
Orimattilalaisinnovaatio on täysin uusi tapa hyödyntää jäte lämmöksi.
Sampolan teollisuusalueelle on noussut uusi savupiippu. Tässä tapauksessa piipun nimitys on harhaanjohtava, sillä piipusta ei nouse savua – korkeintaan aavistus auringonvalossa näkyvää vesihöyryä. Kyse on Ferropower-energiantuottolaitoksesta, joka muuttaa esimerkiksi teollisuudessa, kaupan alalla sekä kotitalouksissa syntyvän likaisen muovin energiaksi.
Kuuteen merikonttiin rakennettua energiantuottolaitosta on kehitetty aina vuodesta 2018 lähtien. Koetoimintaluvalla laitos on ollut toiminnassa nyt reilun kolme vuotta. Laitos sai lopullisen ympäristöluvan syyskuun alussa.
Kuljettimia valmistavan Ferroplan oy:n perustajan Pentti Patosalmen ideoima energiantuottolaitos on tulossa markkinoille juuri oikea-aikaisesti. Ensimmäisen laitoksen toimituksesta on tehty aiesopimus ja muutamasta muusta tilauksesta käydään parhaillaan neuvotteluja.
– Alun alkaenkin laitos suunniteltiin kaupalliseksi tuotteeksi. Kolmen vuoden kuluessa laitoksen tekniikasta on hiottu pois viimeisetkin pikkuviat ja olemme valmiita käynnistämään tuotannon, Pentti Patosalmi kertoo.

Yhden megawatin energiantuottolaitoksen teho vastaa noin 500 omakotitalon vuotuista lämmönkulutusta.
– Ferropower tuottaa puhtaampaa energiaa verrattuna maakaasuun, öljyyn ja turpeeseen. Maakaasuun verrattuna hiilijalanjälki on jopa puolet pienempi. Lisäksi esimerkiksi Ferroplanilla, joka hyödyntää Ferropowerin lämmön omassa tuotannossaan, säästetään tänä vuonna lämmityskustannuksissa yli 150 000 euroa, kertoo laitosinsinööri Pontus Ekberg.
Noin kaksi miljoonaa euroa maksava, siirrettävä energiantuottolaitos maksaa itsensä parhaimmillaan parissa vuodessa.
– Unelma-asiakkaamme olisi pieni kaupunki esimerkiksi saaristossa, Pohjois-Suomessa tai vaikkapa Norjassa vaikeiden kulkuyhteyksien päässä, jossa logistiikkakustannukset nousevat isoiksi, kertoo Ferroplanin hallituksen puheenjohtaja Minna Patosalmi. Myös maailmalla orimattilalaisinnovaatiolle olisi olemassa hyvät markkinat.
– Esimerkiksi Grönlannista joudutaan kuljettamaan haitalliset jätteet laivalla Tanskaan.
Orimattilassa sijaitseva ensimmäinen Ferropower-energiantuottolaitos on ainutlaatuinen paitsi Suomessa, myös koko maailmassa. Uuden innovaation kopioijia tulee jatkossa varmasti olemaan, mutta se ainoastaan hymyilyttää Ferropowerin taustajoukkoja.
– Olemme kehittäneet ja valmistaneet lähes kaiken tekniikan täällä Orimattilassa, joten olemme vähintään neljä, viisi vuotta kilpailijoita edellä, Ekberg toteaa.
– Meillä on myös oma osaaminen ja 40 vuoden kokemus erilaistenkuljetinratkaisuiden valmistuksesta, Pentti Patosalmi sanoo.