Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Frisbeegolfradan puuhamies on kunniakylähullu

Nuorisotyöntekijä Jussi Lahti ei näe puutetta harrastuksista Kärkölässä.

Kärkölän kunniakylähulluksi valittu Jussi Lahti kokee olevansa oikealla alalla nuorisotyössä, mutta uuden tittelinsä hän sai Hähkäjärven frisbeegolfradan puuhamiehenä.

– Olen erittäin otettu tästä kunniasta. Toki 19-reikäisen ja kilpailulliset kriteerit täyttävän radan rakentamisessa ja suunnittelussa on ollut mukana monta kaveria. Apua on saatu aina tarvittaessa. Koen, että tämä on oma lahjani kunnalle, jossa olen saanut asua vajaat 40 vuotta, Lahti sanoo.

Lahti on ollut puuhaamassa frisbeegolfrataa, joka on lähes valmis. Hähkäjärven radan ylläpidosta huolehtii Jäppärän frisbeegolfjaosto. Vanha soramonttu hyppyrimäen kupeessa sopi erinomaisesti paikaksi.

– Aloitin frisbeen kavereiden kanssa. Kävimme heittelemässä frisbeetä lähikuntien radoilla ja joskus vähän kauempanakin. Joskus tuli puheeksi, että Kärköläänkin pitäisi saada täysmittainen rata. Radan erikoisuus on väylä 17, hyppyrimäkiväylä, jossa frisbeetä heitetään hyppyrimäen rinteestä vastarinteeseen.

– Rata on pientä viimeistelyä vaille valmis, muun muassa viimeisen reiän rappuset ovat vielä tekemättä. Luokitus on AA1, mikä sallii kisojen järjestämisen. Luokitus perustuu radan haasteellisuuteen ja paarimäärään.

Täällä on kaikki tarvittava.

Jussi Lahti

– Teimme yhden väylän lisää, koska siirtymä kahden radan välillä olisi turhan pitkä. Kun radan kiertää kokonaan, tulee kävelyä nelisen kilometriä. Pisin väylä on 215 metriä.

Rata sai tukea EU:n maaseuturahastosta.

– Paikalliset yritykset ja Jäppärä ovat olleen kiitettävästi mukana. Kaikkineen tällainen rata olisi maksanut noin 60 000 euroa, ja ilman yritysten tukea tämä tuskin olisi toteutunut. Yksin ratapakettikin maksoi noin 11 000 euroa. Radan viralliset avajaiset on toiveissa järjestää keväällä.

Vaikka moni nuori muuttaa Kärkölästä, Lahti ei ole koskaan harkinnut poismuuttoa syntymäkunnastaan.

– Täällä on kaikki tarvittava. Olin vuosia töissä Koskisen oy:ssä, mutta nuorisotyö kiinnosti koko ajan. Otin opintovapaata, ja viime vuoden lopulla sain paikan nuorisotyöntekijänä.

Nuorisotyöntekijänä hän näkee, ettei Kärkölässä ole puutetta harrastuksista.

– Jäppärä on vahva liikuttaja, ja meillä on myös muun muassa uimahalli. Tietty porukka on aktiivinen, mutta kaikkia ei koskaan saa aktiivisiksi. Meillä on nuorisotalo nuokku, jossa voi käydä kolmannelta luokalta kaksikymppiseksi saakka. Arki-iltaisin kävijöitä saattaa olla jopa nelisenkymmentä, ja syyskuussa käyntejä oli 950. Yksi syy on varmaan turvallisuus, jota nuoret kokevat nuokussa. Toinen on nuorisotalon vetäjä Merja Joutjärvi, joka on todellinen äitihahmo. Hän oli nuokussa jo omassa nuoruudessanikin.

Lahden vastuulla on paljolti koulunuorisotyö.

– Tässä on hommassa on oltava joustava, ja viikoittain teen tunteja myös nuokussa. Koulussa olen nuorten tavattavissa ja pyrin selvittämään esimerkiksi kiusaamistilanteita. Saatan olla tunnilla tarkkailemassa opettajan pyynnöstä nuoria, jos jotain häiriötä on ilmennyt. Usein kiusaamisessa tärkeää on puhuminen. Joskus kyse on väärinkäsityksestä. Toinen on sanonut jotain, minkä toinen on ymmärtänyt kiusaamiseksi, vaikkei sanoja ole sitä sellaiseksi tarkoittanutkaan. Tärkeää on kuitenkin, että asiat tulevat ilmi ja selville. Yleensä osapuolet pääsevät sovintoon.

Jussi Lahti harrastaa myös avantouintia.

– Aloitin seitsemisen vuotta sitten ja jäin heti koukkuun. Olen nuorimmasta päästä. Sauna on lämmitetty jokaisen uintikertaan enkä varmaan ilman saunaa avantoon menisikään.