Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maanpuolustustyöhön kaivataan nuoria naisia

"Kursseilla oppii arjen selviytymistaitoja", sanoo Nastolan maanpuolustusnaisten uusi puheenjohtaja Kirsi Sorvo.

Ensiapu, alkusammutus ja kyberturvallisuus – siinä muutamia esimerkkejä aiheista, joihin on tarjolla oppia naisten vapaaehtoisen maanpuolustustyön kursseilla. Myös Nastolassa toimintaan voi lähteä mukaan, mitä moni ei tiedä, harmittelee Nastolan maanpuolustusnaisten uusi puheenjohtaja Kirsi Sorvo.

– Toiminnassa opitaan yleishyödyllisiä asioita, kuten varautumista ja ensiaputaitoja.

Hän itse on ollut mukana esimerkiksi kyberturvallisuuden ja informaatiovaikuttamisen kurssilla, joita hän pitää erittäin ajankohtaisina. Kursseilla opitaan omassa arjessa tarpeellisia taitoja, kuten vaikka huolehtimaan älylaitteiden salasanojen turvallisuudesta.

– Tässä maailmantilanteessa tietää vähän paremmin, mistä on kyse, hän summaa.

Yhdistyksissä voidaan myös kädestä pitäen harjoitella arjen turvallisuustaitoja, kuten alkusammutusta tai toimintaa kolaripaikalla.

Sorvo myöntää tarttuvansa puheenjohtajan tehtävään jännittynein mielin mutta motivoituneena.

– Täällä on paljon konkareita, ja itse olen vähän untuvikko, kertoo nelisen vuotta naisten maanpuolustustoiminnassa mukana ollut uusi puheenjohtaja. Hän kiinnostui harrastuksensa kaverin esimerkin innostamana. Monen mielikuva on, että kyse on armeijatyylisestä toiminnasta, johon liittyy aseitakin.

– Itse en ole opetellut ampumaan, mutta ampumassa saa käydä, kuka haluaa, liiton sivuilla on ampumakursseja.

Sorvo osallistui elokuussa harjoitukseen, joka järjestettiin Kainuun Prikaatin alueella. Siellä perehdyttiin juuri esimerkiksi ensiapuun ja kodin varautumistoimiin, mönkijäkurssikin oli tarjolla.

– Harjoituksissa naiset kouluttavat naisia. Kurssilla tapaa paljon uusia, samanhenkisiä ihmisiä. Kun se järjestettiin armeijaympäristössä, se oli samalla itselleni aivojen tyhjennystä.

Nastolassa toiminnassa on mukana kolmisenkymmentä naista, etupäässä eläkeikäisiä. Sorvo toivoisi myös nuorten naisten havahtuvan toiminnan hyödyllisyyteen.

– Tästä saa itselle niin paljon, etenkin kursseista. Itsekin olen käynyt jo viisi isoa harjoitusta.

Hänestä toimintaan mukaan lähteminen on myös hyvä keino lievittää ahdistusta, jota Ukrainan sota monissa herättää.

– Ja osaa sitten itsekin toimia, jos tulee sähkökatko tai muuta

Sorvo tietää, että sota on herättänyt kiinnostusta naisten vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön. Joissain yhdistyksissä se on näkynyt jäsenmäärän kasvuna, ei kuitenkaan Nastolassa.

– Sota on kyllä paljon puhuttanut.

Toimintaan mukaan tulolle ei ole erityisiä kriteereitä.

– Mielenkiinto toimintaan riittää, Sorvo vakuuttaa.

Toiminnassa on mukana vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneitakin.

– Mutta itsekin olen sen ikäinen, etten olisi sinne edes päässyt.

Olisitko mennyt vapaaehtoisena armeijaan. jos se olisi ollut mahdollista?

– Voi olla, että olisin.

Yhdistyksellä on seuraavaksi suunnitelmissa pikkujoulut, perinteinen Talvisotahiihto yhdessä reserviläisten kanssa ja valtakunnalliset liittopäivät Lahdessa keväällä.

Kursseista löytyy lisätietoja maanpuolustusnaistenliitto.fi-sivustolta, mitä kautta voi myös liittyä yhdistyksen jäseneksi.

– Kursseille voi osallistua, vaikka ei olisi yhdistyksen jäsen. Kurssitarjonta on hyvin monipuolista, tarjolla on esimerkiksi Selviydy sähköttä -kursseja maastossa, vinkkaa Sorvo.