Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rapala suunnittelee tuotannon siirtämistä Viroon

Vääksystä on vaarassa kadota 90 työpaikkaa, jos Rapala toteuttaa suunnitelmansa.

Rapala VMC suunnittelee Vääksyssä jäljellä olevan Rapalan uistinten ja Marttiinin puukkojen valmistuksen siirtämistä Pärnuun, Viroon. Yhtiö ilmoitti viime viikon tiistai-iltana käynnistävänsä muutosneuvottelut, joiden piirissä on Vääksyssä yhteensä 90 henkilöä.

Toteutuessaan tuotannon siirto tapahtuisi vaiheittain ja valmistuisi vuoden 2023 loppuun mennessä. Rapala tekee päätökset lopullisen suunnitelman toteutuksesta muutosneuvottelujen päätyttyä.

– Täytyy korostaa, että tämä on suunnitelma. Yt-neuvottelut alkoivat vasta, Rapalan lakiasianjohtaja Olli Aho toteaa.

Kuinka suurella todennäköisyydellä tuotannon siirtäminen Vääksystä Pärnuun toteutuu?

– Sitä en kommentoi. Se on suunnitelma, johon liittyen yt-neuvottelut ovat menossa, Aho sanoo.

Kauanko yt-neuvottelut tulevat kestämään?

– Lain mukaan kesto on kuusi viikkoa. Sen tarkempaa tietoa ei ole.

Ahon mukaan on mahdollista, että osa työntekijöistä voisi päätyä toisiin tehtäviin yhtiön sisällä.

– Tämä on yksi asia, mitä selvitämme näissä yt-neuvotteluissa. Toivomme kovasti, että löytyy vaihtoehtoja.

Yhtiön suunnitelmissa ei ole koko Vääksyn yksikön sulkeminen, sillä Vääksyyn jäisivät olennaiset ydintoiminnot, kuten uistintuotesuunnittelu sekä tekniset tukitoiminnot. Ydintoimintojen parissa työskentelee Ahon mukaan tällä hetkellä noin 40–50 henkilöä.

Rapalan toimipisteellä Vääksyssä ei ole valmistettu valmiiksi asti tuotteita, mutta siellä on sekä Rapalan että Marttiinin alkupään tuotantovaiheita.

– Konsernin mittakaavassa tuotanto on ollut aika pientä ja on koskenut vain tiettyjä osia, Aho pohjustaa.

Kuinka paljon Rapala uskoo saavansa säästöjä vuositasolla, jos tuotanto siirtyy Viroon?

– Siihen vaikuttaa niin monta tekijää, että sitä on mahdoton arvioida. Uskomme, että siitä olisi synergiahyötyjä, Aho vastaa.

Rapala toteutti Vääksyssä saneerauksen myös vuonna 2017, kun yhtiö irtisanoi lähes 50 työntekijää, joista 45 oli tuotantotyöntekijöitä. Jo tuolloin Rapala siirsi tuotantoaan ulkomaille eli Venäjän Sortavalaan ja Viron Pärnuun.

Nyt yhtiö aikoo ajaa alas myös toimintansa Sortavalassa.

Tällä hetkellä Rapala-uistimet valmistetaan pääosin Pärnussa, jossa yhtiön tiedotteen mukaan tuotantokapasiteettia voidaan nykyisissä tiloissa lisätä ottamaan vastaan Vääksyn ja Sortavalan tehtaiden tuotantovaiheet.

Tuotannon aiottu siirto kytkeytyy Rapalan strategiaan, jossa yhtiö pyrkii valmistusta ja logistiikkaa keskittämällä lyhentämään tuotteiden valmistusaikaa sekä alentamaan tuotanto- ja jakelukustannuksia.

– Se on selvä, että kun ei tarvitse kuljetella tavaroita mihinkään ja kaikki tuotantovaiheet tapahtuvat yhdessä paikassa, se on edullisempaa kuin kuljetella niitä edestakaisin, Aho sanoo.

Rapalan Suomen tuotantotoiminnoista vastaava johtaja Tuomas Akkanen perusteli säästötarpeita yhtiön tiedotteessa muun muassa heikolla maailmanlaajuisella talousympäristöllä.

– Tuotannon keskittäminen Pärnuun tehostaisi tuotantoprosessia ja sillä olisi mahdollista saada aikaan synergiaetuja. Konserni on myös ajamassa alas tuotantoaan Sortavalassa Venäjällä. Lisäksi makrotalouden kehitys päämarkkina-alueillamme on heikentynyt ja tuotteidemme kulutuskysyntä on hidastunut samalla, kun energian hinta nousee jyrkästi ja inflaatio on korkea.

– Uutinen on Vääksyn osaavan henkilöstön kannalta erittäin valitettava. Meidän on kuitenkin huolehdittava kilpailukyvystämme kaikissa olosuhteissa, Akkanen sanoi.