelin

Tapahtumassa on myynnissä myös orimattilalaisten pienpanimoiden, Orimattilan Ladon ja Ori Panimon ja Tislaamon hana- ja pullo-oluita sekä orimattilalaisista ja artjärveläisistä omenoista Panimoinen & Lemmes -panimon tekemää Hämeen hitain -siideriä.

Virenojalta ja Lahdesta saapunut kuuden hengen ryhmä on varmistanut paikkansa terassilta, kun selvisi, että uhkaavan näköiset sadepilvet eivät tulisi häiritsemään avajaisiltaa.

– Tämähän on ihan ainutlaatuinen tapahtuma täällä maalaismaisemassa, pellon kupeessa, hyväntuulinen ystäväporukka kehui.

Ohjelman alkua odotti puolestaan hieman jännittyneenä Krista Riihelä, joka pääsisi aivan tuota pikaa kipuamaan lavalle Sekakuoro Mallusjoen Pikkaraiset kokoonpanossa.

– Onhan se ihanaa päästä esiintymään oman kylän lavalle, Riihelä myöntää.

Pikkutuhmista lauluistaan tuttu sekakuoro keskittyi sunnuntaina kansanlauluihin aikaisen esiintymisajan takia.

– Täällä on kuitenkin paljon lapsiperheitä, joten säästetään vakio-ohjelmisto toiseen kertaan.

Lauantaihin asti jatkuva tapahtuma vaatii valtavan määrän talkootyötä.

– Yleensä täällä on viikon aikana noin 150 talkoolaista. Melko hyvin saatiin sama määrä tänäkin vuonna kasaan, kertoo Takinkääntöviikon ohjelmasta vastaava Aleksis Kyrö.

Hyvänä esimerkkinä on vohveleita ja pikkusuolaista sekä karamelleja ja virvokkeita myyvän pihakioskin talkooväki. Vaikka kukaan ei näyttänyt täysi-ikäiseltä, oli jokainen ehtinyt olla talkoissa jo aiempinakin vuosina. Heidi, Aava, Linnea, Valtteri, Minttu, Henni ja Jonni kehuivat tapahtuman tunnelmaa.

– Täällä on kiva, kun näkee ihmisiä ja kaikki ovat hyvällä tuulella, nuoret vakuuttivat.

Pikkaraisten lisäksi lavalla kuultiin sunnuntaina a capella-yhtye Kiertolaisia.

Tiistaina on vuorossa Mulliganes ja Jump’n Blues Society, kun puolestaan keskiviikon etno-illassa kuullaan Duo Oskala & Susitaivalta sekä Folk Band Thalamusta.

Torstain lastenkonsertissa on Raxu Taskinen, The Lazy Cats sekä Hallucinations.

Lahtelainen yhden miehen bändi Will’s Corner, Aija Puurtinen sekä Brooklynin Satu vastaavat perjantain menosta ja tunnelmasta.

Viikko päättyy lauantaina metalli-iltaan, jossa lavan valtaavat Defenent ja Nightstryke.

Mallusjoen seurantalon portit aukeavat joka ilta kello 18 ja pihavalot sammutetaan kello 23.59.