Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työpajatoiminta loppuu Nastolassa

Työttömille suunnattu ympäristöpajan toiminta loppuu kokonaan Nastolassa tämän vuoden loppuun mennessä.

– Alas ajetaan lakimuutoksen takia niin sanottu sisäpajatoiminta, missä on ollut kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilua, kertoo Nastolan työpajan työvalmentaja Kaarina Kuosmanen.

Muutoksen myötä on jo kesällä lopetettu Turrantien kierrätyspuoti, ja syksyn aika loppuu myös Korin Pajapuoti. Korvaavaa toimitilaa ollaan Kuosmasen mukaan etsimässä lähempää Lahden keskustaa.

– Kokonaan toiminta ei lopu, vaikka radikaalisti muuttuukin, kun kuntouttava työtoiminta loppuu.

– Niin sanottu ulkoryhmä säilyy, eli siellä on pääsääntöisesti ollut velvoitetyöllistettyjä, joita Lahden pitää edelleen sijoittaa. He huoltavat lähinnä luonnonsuojelualueita. Esimerkiksi Lapakiston rakenteet ovat ympäristöpajan tekemiä.

Muuttoa puoltavat myös käytännön syyt, sillä työkohteet ovat pääasiassa vanhan Lahden alueella.

Toiminnan lopettamisen taustalla on Lahden kaupungin keväinen päätös olla jatkamatta kuntouttavan työtoiminnan tarjoamista. Päätös tehtiin lakimuutoksen takia.

– Se olisi vaatinut, että kaupunki olisi perustanut tytäryhtiön, joka ottaa haltuunsa kuntouttavan työtoiminnan.

Nastolan pajalla on ollut pääsääntöisesti juuri kuntoutujia.

– Heitä on ollut varmaan 80 prosenttia, ja parikymmentä prosenttia työkokeilijoita. He ovat tulleet koko Lahden alueelta, Kuosmanen kertoo.

Ympäristöpajan tuotteita on myyty Liike- ja yrityskeskus Korin tiloissa sijaitsevassa Pajapuodissa, jonka toimintaa ollaan nyt ajamassa alas. Puoti pyritään pitämään auki 18. marraskuuta saakka, jos tavaraa riittää.

– Vuokrasopimus on irtisanottu, marraskuun loppuun mennessä paikan pitää olla tyhjä. Myymälätoiminta loppuu, sillä ei ole tekijöitä enää, koska kuntoutujat ja työkokeilijat ovat pääsääntöisesti tehneet myyntituotteet.

Pajapuodin sulkeminen on herättänyt asiakkaissa mielipahaa.

– Ihmiset ovat olleet tosi harmissaan. Se on ollut tykätty paikka ja hinnat kohtuullisia. Siinä on ollut kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisyyden leima, koska on 90-prosenttisesti käytetty kierrätysmateriaalia ja luonnon materiaalia.

Pajapuodin asiakkaiden kestosuosikkeja ovat olleet esimerkiksi hyönteishotellit, kauratyynyt, linnunpöntöt ja kranssit.

Myös Kiva-kierrätysmyymälän lopetuksesta Turrantiellä on tullut palautetta.

– Se loppui heinäkuun alussa, ja edelleen tulee puheluita, voiko kierrätystavaroita tuoda. Ihmiset ovat tietenkin harmissaan, koska mitään vastaavaa paikkaa ei Nastolassa ole, lähin taitaa olla Patina.

Kun matka pitenee, uumoilee Koskinen tavaroiden voivan päätyä jatkossa roskiin.

Uusissa tiloissa tuotteiden teko myyntiin ei jatku samalla volyymilla.

– Siitä on nyt keskusteltu, mitä muuta toimintaa uudessa pajassa olisi kuin velvoitetyöllistetyt. Suunnitteilla on, että ensi vuoden puolella siellä olisi myös työkokeilijoita.

– Painopiste siirtyy siihen, että rakennamme Lahden kaupungille esimerkiksi uimakoppeja. Kun siitä jää pätkälautaa, niistä voisi pajatuotteita tehdä. Ne menisivät alustavan suunnitelman mukaan myyntiin Patinaan.

Nastolan ympäristöpaja on ollut osa Lahden kaupungin työllisyyspalveluita. Toiminnan tavoitteena on ollut saada työttömiä eteenpäin joko opiskelemaan tai työelämään.

Nastolassa työpajatoiminnan avulla on työllistetty enimmillään 30 ihmistä, työllistetyt ovat olleet iältään noin 20–60-vuotiaita.