Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolan Vuoden yrittäjä: "Tykkään olla lähellä asiakkaita"

Kauppias Miia Järvipalo, tarttui unelmatyöhönsä jo pikkutyttönä.

K-Supermarket Nastolan kauppias Miia Järvipalo on asiakkaille tuttu näky niin kaupan kassalla kuin ostosten kotiin kuljettajana. Vaikka hallinto, markkinointi ja muu johtaminen ottavat oman aikansa, haluaa hän hääriä myös jokapaikanhöylänä kaupassaan.

– Osallistun kenttäpuolen työhön samalla tavalla kuin muutkin. Minusta on ihanaa, kun pääsen kassalle, tykkään olla lähellä asiakkaita!

Kolme vuotta Nastolassa kauppiaana toiminut nainen onkin pistänyt tuulemaan, kaupassa muun muassa valmistui vastikään odotettu remontti, jonka jäljiltä myymälä on valoisa ja selkeä, ja uusi pikakassakin saatiin käyttöön.

– Saimme kaupan sen näköiseen kuntoon, että se on nykypäivää. Myyntipinta-alaakin tuli pikkuisen lisää.

Yritys työllistää 17 henkilöä, ja liikevaihto oli viime vuonna 4,6 miljoonaa euroa.

Nastolan Yrittäjien mielestä kauppiaan investointi- ja uudistushalukkuus oli hyvä syy valita hänet Vuoden yrittäjäksi. Perusteluissa häntä kiitetään rohkeudesta kehittää Rakokiven palveluita ja parantaa alueen vetovoimaisuutta.

– Ihan mahtavalta tuntuu, kun tunnustus tulee omalta kylältä – niiltä, joita haluan palvella! Kesä oli vähän rankemmanpuoleinen, kun tehtiin remonttia, ja kun sen väsymyksen keskellä tuli tällainen kiitos, se oli uskomatonta, yrittäjä iloitsee.

Järvipalo on unelmatyössään, jossa hän aloitti jo 40 vuotta sitten, omien vanhempien innoittamana.

– Tulin kauppaan töihin jo pikkutyttönä Pukkilassa vuonna 1983.

Ennen Nastolaa hän työskenteli myymäläesimiehenä Paavolan Citymarketissa, missä hän ehti hankkia kattavat opit kolmen eri kauppiaan alaisena. Kimmokkeen ryhtyä kauppiaaksi antoi silloinen pomo.

– Hän kysyi minulta "Mitä sinä Miia täällä teet? Sinulla on enemmän tietoa ja taitoa kuin minulla. Hae kauppiasvalmennukseen!".

Koska häntä on kannustettu, haluaa hän kannustaa myös alaisiaan.

–  Olen sanonut, etten halua olla kenenkään esteenä, jos haluaa opiskella. Yksi opiskelee nyt lähiesimiestutkintoa, ja minulla on yksi kauppiasvalmennettavakin.

Myös oma kouluttautuminen jatkuu.

– Tykkää hirveästi opiskella! Nyt alkaa supermarketkauppiaiden johtamisvalmennus. Kollegoilta saa aina ideoita!

Korona-aikana suomalaiset löysivät päivittäistavaroiden verkkokaupat ja kotiinkuljetukset. Niiden suosio ei ole Nastolassa hiipunut, palvelun ovat ottaneet omakseen etenkin sivukylien ikäihmiset.

– On ihana käydä asiakkaita tervehtimässä myös kotiovella. Luulen, että kotiinkuljetus tulee vielä lisääntymään.

Ruuan kallistuminen puhuttaa, mutta kauppias ei ole huomannut isoja muutoksia ihmisten ostoskäyttäytymisessä.

– Pyrimme kuitenkin siihen, että tarjolla on edullisempiakin vaihtoehtoja, kuten Pirkka- ja K-Menu -tuotteet.

Rakokiven tulevaisuus on hänestä myös alueen asukkaiden käsissä.

– Tämä on vetovoimainen alue, jota uudistetaan koko ajan. Mutta paikalliset voivat vaikuttaa siihen, kuinka hyvin palvelut täällä pysyvät. Jos enemmän aletaan asioida Lahden keskustassa, yrittäjät joutuvat miettimään, onko toiminta enää kannattavaa.

Hän itse toimii kuten sanoo: kaupan siivouksesta vastasi aiemmin iso siivousketju, nykyään paikallinen siivousliike. Järvipalo soisi myös naisyrittäjien nykyistä enemmän aktivoituvan mukaan yhteiseen toimintaan.

– Me yrittäjät pystymme kuitenkin monessa tukemaan toisiamme.

Vaikka kauppiaan työpäivät ovat pitkiä, jää aikaa myös perheelle ja ulkoiluun.

– 13-vuotias poikani on parina kesänä ollut kaupassa huseeraamassa. Koulussa hän oli jo ilmoittanut ryhtyvänsä isona kauppiaaksi.