Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kairessuo-Mieliäissuon pitkospuut ja lintutorni ovat turvallisessa kunnossa

Kairessuo-Mieliäissuon luontopolkua kunnos­tetaan Niinikosken kyläyhdistyksen talkoolaisten hartiavoimin.

Niinikosken kyläyhdistyksen väellä riittää aina tekemistä, kun vain pienikin vapaahetki löytyy. Vuonna 2007 rakennettu Kairessuon-Mieliäissuon luontopolku tuli jo muutama vuosi sitten ikään, joka alkoi näkyä rakenteissa.

– Pitkospuiden korjaus on ollut jo pitkään kestoprojekti, jota on tehty aina, kun talkoovoimaa on vain saatu kasaan. Nyt aletaan olla jo voiton puolella, sillä niistä on enää noin sata metriä tekemättä, kertoo Niinikosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Auvinen.

Myös lintutorni on saatu kuntoon ja on jälleen turvallinen käyttäjilleen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että talkoolaisten työt loppuisivat siihen. Marraskuussa startanneen kolmevuotisen hankkeen tarkoituksena on ollut parantaa luontopolun olosuhteita.

– Toukokuussa valmistui esteetön, murskepohjainen ja kivituhkapäällysteinen polku, joka on noin 300 metriä pitkä. Sen varrelle on tulossa laavu sekä inva-wc. Laavu on jo tilattu ja toiveena on, että saisimme sen pystyyn vielä tämän syksyn aikana.

Laavulle on suunnitteilla myös nuotiopaikka, jota on ehditty jo paljon kyselläkin.

Hankkeeseen kuuluu lisäksi kaikkien opastaulujen sekä opasviittojen uusiminen.

Koska luontopolku kulkee osin Metsähallituksen mailla Natura-alueella, sanelee Metsähallitus tiukat ehdot.

– Vaatimuksena on muun muassa, että laavun yhteydessä on oltava wc-palvelut. Nykypäivänä ei käy enää puskassa asiointi, Auvinen nauraa.

Kyläyhdistyksen harteille jää niin wc:n tyhjennys kuin nuotiolla käytettävien polttopuiden hankinta.

– Koko projekti on meille aika työläs, sillä talkoolaisten keski-ikä on varmaan jo yli 70 vuotta. Toisaalta yhteishenki on todella hyvä. Päivä kuluu rattoisasti, kun tekee hyvät eväät mukaan ja etenee töissä hiljalleen.

– Talkoolaisiakin löytyy aina, kun vähän viitsii sopia etukäteen.

Luontopolun kunnostushankkeen kustannusarvio on yhteensä noin 52 000 euroa, josta julkisen tuen osuus noin 31 000 euroa ja talkootyön osuus 21 000 euroa.

– Meillä oli pohjien raivaamisessa ja murskeen tuomisessa mukana konemies, joka ei ottanut ihan täyttä konehintaa. Näin säästimme taas talkootunneissa.

Kairessuon-Mieliäissuon luontopolun alkuun pääsee osoitteessa Koskustentie 525, Orimattila. Lähtöpaikka löytyy helposti ja polun lähtöpisteessä on parkkitilaa.

Esteettömälle polulle pääsee ainoastaan Artjärventien kautta, mutta sen pysäköintipaikkaopasteet vaativat vielä selvittelyä sekä mahdollisia lupia tielaitokselta.

Osittain pitkospuita pitkin kulkevan luontopolun kokonaispituus on noin 3,5 kilometriä.