Koronakurimuksen jälkeen kansainvälinen folklore-festivaali pystytään järjestämään normaalisti.
Hollo ja Martta festivaali 2022 tarjoaa ihmisille tanssin iloa ja taidokasta kansantanssin liikekieltä maailmalta. Festivaalille on kutsuttu ryhmät Intiasta, Kroatiasta, Turkista, Ukrainasta ja Unkarista.
– Tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa ihmiset kaipaavat eniten kulttuurinautintoja ja niitä me tarjoamme laulun, musiikin ja tanssin keinoin. Kulttuurin avulla ihmiset voimaantuvat, saavat tulevaisuudenuskoa. Meillä kulttuurit kohtaavat jälleen kerran pimeimpään vuodenaikaan riemukkaasti, festivaalipäällikkö Aimo Hentinen pukee sanoiksi järjestäjien tunnelmat.
Jo 19:ttä kertaa järjestettävä Hollo ja Martta on laulun, tanssin ja musiikin festivaali, mutta myös kädentaitojen ja perinteisen ruokakulttuurin juhla.
– Tätä sisältöä toteutamme aika orjallisesti.
Ruokakulttuuriin voi tutustua eri maista tulevien ryhmien iltamissa, joihin valmistetaan vierailevan ryhmän kotikulttuurin mukainen illallismenu. Esimerkiksi Hämeenkosken Seuralassa vietetään ukrainalainen ilta, johon paikalliset talkoolaiset valmistavat ruoat paikallisten ukrainalaisten opastuksella.

Ukrainalaisen Radistin taiteellinen johtaja Viktor Boiko kertoo, että Vinnytsiasta kotoisin oleva ryhmä on myös kärsinyt sodasta, koska kaikki oppilaitokset suljettiin helmikuussa.
Yhä useampi ihminen on kiinnostunut ukrainalaisesta kansanperinteestä, kulttuurista, musiikista ja taiteesta.
Viktor Boiko
– Olemme saaneet kutsuja sodan vuoksi yllättävän paljon, koska ihmiset eri puolilla Eurooppaan haluavat nähdä nyt ukrainalaista kansantanssikulttuuria.
Boikon mukaan on ilo saada vierailla Euroopassa.
– Sota on herättänyt isänmaallisuuden hengen Ukrainassa. Yhä useampi ihminen on kiinnostunut ukrainalaisesta kansanperinteestä, kulttuurista, musiikista ja taiteesta.
Hollo ja Martta -festivaalin järjestäjät ovat valmistautuneet lähettämään ryhmän mukana myös ruoka- ja vaateapua Ukrainaan. Esimerkiksi villasukat ovat talven lähestyessä toivottavia avustustarvikkeita.
Hollo ja Martta -festivaali toteutetaan kahden vuoden koronakurimuksen jälkeen nyt tutussa muodossaan. Festivaalitapahtumia on kaikkiaan 64. Ulkomaisia vieraita saapuu noin 100 ja kotimaisia esiintyjiä on kaikkiaan 600. Talkootunteja festivaalin järjestämiseen kuluu yhteensä noin 1 200.
– Vaikka koronavuodet ovat vaikuttaneet yleisesti talkootyöintoon, niin meillä onneksemme on riittänyt aktiivisia talkoolaisia mukaan, Aimo Hentinen iloitsee.
Yksi festivaalin sykähdyttävistä hetkistä on nuorten soittajien yhteisesiintyminen, jossa musisoi kaikkiaan yli sata nuorta pelimannia muun muassa Lahden Konservatoriosta, musiikkiopistosta ja Nastolan pikkupelimanneista.
– Siinä on huikea hässäkkä vielä minuuttia ennen kuin näyttämön verhot aukeavat. Ja se väliaika tuntuu vuosi vuodelta lyhyemmältä, että saadaan ne sata lasta ja tuolia ja harmoonia ja mitä kaikkea lavalle. Ja vireitäkin yritetään vielä siinä loppumetreillä tarkistella, lasten ja nuorten konsertin johtava Hannu Kella toteaa.

Venäjältä ei Ukrainan hyökkäyssodan vuoksi ole tänä vuonna esiintyjiä tulossa.
– Kutsu oli laitettu Venäjän Pohjois-Ossetian ryhmälle, mutta tämä kutsu peruttiin heti sodan sytyttyä Ukrainassa. Sellaiset ohjeet tulivat valtakunnan tasolta, että tämäntyyppinen yhteistyö loppuu nyt. Toivomme, että ensi vuonna tapaamme festivaalilla georgialaisen ryhmän, joka on kerran täällä käynyt, Aimo Hentinen kertoo.
Hollo ja Martta -festivaalia vietetään 28.10.–5.11. Pääkonsertti kuullaan lauantaina 5.11. Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä. Lisätietoa ja festivaaliohjelman aikataulut löytyvät osoitteesta www.hollojamartta.fi.