Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Päksin” uutuudet esiteltiin – toiminta edellä suunniteltu Päijät-Hämeen keskussairaalan laajennus parantaa myös valoisalla ja luonnosta ammentavalla sisustuksella

Päijät-Hämeen keskussairaalan laajennus houkutteli satoja ihmisiä tutustumiskierroksille uusiin tiloihin, joita parhaillaan viimeistellään. Tärkeä päivämäärä on 3. lokakuuta, jolloin uusi pääsisäänkäynti avautuu tuttuun suuntaansa Keskussairaalankadun puolelle, ja mittava laajennusosa otetaan käyttöön.

Jo sisäänkäynnin sinertävän julkisivun muodostama ensivaikutelma on mietitty.

– Kun ihminen tulee sairaalalle, se on tarkoituksella matalaa osaa ensin, että ei ole sellainen olo, että on kuin Liisa ihmemaassa isossa aulassa. Se on turvallisempi tunne, kuvailee Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän suunnittelukoordinaattori Arja Heikinheimo.

Sisällä vastassa on suurten ikkunoiden valaisemia käytäviä, puupintoja ja vaaleita maanläheisiä värejä. Paikalliset taiteilijat ovat tehneet luontoaiheisia teoksia moniin paikkoihin.

– On niitäkin uusia sairaaloita, jotka ovat hyvinkin värikkäitä, meillä ei ole sitä. On haettu sitä, että sisustus on aikaa kestävä, sanoo suunnittelukoordinaattori Pirjo Asikainen.

Kolmessa vuodessa tehty ja budjetissaan pysynyt uudisrakennus on iso – yli 33 000 neliömetrin – parannus verrattuna niihin 1976 valmistuneisiin sairaalan osiin, joita laajennuksella korvattiin.

Asikainen tähdentää, että vaikka tiloja on paljon, on ne suunniteltu toiminnallisuus edellä. Esimerkiksi päiväkirurgian ja vaativamman kirurgian aiemmin erillään olleet yksiköt yhdistettiin.

– Henkilökuntaa pystytään käyttämään koko yksikössä, ja leikkaussalien käyttöaste saadaan korkeammaksi. Nyt voidaan vaikkapa tehdä kahden leikkauksen sijaan kaksi isoa ja yksi pieni leikkaus samalla, Heikinheimo taustoittaa.

Uusiin tiloihin pääsevät myös muun muassa synnyttäjien ja naistentautien päivystys sekä vuodeosastot, vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto, välinehuolto ja kirurgian vuodeosastot.

Yhä useampi sairaalan asiakas saa oman huoneen.

– Siitä on tutkimuksia, että se edistää paranemista. On vähemmän häiriötä ja melua, ja infektioiden leviämisen riski pienenee, Asikainen kertoo.

Sellaisen saavat myös kaikki synnyttäjät, mutta huoneessa on nyt tilaa myös lisävuoteelle, jotta kumppani tai muu tukihenkilö mahtuu yöpymään vieressä.

Yksityisyyden vastapainoksi osastoilla on lounge-tiloja, joissa ruokaillessa voi ihailla hulppeita maisemia.

– Kannustamme liikkumaan yhteisissä tiloissa, koska sekin on osa kuntoutumista, ja paikkaa huonekavereita, joita osa kaipaa, Heikinheimo sanoo.

Huoneessa oleilu puolestaan on huomioitu laskemalla ikkunan alareunaa alemmas.

– Näkee pitkällään ollessaankin hyvin ulos. Luonnon näkeminenkin auttaa paranemista, Asikainen toteaa.

Innovaatioina mainittakoon uusi hoitajakutsujärjestelmä, jossa vuodepotilas saa napista puheyhteyden hoitohenkilökunnan älypuhelimeen, joten vaikkapa lääkkeen pyytäminen sujuu ripeämmin yhdellä visiitillä.

Pääaulaan on asennettu vähitellen käyttöön otettavat ilmoittautumisautomaatit, ja ensi vuoden alkupuolella avataan myös uusi apteekki.