Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hercule Poirot ratkoo murhamysteeriä teatterilavalla Orimattilassa

Juuri kun tomu on laskeutunut Jätinpesän kesäteatterin pihalla Seitsemän veljeksen jäljiltä, alkoi kulttuurimontun pohjalta kuulua junan kolketta. Lähempi tarkastelu todistaa, että katetun katsomon eteen on parkkeerattu juna, eikä mikä tahansa juna, vaan Idän pikajuna. Ja mitä ihmettä, ikään kuin kulisseissa olisi vilahtanut tuttu belgialainen yksityisetsivä Hercule Poirot.

Jälleen lähestyy siis aika Orimattilan Teatterin jo perinteeksi muodostuneen syysnäytelmän, joka lupaa jännitystä, mutta myös omat humoristiset hetkensä.

Agatha Christien vuonna 1934 kirjoittaman Idän pikajunan arvoituksen juoni on monelle tuttu. Tapahtumat saavat alkunsa, kun juna aloittaa matkansa halki Euroopan. Yöllä juna jää kiinni lumikinoksiin, ja aamulla junasta löytyy matkustajana ollut herrashenkilö kuolleena.

Tarinan selvittely ja loppuratkaisu jätetään tällä kertaa näytelmän Orimattilaan ohjanneen Ninni Parviaisen sekä kymmenpäisen näyttelijäjoukon tehtäväksi.

Tekstin määrässä on tekemistä.

Vesa Teräs

Hercule Poirot’n roolissa nähdään Orimattilan Teatterin lavoilta tutuksi tullut Vesa Teräs, jossa on kieltämättä poirotmaisia ominaisuuksia, vaikka ulkomuoto ei täysin täsmääkään viisi jalkaa ja kolme tuumaa pitkän alkuperäisen Poirot’n kanssa.

– Vesa on roolissaan rauhallinen, lämmin ja ajatteleva. Tietoisesti emme lähteneet rakentamaan hänen rooliaan minkään tietyn mallin mukaan, Parviainen kertoo.

Terästä ei hirvitä astua Poirot’n kenkiin ja rooleista tuttuihin kenkäsuojuksiin.

– Ainoastaan tekstin määrässä on tekemistä. Sen enempää en ota paineita roolista, Poirot-faniksi tunnustautuva Teräs kertoo.

Teatterin syysnäytökset ovat lunastaneet paikkansa viimeisten kymmenen vuoden aikana, jolloin esityksiä on nähty syyspimeällä Jätinpesässä.

– Tavallaanhan meillä olisi kymmenvuotisjuhlavuosi, mutta koronan takia toissavuoden esitys jäi tekemättä, kertoo Orimattilan Teatterin puheenjohtaja Lassi Puodinketo.

Syksyn jännitysnäytelmät saivat alkunsa teatterin nuorten harrastajien ideasta. Tänä vuonna on järjestyksessä jo kolmas Christie-tulkinta.

– Christiet ovat tuoneet nämä syksynäytökset täysin uudelle tasolle. Jos ensimmäisissä näytelmissä oli yleisönä lähinnä ainoastaan näyttelijöiden vanhemmat, niin viime vuonna katsojia tavoitettiin jo yli tuhat. Se on merkittävä määrä viidelle esityskerralle, sillä yleensä kesäteatteritoimintaa pidetään kannattavana, mikäli katsojia riittää esityskertaa kohden 180–200 katsojaa, Puodinketo kertoo.

Idän pikajunan arvoituksen ensi-ilta perjantaina 23.9. kello 20 Jätinpesässä Orimattilassa. Muut esitykset ovat: 24.9., 7.10., 8.10., 15.10., 21.10., 22.10. klo 20. Esityksen kesto on noin kaksi tuntia.