Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ken vauhdilla sahaa, se tukkimestariksi yltää

Kärkölän kylähullut ry järjesti kaikille avoimen kesäpäivän Järvelässä, ja haluaa toiminnallaan muokata asenteita kuntaa kohtaan.

Koko Kärkölä ja lähiseutulaiset pääsivät tunnelmoimaan viikonloppuna Järvelässä järjestettyä tapahtumapäivää, joka sisälsi kisailua, markkinoita ja hyväntuulista yhdessäoloa. Järjestelyistä vastasi Kärkölän kylähullut ry, ja tapahtuman vetonaulana oli tukinsahaus- ja halonhakkuukilpailu.

– Sahataan tukkia ja pilkotaan se kirveellä palasiksi. Tehdään tällaista jotain erilaista, kreisiä. Suomessa on halonhakkuun SM-kisat, sitä ei voitu kopioida, joten kehiteltiin Suomen tukkimestarikisat, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Pasi Virtanen.

Kilpailu oli alun alkaen pienimuotoinen, lähinnä muutaman kaveruksen hauska kokoontuminen yhteen sahoilla ja kirveillä kisaten. Nyt areenalle astelee kilpailijoita monessa eri sarjassa.

– Kun alettiin suunnitella tätä kyseistä tapahtumaa, alkoi se kasvaa niin isoksi, että meidän oli pakko perustaa yhdistys, Virtanen kuvaa.

Kilpailua ja yhdistyksen koko tapahtumaa on odotettu pitkään, sillä koronarajoitukset luonnollisesti estivät tapahtuman toteutumisen viime vuosina. Tapahtumajärjestäjät tähtäävät ensisijaisesti murtamaan käsityksiä Kärkölästä.

Sahaaminen on se kovin homma.

kilpailija Aleksi Vakkila

– Kärkölällä ja Järvelällä on vähän sellainen ei niin hyvä maine, voin ulkopaikkakunnalta tulleena sen sanoa. Tavoite on luoda positiivista tekemisen meininkiä. Täällä jengi pystyy tekemään yhteistyötä ja saadaan tällainenkin tapahtuma aikaiseksi ilman mitään isompia konflikteja, Virtanen summaa.

Sahanpuru nousee ilmaan, mutta niin alkavat nousta myös halot, kun kilpailijat siirtyvät halkomaan tukeista sahaamiaan pölkkyjä. Erän päättyessä molemmat kisaajat haukkovat hetken happea.

– Rajua touhua, ei olisi pidempään jaksanutkaan, naurahtaa kilpailussa lopulta toiseksi sijoittunut Aleksi Vakkila.

– Sahaaminen on se kovin homma, ja niin se oli nytkin. Pääasia, että on kivaa ja pääsee kisailemaan, hän iloitsee.

Yleisössä on väkeä vauvasta varttuneisiin, ja kilpailun vauhdikasta luonnetta valvoo pelastuslaitoksen ammattilaiset. Suomen tukkimestarin tittelin tänä vuonna itselleen urakoi Ville Kilpinen ajalla 8 minuuttia ja 16 sekuntia.

Aurinkotorilla markkinat käyvät kuhinalla heti aamusta. Letun ja kahvin tuoksu huumaa, kun pientila-, tekstiili- ja tavaramyyjät asettelevat tuotteita esille. Torilla on sokeiden käsitöitä, vyökauppias, marja- ja vihanneskojut sekä monia muita tuotekojuja. Tapahtumapäivään sattui osumaan paikallisen urheiluseuran jalkapallo-ottelu.

– Järvelän Jäppärällä on 50-vuotisjuhlaottelu tuolla urheilukentällä eli kylällä on monessa paikkaa nyt meininkiä, Virtanen kertoo.

Seuraavaksi yhdistys tähtää katseensa talviriehaan, jossa kisataan villasukkajuoksun mestaruuskisat. Kärköläläistynyt Virtanen kokeekin yhteishengen olevan paikkakunnalla sellainen, että se mahdollistaa vastaavat tempaukset.

– Täällä pystytään tekemään ihan mitä vaan. Mutta vähän täytyy varmaan olla vikaa päässä, kun tällaista ideaa saa, Virtanen vitsailee.