Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Vääksyn yhteiskoulun A-osan tulevaisuus on turvattava

Asikkalan kunta on yleiskaavassa suojellut kulttuuriympäristöohjelmaansa sisältyvän Vääksyn yhteiskoulun historiallisesti arvokkaan A-osan.

Museovirasto ja ely-keskus ovat lausunnoissaan puoltaneet rakennuksen säilyttämistä uuden, rakenteilla olevan yhteiskoulun rinnalla.

Tästä huolimatta kunnan oma elin myönsi suojelemalleen rakennukselle purkuluvan, josta sittemmin valitettiin eri oikeusasteisiin.

Oikeusprosessi on nyt päättynyt, ja asia on siirtymässä kunnanvaltuuston päätettäväksi kunnanhallituksen esittäessä määrärahaa rakennuksen purkamiseksi.

Tämän vuoden kesäkuussa tehdyssä valtuustoaloitteessa esitämme A-osan purkuaikeista luopumista. Aloitteessa ehdotamme perustettavaksi monialaista työryhmää, joka etsisi tälle arkkitehtonisesti arvokkaalle Vääksyn ensimmäiselle kivirakennukselle uutta käyttöä.

Vaihtoehtoisesti uusi, toimintansa aloittanut elinvoimajaosto voisi kartoittaa käyttötarkoituksia systemaattisesti sekä etsiä toimijoita rakennukseen.

Uusina käyttötarkoituksina on esitetty muun muassa vapaa-ajan kalastusmuseon siirtämistä A-osaan, Salpausselkä-Geopark-näyttelyä ynnä muita näyttelyitä, matkailu- ja luontokeskusta tai elokuvateatteria. Myös kokoontumis- ja harrastustiloja yhdistyksille kaivataan lisää.

Olemme Asikkalan kunnassa sitoutuneet kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan.

Hyväkuntoisen, 1929 talkoilla rakennetun, arvokkaan rakennuksen purkaminen ei ole kestävän kehityksen mukaista. Tähän näkemykseen yhtyvät monet. Rakennuksen säilyttämistä koskevan vetoomuksen allekirjoitti muutama vuosi sitten huomattava joukko kuntalaisia.

Asikkalalla vauraana kuntana ei ole säästötarpeita, joiden vuoksi tätä meille merkittävää rakennusta ei voitaisi säilyttää. Arvokasta kulttuuriperintöä ei pidä hävittää ilman todellista tarvetta!

Valtuusto on tekemässä ratkaisevaa historiallista päätöstä: purettua rakennusta ei voi saada takaisin. Purkamissuunnitelmista tulee tässä tilanteessa luopua ja A-osan tulevaa käyttöä pohtia kaikessa rauhassa.

Vanhojen rakennusten kunnostusta varten on mahdollista hakea rahoitusta usealtakin eri taholta, ja samalla saada asiantuntija-apua kunnostukseen.

Kirjoittajat ovat asikkalalaisia kunnanvaltuutettuja, Mattila (sd.), Tornio (kesk.) ja Vesterinen (vihr.).