Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Polttopuiden saatavuus on heikko

Hinnat nousevat ja paikallisesti myytävä polttopuu voi loppua jo ennen talvea.

Energian ja monien raaka-aineiden hintojen nousu on näkynyt myös Lahden lähialueen polttopuukaupassa. Usealla alueen polttopuukauppiaalla ei ole enää myytävää, ja muiltakin polttopuu näyttää loppuvan tavanomaista aikaisemmin.

– Polttopuuta on mennyt huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Luulen, että energian kallistumisesta johtuva kysyntä on alkanut loppukesästä näkymään, tilannetta kommentoi Asikkalassa polttopuita myyvä Juha Kamppila.

Kamppilalla on toistaiseksi riittänyt myytävää.

– Jos kysyntä lähes eksponentiaalisesti nousee, niin pulaa voi tulla. Kaikki on nyt niin avoinna, kun kuuntelee, miten Putinin hyökkäyssota runtelee koko Eurooppaa.

Kärkölässä polttopuita myyvän Olli Salomaa oy:n tilanne on vastaava.

– Kysyntä on kovaa. Kesäkuuhun asti kysyntä oli aikalailla normaalia, mutta sen jälkeen kysyntä on ryöstäytynyt käsistä, Olli Salomaa sanoo.

– Myytävää tavaraa on vielä ehkä noin kuukaudeksi. Nyt eletään vasta syyskuuta. Lokakuun loppuun mennessä voi sanoa, että puut ovat loppu. Kuivaa puuta on turha kysellä sitten ainakaan meiltä, ja monella muulla tilanne näyttää olevan sama.

Polttopuiden hinta on noususuunnassa.

– Polttopuun kuljetus maksaa luonnollisesti nyt enemmän ja polttopuumateriaalinkin hinnoissa on selvää nousua. Tällä hetkellä tuntuu, että materiaalissa hinnannousu on kaksikymmentä prosenttia, mutta lopullinen hinta on vielä arvoitus, tuumaa Kamppila.

– Joku yrittää tinkiä, mutta tinkimiselle ei ole nyt oikein sijaa. Nyt on niin kova kysyntä. Kustannusten nousua on pakko siirtää lopputuotteen hintaan.

Salomaa on tehnyt samanlaisia havaintoja.

– Ostin kuukausi sitten raakapuuta, niin olihan se hinta noussut, ei siitä mihinkään pääse. Kuljetus- ja tekokustannuksetkin ovat nousseet. Sirkkeli pyörii sähköllä, ja sähkön hinta on noussut. Epäilen, että raakapuun hinta nousee vielä tulevalla hakkuukaudella.

Salomaakin on nostanut hintojaan, mutta hän arvelee, että nousseet tuotantokustannukset eivät ole vielä täysimääräisesti siirtyneet myyntihintoihin.

Polttopuumateriaalia Kamppila hankkii sekä omista metsistään että Versowood Group oy:ltä.

– Versowood on iso puunhankkija tällä alueella. Kun he ostavat jonkun alueen, niin osan he käyttävät itse ja ohjaavat muut puut toisiin käyttökohteisiin, kuten esimerkiksi polttopuun tuottajille. Omissa metsissäkin on hakkuita ja ne otetaan polttopuun tuotantoon. Me teemme itse polttopuumme, Kamppila kertoo.

Myös Salomaa turvautuu kotimaiseen tuotantoon. Salomaa hankkii polttopuunsa pääasiassa Hakevuori oy:ltä ja paikalliselta Koskisen oy:ltä.