Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hollolan turnajaiset kuin suoraan elokuvista

Keskiaikatapahtuma toi viikonloppuna päijäthämäläisille puolalaisen spektaakkelin.

Huilun ja viulun melodiat tanssivat ilmassa ja keveä puheensorina helmeilee korviin. Markkinoilla käydään jo kiivaasti kauppaa, ja keskiaikaleiri telttoineen tuo 1400-luvun kylätunnelman käsin kosketeltavaksi. Hollolan keskiaikatapahtuma on alkanut. Portilla vastassa ovat Päijät-Hämeen rauhanturvaajat ry:n Jyrki Ristkari, Esa Salonen, Matti Rossi ja Risto Salminen.

– Yhdistyksemme vastaa tapahtuman järjestyksenvalvonnasta ja hienosti on kaikki sujunut kaikin puolin. Tapahtuma on saanut suosiota, ja lomalaiset ovat varmasti viikonloppuna liikenteessä, toteaa valvontatiimi yhteen ääneen.

Tapahtuma-alueella vastaan tulee toinen toistaan upeampia keskiaikaisia pukuja, ja vastapaistetun munkin tuoksu valtaa tajunnan.

Oluen kuohuessa pitäjän pubin pöydissä, sotarumpu lyö rauhallista tahtia. Tapahtuman yksi kohokohdista, turnajaiset, on alkamassa.

– Haluttiin tulla katsomaan, mitä noissa turnajaisissa oikein tehdään, pöydästä ihmetellään, johon viereinen seurue kertoo käyneensä tapahtumassa useampana vuonna ja nauttineensa mukavasta tunnelmasta.

Sotarummun tempo nopeutuu, ja pian markkina- ja keskiaikaleirin alue tyhjenee kyläläisten siirtyessä areenalle, jonka keskipisteenä on list eli puna-valkoinen suora aita. Hollolaan on saapunut neljän ritarin kokoonpano Puolasta, joka ovat valmiita kisaan.

– Turnajaiset olivat kisailua ja sotataitojen harjoittelua. Vahingoittaminen ei ollut tarkoitus, mutta täysin riskitöntä miekkojen kanssa heiluminen ei tietenkään ollut, kuvaa selostaja.

Nyt otetaan vuorollaan seipäät sekä bastardi-miekat esiin, sillä ensin kisataan, kuka osuu näillä tarkimmin kohteisiin kuten renkaisiin ja keräkaaliin, ja kerää pisteitä.

Ritarit pukevat ylleen haarniskat. Ympärille katsellessa ehtii havaita monia yhtäläisyyksiä 2020- ja 1400-luvuilta. Yksi tällainen elementti on kisamakkara, jota yleisö ei voi olla nautiskelematta viihteen tuoksinassa. Grillin lähellä rikkailta köyhille varastavan näköinen hahmo juo aikuisten mehua vihreästä pullosta.

– Englannissa turnajaiset olivat suuressa suosiossa, mistä juontuukin niiden monitulkintainen sanonta “who’s next on the list?”, selostaja kertoo, kun hevostaistelijat siirtyvät hiljalleen listin molemmin puolin.

Ritarit yrittävät nyt hipaista toistensa olkavarsissa olevia kilpiä osumien kerryttäessä pisteitä. Pöly nousee tantereesta hevosten laukatessa ja ratsastajien huudahtaessa kohdatessaan toisensa. Tunnin mittelöiden jälkeen turnajaisten voittaja on selvillä. Keskiaikakylän väen hurratessa ritareille ja tunnelman rauetessa, on tapahtumailta saanut arvoisensa päätöksen.