Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljä vuotta hyvän mielen juoksua

”Tänne saa tulla myös hissukseen kävelemään. Koiran tai vaikka lastenvaunut saa ottaa mukaan.”

Vääksyn kanava parkrun täytti viime lauantaina neljä vuotta. Vuorossa oli jo järjestyksessään 130. liikuntatapahtuma.

Parkrun on maksuton, vapaaehtoisten järjestämä hyvän mielen kuntoilutapahtuma kaiken ikäisille ja kuntoisille.

– Vaikka se on parkrun, se ei tarkoita sitä, että täällä täytyisi juosta. Tänne saa tulla myös hissukseen kävelemään. Koiran tai vaikka lastenvaunut saa ottaa mukaan. Yksi vapaaehtoinen kävelee aina viimeisenä ja huolehtii, että kaikki pääsevät reitiltä pois, tapahtuman aktiivi Jaana Ritvanen kertoo.

Parkrun perustuu yhteisöllisyyteen ja liikkumisen iloon.

– Se on sosiaalinen tapahtuma. Kaverin kanssa voi kävellä yhtä matkaa ja vaihtaa samalla kuulumiset.

– En tuntenut ketään, kun tulin ensimmäistä kertaa mukaan. Ihan hyvin täältä on löytynyt tuttavia, tapahtuman järjestäjäryhmään kuuluva Kaarina Ruusunen hehkuttaa.

– Kannustusta tuntuu riittävän jokaiselle, ja parkrunissa on kaikin puolin hyvä henki, komppaa toinen aktiivi Matti Koljonen.

Parkrunia järjestetään yli kahdessakymmenessä maassa ympäri maailmaa, ja se on saanut alkunsa vuonna 2004. Suomessa tapahtumia järjestetään kuudella paikkakunnalla: Tampereella, Helsingissä, Espoossa, Oulussa, Lahdessa ja tietenkin Asikkalassa.

Vääksyssä reitti koostuu kahdesta kierroksesta Vesijärven ja Päijänteen välillä. Aktiivien mukaan vierailijat jäävätkin usein ihastelemaan kaunista reittiä juoksun jälkeen.

Vääksyssä matkaan lähdetään vuoden ympäri joka lauantai kello 9.30 yhteislähtönä. Lähtöpaikka sijaitsee noin sata metriä kanavan sulkuporteilta Päijänteen suuntaan. Matka on aina sama eli viisi kilometriä kävellen, hölkäten tai juosten kukin oman kuntonsa mukaan.

Virallinen ajanotto antaa mahdollisuuden oman kunnon seurantaan.

Tämän syksyn aikana viikoittaiset osallistujamäärät ovat olleet kahdenkymmenen kuntoilijan molemmin puolin. Määrä oli hieman suurempi ennen koronaa. Järjestelyissä on tyypillisesti mukana 5–6 vapaaehtoista.

Lokakuun teemana kaikissa tapahtumissa on ”parkwalk”. Tavoitteena on nostaa kävelyn merkitystä.

Miten toimintaan pääsee mukaan?

– Rekisteröityminen ei ole pakollista. Meillä on muutama juoksija, jotka käyvät lähes joka lauantai, mutta he eivät ole rekisteröityneet, Ritvanen vastaa.