Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Popahtavaa punkia kotiseutuhengessä – "Me haluamme pitää ääntä Uudestakylästä"

Nyt on kyllä niin mystinen bändinimi, että sitä pitää hieman avata. Yhtyeen ainoa ei-uusikyläläinen, rumpali Joona Rautiainen, selittää tottuneesti:

– NB tulee Uudenkylän ruotsinkielisestä nimestä Nyby – kuulostaa punkilta, kun nimet lyhennetään! Ja 631 taas oli Uudenkylän lankapuhelinten suuntanumero.

Kitaristi-laulaja Erik Löfberg ja basisti Matti Tuominen ovat lapsuudenystäviä, ja lahtelaiskolmikko on musisoinut eri kokoonpanoissa ja eri musatyyleillä jo vuosia. Tuorein yhteisprojekti, NB-631, näki päivänvalon kaksi ja puoli vuotta sitten.

– Meillä on melkein joka hommassa viittauksia Uuteenkylään, spiikeissäkin aina mainitsemme tulevamme sieltä – ihan sama, missä kukin asuu, Löfberg myhäilee. Vaikka huumorilla mennään, kotiseutuhenki on aitoa.

– Meillä on aina pieni pilke silmäkulmassa kaikissa jutuissa, mitä tehdään! Löfberg velmuilee

– Me haluamme pitää ääntä Uudestakylästä, kun kukaan ei tiedä, missä tämä on, komppaa Tuominen.

Bändi soittaa pop-punkia, ominta aluetta ovat suomeksi esitetyt kasaricoverit. Alun perin oli vain tarkoitus pitää hauskaa yhdessä, mutta sittemmin on päädytty muutamille keikoillekin, estradi on otettu haltuun niin Uudenkylän 600-vuotisfestareilla kuin Lahen Lavalla kauppatorilla. Bändin mielestä livekeikat ovat onnistuneet, siitä kertoo sekin, että yleisönä on kerrankin ollut muitakin kuin omaa lähipiiriä.

– Ihan jokaista yleisöstä ei pystynyt nimeämään, Löfberg paljastaa.

Videoitakin on kuvitteellisen Rike Recordsin Youtube-kanavalle tuutattu, onhan videotuotanto leipälaji Löfbergille, joka työskentelee mediatuottajana Hollolan seurakunnassa. Videoita on julkaistu kaikkiaan neljä, yksi niistä on The Boys of Summer -cover Kesän Pojat, jota on katsottu jo yli 3 000 kertaa. Videossa kolmikko lenkkeillee ryhdikkäästi muun muassa Lahden satamassa ja Aleksilla – ilman rihman kiertämää.

– Sen verran paljastan, että meillä oli ihonväriset pökät. Kyllä keskustassa muutamia katseita kerättiin. Sitä oli hauska tehdä, nauraa Löfberg, joka myöntää, että idea oli lainattu Blink-182 punkbändiltä.

Musavideot syntyvät Rautiaisen mukaan yhteistyönä.

– Sitä ruokkii, että heitämme jokainen villejä ideoita, kukaan ei ole pomo.

– Tärkeintä on, että homma pysyy kivana, summaa Löfberg.

Muusikkoina irrotellaan, mutta leipätyökseen Tuominen tekee lastensuojelutyötä ja Rautiainen on IT-alalla.

Uudestakylästä Löfberg ja Tuominen sanovat saaneensa hyvä elämän eväät, Tuominen asuu siellä edelleen, Löfberg on "päässyt Villähteelle asti". Heidän lapsuudessaan kylällä oli kaikki tarvittava, mutta nyt kun palvelut ovat huvenneet, he haluavat osaltaan olla vahvistamassa kylähenkeä.

Matti Tuominen oli mukana juhlafestarien bändikattausta junailemassa. Yhteisöllinen tapahtuma antoi sytykettä uusille ideoille, pohdinnassa onkin nyt, miten kylää voisi jatkossa elävöittää.

– On mietitty, pitäisikö seurantalolla olla bändi-iltoja, kuten Orimattilassa useammallakin seurantalolla, tai muutakin kahvilaa kuin latukahvila, Tuominen heittää.

Levyntekoa NB-631 ei suunnittele, mutta jo julkaistujen coverien jälkeen työn alla on myös omia biisejä, niistä vastaa enimmäkseen Löfberg.

– Hyvää kannattaa odottaa, soittajat lupaavat salamyhkäisesti.