Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalassa on käynnistynyt yhteiskäyttöautokokeilu

Asikkalan kunnassa on käynnistynyt yhteiskäyttöautoilun kokeilu, jossa kunnan käyttöön hankitaan kaksi täyssähköistä henkilöautoa sekä pakettiauto. Kokeilun alkuvaiheessa autot ovat vain kunnan työntekijöiden käytettävissä.

Ensimmäinen auto, Tesla, tuli käyttöön elokuun alussa. Aiemman aikatauluarvion mukaan toinen auto on saapunut tällä viikolla ja pakettiauto on tulossa marras–joulukuussa. Autojen piti tulla jo aikaisemmin, mutta niiden toimitukset ovat viivästyneet.

– Tämä on ollut todella suosittu. Kaikki viikonloput on varattu marraskuulle asti ja työajoissa varauskalenteri näyttää usein eioota. Alkuvaihe on lähtenyt hyvin käyntiin, Asikkalan kunnan talousjohtaja Aapo Pispa esitteli hanketta viime viikolla kestävää liikkumista käsittelevässä webinaarissa.

Hankkeen tarkoituksena on edistää kestävää kehitystä, yhteiskäyttöautojen käyttöä sekä puhtaampaa liikennettä tarjoamalla matalan kynnyksen mahdollisuus tutustua sähköautoiluun.

Osana kokeilua Vääksyn kunnanvirastolle on perustettu kaikkien hyödynnettävissä oleva sähköautojen latausasema, jossa käytetään vain uusiutuvasti tuotettua sähköä.

Pispan mukaan kokeilun keskeisenä tavoitteena on tutustua yhteiskäyttöautoiluun uudenlaisena ja täydentävänä osana Asikkalan joukkoliikennekokonaisuutta.

– Meillä on Asikkalassa, kuten kaikkialla muuallakin kaupunkien ulkopuolella, se pieni ongelma, että perinteinen joukkoliikenne linja-autojen kautta vaatii joukkoja. Kaupunkien ulkopuolella harvoin on sellaisia joukkoja, jotka ainakaan yhtä aikaa liikkuisivat, Pispa avasi.

Autoja käytetään ensisijaisesti kunnan työntekijöiden työajoihin, mutta niitä voi varata myös työajan ulkopuolella pientä korvausta vastaan.

– Olemme linjanneet, että jos auto on vapaana, sitä pitää käyttää. Normaalisti työntekijät käyttävät työajoihin pääosin omia autojaan ja laskuttavat kilometrikorvaukset, Pispa selvensi.

Autojen käyttöä varten kunta on hankkinut puhelinsovelluksen. Siinä on varauskalenteri, jonka kautta yksityiskäytön maksu suoritetaan ja autojen ovien lukitusta hallitaan. Matkojen tiedot tallentuvat sovellukseen.

Jatkossa autojen yhteiskäyttö pyritään mahdollistamaan kaikille Asikkalan vaki- ja kesäasukkaille.

– Saa nähdä toteutuuko se, mutta ainakin on tarkoitus mahdollistaa se myöhäisemmässä vaiheessa, kun olemme ensin keränneet kokemuksia ja selättäneet pienet tässä olleet ongelmat.

Asikkalassa yhteiskäyttöautojen kustannukset katetaan pääosin työntekijöille maksettavien kilometrikorvausten vähenemisen avulla sekä autojen työajan ulkopuolisesta käytöstä perittävillä maksuilla.

– Nyt kilometrikorvaukset vähenevät. Käytännössä kilometrikorvaussäästöillä maksetaan yhteiskäyttöautojen leasing-maksuja. Laskelmat on tehty niin, että jos kokeilu onnistuu vähintäänkin tyydyttävästi, siitä ei aiheudu kunnalle kustannuksia. Kokeilun onnistuminen edellyttää sitä, että autot ovat ajossa mahdollisimman paljon, Pispa kiteytti.

Toistaiseksi hankkeen mahdollisia kustannuksia on vaikea arvioida.

– On hieman aikaista arvioida, mutta elokuussa tulot olivat suuremmat kuin menot, mutta tämä on alkuinnostusvaihetta. Katsotaan sitten vuoden päästä, miten on käynyt.

Autojen valinnassa on pyritty korostamaan helppokäyttöisyyttä.

– Autot on valittu niin, että niissä olisi mahdollisimman pitkä kantama, jotta latailua ei tarvitsisi matkan aikana suorittaa. Suurin osa käyttäjistä on sellaisia, jotka eivät ole sähköautolla ennen ajaneet, joten tämä on yksi matalan kynnyksen osatekijä, kertoi Pispa.

– Olemme yrittäneet valita mahdollisimman helppokäyttöisiä autoja. Kun hankkii itse auton, siihen kenties tutustuu pikkuhiljaa ja oppii jutut, mutta yhteiskäyttöautoja voidaan käyttää vain satunnaisesti. Silloin käyttö ei voi olla kovin monimutkaista.

Yhteiskäyttöautoprojekti on jo huomattu myös Asikkalan ulkopuolella.

– Päijät-Hämeessä toisen kunnan viranhaltija on meidän työntekijälle todennut, että pääsisikö sitä jotenkin kokeilemaan. Meidän työntekijämme oli vinkannut, että Kuntarekryssä on avoimia työpaikkoja Asikkalaan. Sitä kautta pääsee kokeilemaan.