Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mila Teräksen uudessa kirjassa on jälleen puhutteleva aihe

Orimattilalaiselle kirjailija Mila Teräkselle on tärkeää tuoda vaikeita asioita esille kirjojensa kautta. Yksi näistä aiheista on seksuaalinen häirintä ja väkivalta. Teräksen uusi nuorten kirja, Yökirjeitä sukeltaa syvälle tähän aiheeseen.

Mila Teräksen Yökirjeitä on tarina 15-vuotiaan Fridan selviytymisestä kamalan kokemuksen jälkeen. Se kertoo seksuaalisen häirinnän ja väkivallan vaikutuksista sekä yhteiskunnan että sosiaalisen median tuomista paineista, joita nuoret nykyään kokevat. Frida on ladannut someen paljastavia kuvia. Hän on tehnyt niin kuin monet muutkin. Kuvat ovat herättäneet mielenkiintoa, ja hän on saanut tykkäyksiä ja seuraajia, mutta myös useita ällöttäviä viestejä.

Kaikki, mitä seuraavaksi tapahtuu, on ahdistavaa. Frida ei saa tapahtunutta mielestään, ja inhottavat muistot seuraavat häntä. Olo on turvaton eikä hän tunne kehoaan enää omaksi. Itselleen kirjoittamiensa yökirjeiden avulla Frida kuitenkin uskaltaa lähestyä totuutta ja alkaa jälleen hyväksyä itsensä.

Teräs kertoo uusimman kirjan kirjoittamisen olleen kaikkea muuta kuin helppoa. Hänen täytyi pureutua syvälle musertavaan aiheeseen, jotta näkökulma kirjassa olisi aito ja koskettava. Teräksen mukaan idea kirjan kirjoittamiselle lähti lehtijutuista, joissa nuoret ihmiset kertoivat joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

– Aloin miettimään, millainen tarina juttujen taustalla on.

Teräs ajattelee, että aikuisten tehtävä on muistuttaa lapsia ja nuoria siitä, että maailmassa on paljon hyvääkin.

Surullisesta aiheesta joutuu usein lukemaan lehdistä, mutta Teräs painottaa, että tähän liittyvää kirjallisuutta on liian vähän. Hän kokee, että moni tarina jää katveeseen. Teräs ajattelee, että nuorten kirjoja muutenkin pitäisi julkaista enemmän, mutta myöntää ettei laji ole helppo.

– Koen, että keski-ikäisille on huomattavasti helpompi kirjoittaa kuin nuorille.

Kirjailijalla itsellään on myös kaksi tytärtä, ja heistä hän on saanutkin hyvät esilukijat kirjoilleen. Teräs harmittelee, kuinka erilainen maailma hänen teini-ikäisillä tyttärillään on kasvaa kuin hänellä itsellään oli.

– Paineita tulee monesta suunnasta ja siihen lisäksi nykymaailman tilanne. Surettaa ajatella, millainen maailma on tänä päivänä.

Vaikka kirjan aihe on vakava, Yökirjeiden ytimessä on myös ystävyyden ja yhteisöllisyyden merkitys nuoren elämässä. Kirjan päähenkilö saa uskoa ja voimaa tulevaisuuteen hevosista ja keppihevosista.

Kirjassaan kirjailija haluaa tuoda esiin, että vaikeistakin asioista voi päästä yli. Teräs ajattelee, että aikuisten tehtävä on muistuttaa lapsia ja nuoria siitä, että maailmassa on paljon hyvääkin. Myös kannustus iloa tuovien asioiden pariin on tärkeää. Joillekin se voi esimerkiksi olla musiikki, toisille keppihevoset.

– Kepparit on oma kulttuurinsa, jossa kenenkään ei tarvitse olla minkäänlaisessa muotissa.

Mila Teräs toivoo lukijakunnan olevan sekä nuoria että aikuisia. Kirja on helposti lähestyttävä ja teksti runollista, vaikka aihe onkin synkkä. Teräksen sanoma on, että kaikille ja kaikesta pitää voida kirjoittaa.

– Jos en minä, niin kuka sitten, hän naurahtaa.