Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kärkölän kirjasto on ollut pettymys

Elokuun puolivälissä avautunut Kärkölän uusi kirjasto on saanut ensimmäisten viikkojensa aikana runsaasti kritiikkiä tilojen toimimattomuudesta. Uusi kirjasto sijaitsee elokuun alussa käyttöönotetussa uudessa koulu-kirjastokiinteistössä. Sisäänkäynti kirjastoon tapahtuu erillisen sisäänkäynnin kautta, johon kulku tapahtuu koulun pihalta.

Kirjaston asiakkaat ovat esittäneen kirjaston ensimmäisen toimintakuukauden aikana kehittämisehdotuksia, jotka ovat koskeneet pääasiassa kirjaston sisäänkäynnin opastusta, kulkua kirjastoon koulun pääportin ja pihan kautta, sisäänkäynnin rampin ja siihen liittyvän tasanteen kapeutta, lainaustiskin kokoa ja sen sijoittumista lähelle ulko-ovea, kirjastosalin ahtautta, värittömyyttä ja muotoa, erillisen lastenosaston ja lukusalin puuttumista, lainaustiskin ja kirjastohenkilöstön taukotilojen välistä näköyhteyttä sekä parkkipaikkojen ja lemmikkieläinten jättöpaikan sijaintia suhteessa kirjastoon.

Viime viikon kunnanvaltuustossa kuultiin kaksi valtuustoaloitetta epäkohtien korjaamiseksi. Sirpa Kinnari (sit.) toi aloitteessaan terveiset Kärkölän vanhus- ja vammaisneuvostolta, joka on huolissaan edellä luetelluista epäkohdista.

Kärkölä-ryhmän Seppo Eerola puolestaan pyysi selvitettäväksi, onko uuden kirjaston tilojen toteutuksessa toimittu lain mukaisesti. Hänen mukaansa suunnitteluvaiheessa tiloja laskettiin tarvittavan vähintään vanhan kirjaston verran, noin 240 neliötä.

– Toivottiin myös lastenosastoa ja lukusalia. Urakkakilpailutuksessa rakentamistoimikunta käytti hyväkseen koulun tulevien käyttäjien arviointiraateja, jotka arvioivat urakoitsijoiden esityksiä. Tuloksena päädyttiin ratkaisuun, jossa kirjasto oli sijoitettu talon ensimmäisen kerroksen päätyyn, ja sisäänkäynti suoraan Virkatieltä, Eerola selvitti valtuustossa.

– Kohta kuitenkin ilmeni, että koulun opettajat ja ruokalan henkilökunta vastoin raadeissa antamiaan lausuntoja halusivatkin kirjastolle eri sijoituspaikan. Viranhaltijat kiltisti myöntyivätkin tähän vaatimukseen ja suunnittelivat muutoksen. Rakennusyhtiö veloitti noin 10 000 euroa toteuttaessaan uuden paikan kirjastolle. Näin tiloista saatiin nipistettyä noin 40 neliötä. Nyt meillä on siis sitaateissa hyvin toimiva sukkakoulun kirjasto, jonka lattiapinta kohta uusitaan, kun asiakkaat tulevat kenkineen sisälle, ja jossa kuntalaiset eivät mahdu olemaan, Eerola latasi.

Eerola esitti aloitteessaan lisäksi, että toimivat kirjastotilat lukusaleineen ja lastenosastoineen olisi rakennettava Opintien koululle.

Kunta on jo alkanut toimiin kirjastotilojen ongelmien ratkaisemiseksi. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta kävi viime viikolla tutustumassa havaittuihin epäkohtiin ja kävi keskustelua kirjastotilan toimivuuden parantamisesta.

– Kulttuuritoimikunta aloitti kokouksessaan 28. syyskuuta toimenpidesuunnitelman laadinnan ja sai jo valmiiksi suunnitelmaluonnoksen. Seuraavassa vaiheessa luonnokseen pyydetään huomiot Hollolan kunnan kirjastopalvelujohtajalta, sivistysjohtaja Petri Käkönen kertoo.

Kärkölän kunta ostaa kirjastotoimen johdon palvelut Hollolan kunnalta.

– Tämän jälkeen suunnitelma arvioitetaan kiinteistöön ja piha-alueisiin liittyvien muutosehdotusten osalta kunnan rakennusteknisillä asiantuntijoilla. Lisäksi suunnitelmaan liitetään kustannusarvio. Näiden toimenpiteiden jälkeen suunnitelman käsittely etenee toimielinpäätöksinä ja täytäntöönpano kunnan hallintosäännön mukaisesti viranhaltija- tai toimielinpäätöksinä, Käkönen avaa jatkoa.