Mannerheimin lastensuojeluliitto kampanjoi turvallisen suojatien käytön puolesta Salpakankaan koululla.
Salpakankaan koulun ympäristöön saapuessa lasten ilon kiljahdukset ja temmellyksen äänet täyttävät aurinkoisen elokuun aamun. Pihalla pelataan jo tervapataa muistuttavaa ryhmäleikkiä, ja päiväkotiin sekä kouluun astelevien pikku-ihmisten kasvoilta paistaa odotus ja uteliaisuus. Ympärille katsellessa huomio kiinnittyy suojateiden luona oleviin siniliivisiin – Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL) on aloittanut Suomessa kampanjan, jossa vapaaehtoiset koulutien turvaajat valvovat, että suojatiellä liikutaan mahdollisimman turvallisesti.
– Tämä on ensimmäistä kertaa kokeilussa täällä Hollolassa. Ensi lukuvuoden alkuun piiri tarjoaa kampanjaa käyttöön kaikille MLL Hämeen paikallisyhdistyksille, kertoo MLL Hämeen piirin koordinaattori Sanna Kaukonen.
– Autoilijoita on hyvä muistuttaa suojatien tärkeydestä, sillä jos autoilijat eivät kunnioita sitä, ei suojatie ole turvallinen, hän jatkaa.
Huomio täytyy pitää liikenteessä.
Sanna Kaukonen
Kampanja ulottui ensimmäiselle kouluviikolle, jolloin koulutien turvaajat olivat jokaisena aamuna auttamassa ja opastamassa koulua ympäröivillä suojateillä.
– Opintien puoli etenkin on todella vilkas ja vaarallinen, on ollut jo silloin, kun omat lapseni kävivät tätä koulua. Turvallisuutta lisäisi, jos tielle laitettaisiin korotettu hidaste, valottaa Hämeen piirin koordinaattori Tiina Rintala-Siira.
Saattoliikenne on vilkas – autoja tulee tasaisessa jonossa, joten on sanomattakin selvää, että todennäköisyys yllättäville tapahtumille kasvaa. Liekö syy päälle puettujen siniliivien vai valloittavan reppukansan, että autoilijat ovat tavallista tarkkaavaisempia. Useampi ajoneuvo pysähtyy sääntöjen mukaisesti ja antaa tietä lapsille. Isommat koululaiset laskettelevat pyörillä toisinaan turhan kovilla tilannenopeuksilla, eikä pyöriä muisteta taluttaa suojateillä. Ajattelematon pyöräily lisää vaaratilanteita, sillä autoilija ei välttämättä aina ehdi reagoimaan ajoissa. Kampanjalla halutaankin muistuttaa jokaista huomioimaan pienempänsä.
– Nämä pienet taaperot ovat tärkeitä, arvokkainta mitä meillä on, ja meidän täytyy pitää huoli, ettei kukaan loukkaannu koulumatkalla. Lapsia ja lapsuutta pitää arvostaa, se on meidän missio, Rintala-Siira tähdentää.
Elämän monet kontrastit aukeavat eteen, kun kookkaan kuorma-auton kuljettaja pysähtyy suojatien eteen mahdollistaen osaltaan riemun säilymisen reppunsa kokoiselle kiharapäälle vielä huomennakin. Kampanja on saanut paljon positiivista palautetta, eikä tarkoituksena ole toimia pelkästään vahtina. Isossa roolissa ovat ihmisten kohtaaminen ja läsnäolo.
– Tässä tulee hyvää vuorovaikutusta, kun huomioidaan toinen toisemme, iloitsee vapaaehtoinen Sirpa Sara, johon vapaaehtoinen Pirjo Rekola jatkaa. – kun itse avasi suunsa, muutkin avasivat.
– Puhelimen käytössä sekä autoilijat että jalankulkijat ovat välinpitämättömiä. Pienille pitäisi opettaa, että puhelin on repussa koulumatkalla, eikä kädessä. Huomio täytyy pitää liikenteessä, kokoaa Kaukonen.