Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjoihin alkaa olla vaikeaa löytää uusia ravintoaiheita

Kirjailija Pirjo Saarnia auttaa ­ravitsemusongelmien kanssa kamppailevia ihmisiä sekä ­kirjojen että ravitsemusterapiatyön avulla.

Vesikansassa asuva tietokirjailija Pirjo Saarnia julkaisee ensi vuoden alussa kymmenennen ravintokirjansa. Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja tekee kirjoittamisen ohella myös ravitsemusterapiatyötä lääkäriasemilla.

Saarnian mukaan harva kirjailija saa elantonsa pelkällä kirjoittamisella, mutta hän kokee sen silti työtehtävistään mieluisimmaksi. Palo kirjoittamiseen kirjailijalla syntyi jo nuorena kirjeitä ja koulun esseitä kirjoittaessa.

Kuopion yliopistosta parikymmentä vuotta sitten valmistuttuaan Saarnia otti yhteyttä ET-lehteen kysyäkseen, olisiko ravitsemusterapeutin vastauksille tarvetta. Toimitus innostui ajatuksesta, ja yhä tänäkin päivänä yhteistyö useiden terveyslehtien kanssa on jatkunut.

Kirjailija saa kirjoitustyöhönsä hyviä näkökulmia terapeuttina toimimisesta.

– Pääsen aitiopaikalta seuraamaan suomalaisten merkittävimpiä ravitsemuksen haasteita ja ongelmia. Ilman käytännön ravitsemusneuvontakokemusta tietämys jäisi vajaaksi.

Kirjoitusprosessin alussa tiedonhankinta vie paljon aikaa nykyisen tietotulvan ollessa valtavaa. Läheskään kaikki netissä leviävä terveystieto ei ole luotettavaa.

– Olen kirjoittanut jo sen verran kauan, että tiedän hyvin, mihin lähteisiin voi luottaa.

Kirjoitan aiheista, jotka ovat hyvin yleisiä haasteita ihmisille.

Pirjo Saarnia

Vaikka kirjan kirjoittaminen on yksinäistä ja toisinaan puuduttavaakin, Saarnia ajattelee, että ravitsemusaiheista on pakko kirjoittaa.

– Kirjoitan aiheista, jotka ovat hyvin yleisiä haasteita ihmisille. Näin voin auttaa mahdollisimman monia.

Kohta kymmenennen kirjansa julkaiseva Saarnia on alkanut pohtia, riittääkö hänellä jatkossa mielenkiintoisia ravitsemusaiheita, joista saisi kokonaisen kirjan kasaan.

– Ajatuksenani on jatkaa kirjoittamista, mutta siirtyä vähitellen toiseen kirjagenreen.

Parin viikon takaisilla I love me -hyvinvointimessuilla kirjailija oli vastaamassa toimittaja Minna Perovuon kysymyksiin uusimman kirjan Tasapainota verensokeria ja laihdu tiimoilta. Messut järjestettiin ensimmäistä kertaa koronapandemian jälkeen, ja ihmiset olivat silmin nähden innostuneina kiertelemässä pisteillä Helsingin messuhallissa. Saarnian puolen tunnin mittainen puheenvuoro veti hyvin ihmisiä paikalle. Iso osa yleisöstä oli eri-ikäisiä naisia, mutta myös miehiäkin joukkoon mahtui.

– On hienoa, että yhä useammat miehet ovat kiinnostuneita ravinnosta ja terveydestä.

Hyvinvointimessujen lisäksi kirjailija pyörähti lokakuun lopulla Helsingin kirjamessuilla. Siellä hän kävi vastaanottamassa tietokirjailijapalkinnon tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta.

Kirjailija kertoo saavansa usein positiivista palautetta lukijoiltaan.

– Olen saanut viestejä, joiden mukaan jokaisen kannattaisi lukea kirjani ja kuinka kirjat ovat olleet elämän käännekohtia. Tällaiset palautteet luonnolliset lämmittävät mieltä.

Kirjakokoelmasta yksi kirja on ollut ylitse muiden; Syö oikein, sammuta tulehdus. 2019 vuonna ilmestynyt ravintokirja oli pitkään kirjastojen Best seller -listoilla.

Myös tänä vuonna ilmestynyt kirja on löytänyt hyvin lukijansa. Saarnia uskoo, että verensokeria käsittelevä aihe on ajankohtainen ja kiinnostava vielä pitkään.

Kirjailijan seuraava painonhallintaa käsittelevä tietokirja ilmestyy tammikuussa 2023.

Kirjoittaja on Seutunelosten toimitusharjoittelija ja Pirjo Saarnian tytär.