Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omistaja vaihtuu, mutta maan ainoa Kesoil säilynee

Kauppias Sirpa Kaalikoski menee seuraavaksi pienoiskaivurin puikkoihin, ja ottaa enemmän aikaa perheelleen.

Suomen ainoa Kesoil-huoltoasema vaihtaa omistajaa Kärkölässä. RTV-Yhtymä oy, Järvelän Rauta ky sekä kiinteistöyhtiö Miekkamäki ovat sopineet liiketoiminta- ja kiinteistökaupasta, joka toteutuu lokakuun alussa.

Järvelän Rautaan kuuluvat rautakauppa, puutarhamyymälä, jakeluasema ja kahvila-ravintolatoiminta. Yritys on kuulunut Keskon K-Rauta -ketjuun. Polttonesteet myydään Kesoil-tuotemerkillä.

Kauppiaana vuodesta 1994 ollut Sirpa Kaalikoski tuntee haikeutta, mutta myös helpotusta.

– Sen jo tiedän, että asiakkaita tulee ikävä. Onhan asiakassuhteet jo kymmeniä vuosia pitkät, ja osasta asiakkaista on jo tullut lähes ystäviä, Kaalikoski sanoo.

– Huoltoaseman, rautakaupan ja kahvila-ravintolan vetäminen on ollut täyspäiväistä työtä, jossa yrittäjänä olen tietysti joutunut tai päässyt tekemään vähän kaikkea. Nyt voin keskittyä läheisiini. Haluan viettää enemmän aikaa ikääntyneiden vanhempieni sekä pienen pojantyttäreni kanssa.

Kaalikoski oli kaupassa aloitteellinen, ja esisopimus syntyi helmikuussa.

– Olin kypsytellyt kauppaa jo vuoden verran. Elämässä tuo 60 vuoden rajapyykki on sellainen, että alkaa miettimään, mitä isona oikeasti haluaa tehdä.

Kaalikoski vietti 10-vuotiaasta alkaen kaikki lomansa vanhempiensa rautakaupassa Järvelässä.

En halunnut ottaa huoltamon nimeksi jotakin tylsää nimeä.

Kesoil-kauppias Sirpa Kaalikoski

– Vanhempani ostivat vuonna 1969 Tmi J. Veijalaisen liiketoiminnan ja perustivat Järvelän Rauta ky:n. Vuonna 1978 rautakauppa rakennettiin valtatie 54:n varrelle, ja sen yhteyteen perustettiin huoltoasema ja kahvio, jota laajennettiin 1989–1990.

– Toiminimi Veijalainen oli perustettu jo vuonna 1916, joten yritys on yli satavuotias.

Tulevaisuus on jonkin verran avoin, mutta yhden asian Kaalikoski on jo päättänyt.

– Olen hankkinut pienoiskaivurin ja lupautunut hoitamaan pojan perheen isoa pihaa. En varmaan työntekoa täysin jätä, mutta työt ovat projektiluontoisia, joilla on alku ja loppu. Kokopäivähommiin en enää lähde.

– Ajatuksena on alkaa vuokrata tai myydä Kesoil-tuotemerkkiä. Tuotemerkki ei kuulu liiketoimintakauppaan.

Neste osti Kesoil-ketjun 1990-luvulla, mutta irtisanoi sopimukset monen kymmenen pienen huoltamon kanssa keväällä 2020.

– Kesoil-tuotemerkki oli kuitenkin vapaana, ja sain rekisteröityä sen itselleni. Koska polttoaineenjakelu jatkui, en halunnut ottaa huoltamon nimeksi jotakin tylsää nimeä. Siitä saakka olemme olleet maan ainoa Kesoil.

– Uskoisin, että uusi omistaja jatkaa Kesoilin nimellä, mutta totta kai voin vuokrata tätä merkkiä muuallekin.

Vaikka osa asiakkaista jäi pois Nesteen myötä, on asiakaskunta suurelta osin palautunut.

– Yrityskorttiasiakkaat, lähinnä työsuhdeautot, vähenivät. Toisaalta ammattikuljettajissa on paljon sellaisia, jotka eivät halua käyttää suurten ketjujen taukopaikkoja, vaan haluavat poiketa nimenomaan yksityisillä asemilla.

Oma houkutuksensa Kärkölässä on lounas, joka ei ole vain huoltoaseman asiakkaiden etuoikeus.

– Valmistamme sitä myös muun muassa vanhuksille ja yrityksille. Taksi kuljettaa lounaat asiakkaille seitsemänä päivänä viikossa

Kuusitoista työntekijää jatkaa vanhoina työntekijöinä RTV:n palveluksessa.

– Minulle oli tärkeää, että henkilökunta voi jatkaa samoilla ehdoilla ja täysillä lomilla. Palveluiden tulee jatkua Kärkölässä. RTV:llä ei ole kokemusta polttoaineenjakelusta eikä ravintolatoiminnasta, mutta henkilökunta on asiantuntevaa. ja osaa varmasti hoitaa nuo liiketoiminnat. Itse olen luvannut olla avuksi, jos apua tarvitaan.

Riihimäkeläisen Lindblomin perheen omistama RTV-Yhtymä on vuonna 1951 perustettu maali- ja pintamateriaalituotteiden erikoisliike. Yrityksellä on 40 myymälää 38 eri paikkakunnalla, ja noin 700 työntekijää.