Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköautoista on tulossa tärkeämpi osa korjaamoiden arkea

”Jos polttomoottoriautot vähenevät radikaalisti, niin jotainhan tässä on tehtävä.”

Vääksyn Autohuollossa on meneillään uudistusten vuosi. Yritys avasi uudet liiketilat syyskuussa ja henkilökunta on kouluttautumassa sähkö- ja hybridiautopuolelle.

– Haluan pysyä kehityksessä mukana. Jos polttomoottoriautot vähenevät radikaalisti, niin jotainhan tässä on tehtävä, huomioi yrityksen toimitusjohtaja Mihail Tsistovski.

Toimitusjohtaja oli itsekin sähköautokoulutuksessa viime viikolla.

– Osa kursseista on jo käyty, ja kurssien jälkeen on vuorossa korjaamon auditointi, jotta pääsemme huoltamaan sähköautojakin. Meidän ketju järjestää koulutuksia, joista saamme tarvittavat luvat ja pätevyydet sähköautoihin.

Vääksyn Autohuolto on osa Autofit-ketjua.

Sähköautojen korjaaminen edellyttää henkilöstön pätevöitymisen lisäksi myös lisäinvestointeja.

– Alkuun tarvitsemme muutamat sähköeristetyt työkalut. Sitten erilaisia testereitä, eristysvastusmittaria ja muita vastaavia. Sitten on turvallisuusjuttuja, joita myös pitää hommata. Varmuuden vuoksi tarvitsemme myös sydäniskurin, jos käy jotakin. Investoinnit ovat ainakin nyt alkuun joitakin tuhansia euroja, Tsistovski summaa.

Sähköautoissa on vähemmän huollettavia osia kuin perinteisissä polttomoottoriautoissa.

– Sieltä jää pois öljyn- ja jakohihnan vaihdot, ja määräaikaishuollot ovat pienempiä.

Osa sähköautojen huoltotoimenpiteistä hoituu vanhaan malliin.

– Renkaan vaihdot ja jarruhommat onnistuvat niihin ihan yhtälailla kuin normaaleihinkin autoihin, kun ne ovat samanlaiset, Tsistovski toteaa.

Korjaamon arjessa sähköautoja näkyy yhä enemmän.

– Niiden määrät ovat pikkuhiljaa nousussa. Muutama asiakas on jo sanonut, että on tilannut uuden sähköauton, Tsistovski tietää.

Toimitusjohtaja arvioi, että sähköautojen merkitys autokorjaamoille korostuu jatkossa, mutta muutos ei tapahdu heti.

– Siirtymä ei tule tapahtumaan muutamassa vuodessa, vaan varmaankin aika pitkällä aikavälillä. En tiedä, kehittyykö polttomoottori vielä, että millä aikavälillä oikeasti sähkö tulee syrjäyttämään polttomoottorin. Vai syrjäyttääkö lopulta ollenkaan, ainakaan kokonaan.