Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kärkölän valtuusto hyväksyi monitoimikaukalon rahoituksen

Kärkölän valtuustokokouksessa käytiin maanantaina eniten keskustelua uuden monitoimikaukalon lisärahoituksesta.

– Lautakuntakäsittelyssä sen hinta pyöri mielestäni 80 000 eurossa. Nyt se on tässä esityksessä 120 000 euroa. Mitähän tässä on tapahtunut, onko löytynyt uusia hintaan vaikuttavia asioita vai onko hintataso yleisesti noussut, kysyi Eero Lepola (kär.).

– Hintataso on noussut merkittävästi. Suurin piirtein 100 000–120 000 euroa on tällä hetkellä relevantti hinta monitoimikaukalolle, mutta 120 000 on katto. Esimerkiksi bitumin kustannustaso on noussut satoja prosentteja, vastasi Kärkölän tekninen johtaja Emilia Lehikoinen.

Miia Salminen (kär.) puolestaan tiedusteli, minkälaiset vuosihuoltokustannukset monitoimikaukalolla on, millä aikataululla se voisi valmistua ja tarvitaanko sen tekonurmelle ympäristölupaa.

– Ei synny merkittäviä huoltokustannuksia. Joitakin tuhansia euroja vuodessa. Teknonurmi on aika huoltovapaa, se vaatii lähinnä lehtien poistoa. Meillä on jo nykyään jääkenttien hoitoa, eli siltä osin se ei lisää kustannuksia. Se ei tarvitse ympäristölupaa. Jos viittaat mikromuovipäästöihin, ne liittyvät sellaisiin tekonurmiin, joissa käytetään kumirouhepohjaa. Tässä olisi hiekkatekonurmi, Lehikoinen vastasi.

– Ei ehdi täksi talveksi. Sitä on alustavasti kysytty, mutta en uskalla luvata, että toimittaja pystyisi sitä toimittamaan, Lehikoinen kommentoi aikataulua.

Matti Sallilaa (sd.) huoletti kaukalon kestävyys.

– On kirjattu, että monitoimikaukalossa voi tehdä vaikka mitä. Osa lajeista on sellaisia, että ne voivat rasittaa alustaa, kuten koripallo. Onko kokemusta, kuinka pitkään tällaista kaukaloa ja pohjaa pystytään käyttämään tähän kaikkeen?

– Keskimäärin näissä on kahdeksan vuoden takuu, jolloin käyttöikä on vielä pidempi. Sen jälkeen se pitää vaihtaa, Lehikoinen totesi.

Lopulta kunnanvaltuusto päätti myöntää teknisen toimen vuoden 2022 talousarvioon yhteensä 250 000 euron lisämäärärahan seuraaviin investointeihin: monitoimikaukalon rakentamiseen 120 000 euroa, Virkatien ja Pormestarinkujan rakentamiseen 80 000 euroa sekä Vuokkoharjun paineenkorotusasemaan 50 000 euroa.

Kunnanvaltuusto hyväksyi myös yhteensä 40 000 euron suuruisen lisämäärärahan sivistystoimen vuoden 2022 talousarvioon, joka käytetään valmistavan opetuksen opettajan palkkakustannuksiin syyslukukaudella.

– Meillä on valmistavassa opetuksessa tällä hetkellä 13 oppilasta, joista 10 on ukrainalaisia. Opetushallituksen ohje on, että nämä luokat olisivat maksimissaan 8–10 oppilasta. Sen lisäksi tilanne on se, että oppilaat ovat kovin eri ikäisiä. Siellä on ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan oppilaita samassa opetusryhmässä, avasi sivistyslautakunnan puheenjohtaja Eero Lepola (kär.).

– Siellä on yksi opettaja ja yksi koulunkäynnin ohjaaja. Nyt on tarkoitus jakaa tämä luokka kahteen osaan siten, että ei ole liian suuria ikäeroja. Jatkossa olisi vain kaksi opettajaa. Koulunkäyntiohjaajaa ei tarvitse olla. Tämä on sellaista rahaa, joka tulee valtiolta takaisin vuonna 2024.

Lisäksi kunnanvaltuusto hyväksyi 15 000 euron lisämäärärahan ympäristötoimen talousarvioon rakennusvalvonnan sähköisen asioinnin, arkiston ja rajapintasovelluksen hankintaan.

Valtuusto myönsi Riikka Karjalaiselle (kär.) eron valtuuston jäsenyydestä, kunnanhallituksen jäsenyydestä, teknisen lautakunnan sekä valtuuston vaalilautakunnan varajäsenyydestä.

Kunnanhallituksen jäseneksi Karjalaisen tilalle tuli Nana Kirkkomäki (kär.). Kärkölä-ryhmän ensimmäinen varavaltuutettu Toni Alander nousi kunnanvaltuuston jäseneksi jäljellä olevaksi toimikaudeksi

– Haluaisin käyttää puheenvuoron kiittääkseni Riikkaa hänen pyyteettömästä työstään kunnan ja kuntalaisten hyväksi. Jäämme kaipaamaan Riikan rautaista ammattitaitoa ja tapaa, jolla hän paneutui asiaan kuin asiaan erityisellä tarkkuudella. Mitä nöyrin kiitos ja kaikkea hyvää Riikalle jatkossa, Mika Penna (kär.) sanoi.