Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolan rotarien perustamalla Utsjoen koulutuvalla vietetään 30-vuotisjuhlaa

Saamelaislasten koulun kunnostusvastuu siirtyy Nastolan rotareilta paikallisille, mutta yhteistyö jatkuu.

Nastolasta lähtee syyskuun alussa 40-päinen rotariryhmä kohti Lappia juhlistamaan Utsjoelle talkoovoimin rakennetun koulutuvan 30-vuotisjuhlaa.

Saamelaislasten opinahjona poroerotusten aikaan toimiva koulutupa nousi aikanaan nastolalaisvoimin, ja se palvelee nykyisin jo kolmannen sukupolven koululaisia.

Avustushanke on ollut Nastolan rotareille antoisa, mutta aktiivien ikääntyessä tuvan kunnossapito on alkanut käydä raskaaksi.

– Silloin 30 vuotta sitten tupa luovutettiin Koulutupayhdistykselle, joka hallinnoi sitä. Me on kannettu vastuu kunnossapidosta, mutta nyt haluamme siirtää sitä enemmän heille, summaa rotariaktiivi Erkki Hämäläinen.

Yhteistyö tulee kuitenkin jossain muodossa jatkumaan, voimavarojen mukaan, rotariaktiivit lupaavat.

Avustushanke sai alkunsa, kun rotarit tarttuivat paikallisten avunpyyntöön. Linkki Nastolaan oli Lauri Ihamäki, jonka puoleen saamelaisaktiivit kääntyivät. Tuolloin kouluna palveli poroerotusten ajan kirkkoherran asuntovaunu, joka oli käynyt ahtaaksi. Ihamäki sai rotarit innostumaan hankkeesta ja käärimään hihat. Noin 300 000 markan budjetista liki puolet katettiin keräysvaroin, talkoopäiviä kertyi 150, ja tupaa on kunnostettu talkoilla näihin päiviin asti.

Tupa rakennettiin Nastolassa ja kuljetettiin Nuorgamiin.

– Kaikki materiaalit piti viedä sinne, joka naula ja mutterikin, paikkakunnalta ei saatu oikein mitään. Pari paikallista timpuria sentään laudoitti vesikaton umpeen, muistelee rotarien nykyinen presidentti Reino Toivonen.

Koulua käy kymmenkunta lasta vuodessa. Myöhemmin koulutuvan viereen on noussut vielä varasto käymälöineen. Vaativaa alueella toimiminen on ollut senkin takia, että Skalluvaarassa ei ole sähköä, nettiä eikä kunnollista puhelinverkkoa.

Lapissa koulutupa on tunnettu, siellä vierailee ulkomaisia kuvausryhmiäkin. Tupa sijaitsee aivan erotusalueen tuntumassa, ja poroerotusaikaan lokakuussa sinne tulee alakouluikäisiä oppilaita Nuorgamia, Utsjokea ja Sodankylää myöten, opettajakin saapuu 70 kilometrin päästä. Muuna aikana tupaa käyttävät muun muassa luokkaretkeläiset ja leirikoululaiset.

Koulutupa on kansainvälisestikin ainutlaatuinen, ja maailman rotarijärjestö on siitä Nastolan rotarit palkinnutkin.

– Meidän tiedossa ei ole vastaavaa koulutupaa missään päin maailmassa, mainitsee Hämäläinen, joka on jopa toiminut apuopettajana koulutuvassa.

– Emme silloin tienneet, mihin lähdimme mukaan, hankkeen suuruutta ei tajunnut. Mutta eihän hankkeita kesken jätetä, vaan se vietiin loppuun asti, muistelee Toivonen, joka Pekka Kangassalon kanssa kuuluu Koulutuvan alkuperäisiin rakentajiin. Vaikka kunnostus on vaatinut työtä, on se tuottanut myös iloa.

– Ei se rasitus ole ollut, vaan samalla lomamatka. Ja meille on tullut vahvat ystävyyssuhteet sinne, Toivonen kertoo.

Myös Petter Kulhua kehuu koulutuvan vuosien saatossa hitsanneen rotariporukan yhteen. Yhteistyö Utsjoen kunnan kanssa on ollut tiivistä.

30-vuotisjuhlaa vietetään 4. syyskuuta Skalluvaaran poroerotuspaikalla, luvassa on muun muassa nuorgamilaisten koululaisten ohjelmaa ja suopunginheittoa, päälle vietetään vielä iltajuhla.

Nastolan rotareilla on 36 jäsentä ja hyväntekeväisyyskohteita Nastolassakin, he muun muassa auttavat yksinäisiä vanhuksia askareissa ja tukevat nuorisotyötä, myös Ukrainan pakolaisia on autettu.