Orimattilan kaupunginvaltuuston syksyn ensimmäinen kokous sisälsi vain yhden varsinaisen asian, kaupungin laajan hyvinvointisuunnitelman hyväksymisen vuosille 2022–2026.
Vs. hyvinvointijohtaja Petra Nevalainen alusti valtuustoa, mistä suunnitelmassa on kyse. Kuntalaki ja terveydenhuoltolaki velvoittavat kuntia huolehtimaan asukkaidensa hyvinvoinnista ja terveydestä. Se on kuntien perustehtäviä.
– Terveydenhuoltolaki velvoittaa meitä seuraamaan ja raportoimaan väestön terveyttä ja hyvinvointia ja myös turvallisuutta vuosittain hyvinvointiraportilla. Kerran valtuustokaudessa pitää tehdä laajempi raportti, joka sisältää menneen kauden kertomusosan ja tulevan kauden suunnitelman, ja sen suunnitelmaosan äärellä olemme nyt, Nevalainen sanoi.
Hän kertoi, että hyvinvointialueitten käynnistyessä kuntien tulee jatkossakin määritellä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpiteet ja tavoitteet.
– Tulee tehdä ennakkovaikutusten arviointia, ja on edelleen nimettävä vastuutaho, joka vastaa hyvinvoinnin ja terveyden sekä myös turvallisuuden edistämisestä kunnassa. Kunnan on edelleen seurattava väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä raportoitava niistä vuosittain.
Yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa tulee valmistella laajaa hyvinvointisuunnitelmaa.
–Sitä varten kunnan on toimitettava oma kertomuksensa ja suunnitelmansa hyvinvointialueelle.
Orimattilan laajan hyvinvointisuunnitelman kärjet ovat: mielen hyvinvointi ja terveelliset elintavat Orimattilassa, osallisuus ja yhteisöllisyys Orimattilassa, elinvoima Orimattilassa ja arjen turvallisuus Orimattilassa
Hyvinvointisuunnitelmassa on yksityiskohtaiset taulukot, joilla tavoitteisiin pyritään, mikä taho asiaa edistää ja millä onnistumista mitataan.
Ensi vuoden alusta astuu voimaan niin sanottu hyte-kerroin, joka määrittää kuntien saamaa valtiolta saaman kannustinrahan suuruuden.
– Se on kannustinraha, jota kunnat saavat, kun hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä on onnistuttu.
Rahan suuruus määräytyy prosessi-indikaattorien ja tulosindikaattorien myötä ja se maksetaan kunnille vuoden 2023 valtionosuuksien yhteydessä.
Keskustan Riitta Lonka kertoi keskustan ryhmäpuheenvuorossa Orimattilan osuuden olevan tällä hetkellä mitattuna 269 500 euroa.
– Tarkoitus on, että summa käytetään valtionosuuden perusteissa osoitettujen tehtävien hoitamiseksi. Joten Ollaanpa tarkkoina, että tämä summa jyvittyy sitten tänne kuntalaisille, Lonka sanoi.
Hän muistutti myös, että laaja hyvinvointisuunnitelma on työkalu tulevaisuuden menestyvälle kunnalle.
– Ja sehän me halutaan olla. Hyvinvointisuunnitelman painopistealueet haastavat virkamiehiä, mutta myös luottamushenkilöitä perehtymään kokonaisuuteen, Lonka muistutti.
Hän korosti myös ”neljännen sektorin” eli yksittäisten kaupunkilaisten kuulemista hyvinvointiin liittyvässä kehitystyössä.
Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron pitänyt Sari Eiranen (kok.) korosti ennalta ehkäisevien palvelujen merkityksellisyyttä kuntalaisten hyvinvoinnin lisäämisessä.
– Kokoomus ja kd pitävät erityisen tärkeänä, että laaja hyvinvointisuunnitelma sekä hyvinvoinnin erillissuunnitelmat muun muassa Orimattilan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma sekä Orimattilan suunnitelma ikääntyneiden toimintakyvyn tukemiseksi nousevat käytäntöön ja osaksi arkea, hän totesi.
Ryhmäpuheenvuorojen jälkeisessä yleiskeskustelussa vihreiden Saku Salminen halusi tietää, miten Orimattilan tämänhetkinen hyte-kerroin sijoittuu yleisessä kuntien vertailussa.
Petra Nevalainen totesi vastauksessaan, että Päijät-Hämeen kuntien joukossa Orimattila sijoittuu hyvin.
Maanantaina tehtiin myös kaksi valtuustoaloitetta. Perussuomalaisten Tero Rönkkö ja Jouni Nurminen tekivät aloitteen Orimattilan kaupungin työntekijöiden tavoitettavuuden parantamiseksi.
– Pyydän, että jatkossa Orimattilan kaupungin työntekijät ja viranhaltijat vastaavat saamiinsa yhteydenottoihin viipymättä kuten hallintolaki velvoittaa, aloitteen jättänyt Rönkkö sanoi.
Lisäksi aloitteessa toivottiin kaupungille yhdestä kolmeen selkeää sähköpostiosoitetta, joihin kaupunkilaiset voisivat lähettää viestejä, ja joista ne ohjautuisivat oikealle taholle vastattaviksi.
Liike Nytin Susanna Särkinen ja Mira Hämäläinen tekivät aloitteen, että Orimattilan sivistystoimi järjestäisi syksyn aikana kyselyn, jossa Orimattilan koulujen oppilailta, oppilaiden vanhemmilta ja opettajilta kysytään mielipiteitä palveluverkkoasiasta, lähinnä koulujen olemassa olosta, niiden koosta, sijainnista ja niin edelleen.
– Me kunnanvaltuutetut tiedämme, että meillä on keväällä 2023 edessämme kipeitä päätöksiä kouluverkon suhteen. Missä vaiheessa osallistamme varsinaisia asianosaisia, oppilaita, vanhempia ja opettajia, Särkinen kysyi.
Aloitteessa vaaditaan lisäksi että kyselyn vastaukset esitetään valtuustolle ennen kuin varsinaisia päätöksiä minkään koulun osalta tehdään.