Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalan valtuusto myönsi määrärahan Vääksyn yhteiskoulun A-osan purkamiseen

Vääksyn yhteiskoulun vanhan A-osan purkaminen nytkähti maanantaina askeleen eteenpäin, kun Asikkalan valtuusto teki periaatepäätöksen määrärahan varaamisesta vuoden 2023 talousarvioon A-osan purkukustannuksia varten.

Purkaminen tulee kustantamaan tämänhetkisen arvion mukaan noin 200 000 euroa.

A-osan purkamista ei ole kiveen hakattu, sillä asiaa puidaan vielä joulukuun talousarviokäsittelyssä sekä ympäristölautakunnassa.

Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka piti valtuutetuille alustuksen A-osan tilanteesta ennen asian siirtymistä valtuutettujen keskusteltavaksi.

Kunnanjohtajan esittelemien selvitysten mukaan yhtenäiskoulun vanhan A-osan saneeraus koulukäyttöön maksaisi arviolta 5–6 miljoonaa euroa.

Toimistokäyttöön saneeraaminen kustantaisi ar-violta 3,5 miljoonaa euroa. Jos rakennus jää tyhjilleen odottamaan käyttötarkoituksen selviämistä, tulisi kuluja arviolta noin 150 000 euroa. A-osan vuosittaiset käyttökustannukset olisivat 95 000–105 000 euron paikkeilla.

Asikkalan kunnanhallitus esitti valtuustolle, että yhteiskoulun A-osan purkamista varten varataan määrärahat. Valtuustossa esitettiin useita hallituksen esitystä tukevia ja vastustavia pitkiä puheenvuoroja.

Heikki Vahto (kesk.) vastusti hallituksen esitystä ja teki muutosesityksen, jota kannatti moni valtuutettu. Vahto ehdotti, että valtuuston päätös A-osasta siirretään kesäkuuhun 2023.

“Elinvoimajaosto valmistelee huhtikuun loppuun mennessä ehdotuksia A-osan tulevasta käytöstä ottaen huomioon kuntalaisten, järjestöjen, matkailun, museotoiminnan ja maakunnan tarpeet. Selvitystyössä pitää ottaa huomioon rakennuksen saneerauskulut sekä käyttökustannukset”, Vahdon muutosesitys jatkui.

Kysymyksessä on lähes 100 vuotta vanha rakennus.

Yrjö Mattila (sd.)

– A-osa on koulukäytössä vielä keväällä 2024. Mitään välitöntä purkutarvetta ja päätöksentekotarvetta asialle ei tänään ole. Selvitystyössä pitää ottaa huomioon rakennuksen saneerauskulut sekä käyttökustannukset. Tämä ehdotus ei vesitä uuden koulun rakentamista, kunhan selvitys tehdään ehdotetussa ajassa, Vahto perusteli.

Uutta koulurakennusta rakentavan YIT:n aikataulu asetti haasteita päätöksenteon aikataululle.

– YIT ei lähde kesäkuussa tekemään kaivauksia ilman suunnitelmia. Jos me emme anna selvää signaalia, he toteuttavat tällä hetkellä rakennustyötä niin, että siinä on A-osa. Eli meidän pitää tehdä ratkaisu. Missä vaiheessa ratkaisu tulee? Se vaikuttaa heihin. Siitä voi tulla lisäkuluja, kunnan tekninen johtaja Aki Tiihonen pohjusti.

– Minulle tähän mennessä tulleen tiedon mukaan siellä on riskirakennelmia lämmityksen puolella, joten täytyy tehdä uudet kaukolämpöliittymät ja sähköliittymät. Jos A-osaan tulee liittymä, se varataan ensi kesänä sinne. Jos ei saada päätöstä tästä, YIT:n pitää varautua siihen, että sinne jää se liittymä, Tiihonen jatkoi.

Tuomo Riihilahti (kok.) halusi saada asian käsittelyn päätökseen.

– Jos olen ymmärtänyt oikein teknisen johtajan äskeisestä lausunnosta, YIT ei ole voinut suunnitella pihaa niin, että siinä ei olisi A-osaa. Jos valtuuston enemmistö on sitä mieltä, että venytetään päätöstä eikä myönnetä määrärahaa, niin sitten meillä on aikaa kelata Suomi-filmiä, että mitä kaikkea siellä on tapahtunut. Jotta pihasuunnittelu ja infran rakentaminen pääsee tapahtumaan, tänään täytyy tehdä päätös.

Monet valtuutetut pitivät Vääksyn yhteiskoulun A-osaa tärkeänä osana Vääksyn kulttuurihistoriaa, ja he halusivat löytää A-osalle uutta käyttöä.

– Kysymyksessä on lähes 100 vuotta vanha rakennus, ensimmäinen kivirakennus Asikkalassa. Kun katsoo sitä, tulee mieleen jugend-rakennukset. Kiinteistötyöryhmä ei löytänyt A-osalle käyttötarkoitusta, mutta minusta pohdintaa pitää jatkaa. Mennään oikein syvälle tähän asiaan, jotta varmasti löytyy hyviä tapoja, joilla tätä hienoa rakennusta voidaan hyödyntää edelleen, Vahdon muutosesitystä kannattanut Yrjö Mattila (sd.) alleviivasi.

Myös Sari Kolsi (kesk.) oli samoilla linjoilla.

– Korona toi sen, että vanhasta Vääksystä kysellään jatkuvasti toimitiloja. Meillä ei vanhassa Vääksyssä ole juuri ollenkaan osoittaa tiloja kaikille kyselijöille, joita tällä hetkellä on. Siinä mielessä vanhan rakennuksen nurin pistäminen ilman perusteellista selvitystä on turhan äkkipikaista. Kouluun liittyen on varmasti muistoja isolla osalla kuntalaisista. Se kulttuuriperintö tulee omien muistojen kautta.

Purkamista kannattavat puolestaan nostivat esille A-osan säilyttämisen talousvaikutuksia.

– Meidät on valittu tänne päättäjiksi sen takia, että pidämme huolta myöskin siitä, että kunnan varoja ei käytetä hölmösti. Ainakin minun henkilökohtainen näkemys on se, että tämä on niin kova hintalappu ja ongelma, jos rakennus tulee jäämään sinne, painotti Arto Mielonen (ps.).

– Tänään olemme kuulleet ennen valtuustoa kuntatalouden kurjistuvista näkymistä. Itse kiinnitin huomiota siihen, että auvoiset kunnan positiiviset talousluvut eivät välttämättä ole jatkumassa tulevaisuudessa. Oma lukunsa on tietysti talous Suomessa ja maailmalla. Korot nousevat ja olemme ehkä ennennäkemättömän energiakriisin edessä. Niillä on ainakin minuun vaikutusta, Tuomo Riihilahti (kok.) tuumasi.

Mattila (sd.) ei allekirjoittanut taloushuolia.

– Jos kunnassa on ensi vuonna kahden miljoonan ylijäämä ja paloaseman myynnistä tulee neljä miljoonaa, niin kyllä tällaisiin pitäisi löytyä rahaa. Kysymys on kulttuurihistoriasta. Kysymys on siitä, arvostetaanko kulttuurihistoriaa ja oman kunnan perinteitä, Mattila sanoi.

Keskustelun päätteeksi Vahdon muutosesityksestä äänestettiin.

Muutosesitystä eli Vääksyn yhteiskoulun A-osaa koskevan päätöksen siirtämistä kesäkuuhun 2023 kannatti 12 valtuutettua ja vastusti 19, joten kunnanhallituksen pohjaesitys A-osan purkumäärärahojen myöntämisestä vuoden 2023 talousarvioon astui voimaan.