Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalan kunta varautuu Rapalan mahdollisiin irtisanomisiin

Asikkalan kunta ja monet muut alueen toimijat valmistautuvat pahimpaan ja koettavat kartoittaa uusia töitä Rapalan tuotantotyöntekijöille.

Rapala VMC suunnittelee Asikkalan tuotannon siirtämistä Viroon, joka saattaa tarkoittaa jopa yhdeksänkymmenen henkilön töiden päättymistä. Varautuminen irtisanomisiin on alkanut.

– Meillä on jo pystyssä Paikallinen äkillinen rakennemuutostyöryhmä, jonka Hämeen ely-keskus kutsui koolle. Siinä ovat mukana maakuntaliiton edustus, te-toimiston edustus, Ladec eli Lahden seudun kehittämisyhtiö ja tietenkin Asikkalan kunnan edustaja sekä ely-keskuksesta edustus, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka taustoittaa.

Ryhmässä mietitään esimerkiksi mahdollisia rahoitus- ja investointitukia, joita olisi mahdollista hakea valtiolta työllistämisen edistämiseksi.

– Tällä porukalla on hyvä käsitys siitä, mitä tässä pitää ruveta tekemään, jos pahin tapahtuisi ja henkilökuntaa irtisanotaan.

Asikkalan kunnan työllisyyspalveluissa etsitään jo uusia työllistymismahdollisuuksia henkilöille, jotka saatetaan irtisanoa.

– Meillä on jonkin verran ollut työvoimapulaa nähtävissä Asikkalassa. Monet yritykset ovat viestineet, että se voi olla jo kasvun este, kun työväkeä ei ole saatavilla. Se on eri asia, miten työntekijät ja työpaikat kohtaavat. Yritämme kovasti kartoittaa yritysten tarpeita ja selvittää, minkälaista työväkeä tarvitaan meidän paikallisiin yrityksiimme, Ikola-Norrbacka sanoo.

Asikkalan kunta ja rakennemuutostyöryhmä ovat kiinnostuneita siitä, missä mahdollisesti irtisanottavat henkilöt asuvat, sillä kaikki eivät asu Asikkalassa.

– Voimme miettiä työpaikkamahdollisuuksia ja tehdä osaamiskartoitusta työntekijöiden osaamisesta. Nämä ovat tällä hetkellä selvityksessä, kunnanjohtaja avaa.

Valtiolta voi tulla tukea Asikkalalle, jos irtisanomiset toteutuvat.

– Se riippuu pitkälti siitä, mikä on näiden yt-neuvotteluiden lopputulos ja mitä me pystymme kuntana ja rakennusmuutostyöryhmän kanssa yhdessä innovoimaan alueelle. Viesti oli se, että tukea kyllä löytyisi. Tällaiseen on valtiolla varattuna rahoitusta, Ikola-Norrbacka kertoo.

– Tämä on meille aidosti kuntana iso isku. Yt-neuvotteluiden alaisuudessa oleva väkimäärä on tämän kokoisessa kunnassa mittava, kunnanjohtaja painottaa tuen tärkeyttä.

Kunta on saanut neuvoja tilanteeseen ministeritasolta asti.

– Olemme istuneet palaverissa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin ja valtiosihteeri Ville Kopran kanssa. He antoivat sparrausta tilanteessa etenemiseen.

Tieto Rapalan suunnitelmista siirtää tuotanto pois Vääksystä tuli yllätyksenä kunnanjohtajalle.

– Kyllä se tuli puskista. Kyse on Rapalasta, jonka napanuora on Asikkalassa kiinni. Täällä se on syntynyt, ja täältä se on lähtenyt maailmalle. Se on kova isku sitäkin kautta, kunnanjohtaja harmittelee.

– Toki siitä pitää olla kiitollinen, että Rapalan osaamiskeskus on sentään jäämässä tänne ja Rapalan johto viestii sitä, että he eivät halua henkilökunnan jäävän tyhjän päälle. He ovat luvanneet apua ja tukea kaikessa mahdollisessa mitä tässä tulee eteen.

Kunta käy aktiivisesti keskusteluja Rapalan johdon kanssa.

– Olemme sopineet säännöllisistä palavereista. Ajatuksena on se, että saisimme esimerkiksi tietoa siitä, mitä he aikovat tehdä mahdollisesti tyhjiksi jääville tiloille. Sinne jää osaamiskeskus, eli koko tila ei tyhjene.

– Yritämme miettiä yhdessä, minkälaista toimintaa siellä kannattaisi olla. Yhtälailla se olisi heillekin järkevää, että heidän kiinteistöt eivät ole tyhjillään, Ikola-Norrbacka kertoo.