Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalalaiset ovat tyytyväisiä kuntaansa

Kyselyssä selvitettiin kuntalaisten Asikkalalle antamia ruusuja ja risuja.

Lokakuun lopussa pidetyn Asikkalan valtuustokokouksen aluksi valtuutetuille ja kuntalaisille esiteltiin Taloustutkimuksen tekemän Kuntien Asukaskokemus 2021 -tutkimuksen tuloksia Asikkalan osalta.

Kyselyn mukaan asikkalalaisten kokonaistyytyväisyys Asikkalaan asuinpaikkana on hyvällä tasolla.

Kyselyyn vastanneista 60 prosenttia antoi Asikkalalle arvosanan 9–10, ja vain viisi prosenttia antoi arvosanaksi 0–6.

– Yhdeksän ja kymmenen ovat todella kiitettäviä ja loistavia arvosanoja, seiskat ja kasit ovat myös oikein hyviä, summasi kyselyä esitellyt Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Kari-Pekka Töyrylä.

Selvitys on osa laajempaa Taloustutkimuksen Kuntien Asukaskokemus 2021 -tutkimusta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Asikkalassa asuvien 15–79-vuotiaiden mielipiteitä kunnan toiminnasta ja omasta asukaskokemuksestaan.

Tutkimus on tehty puhelinhaastattelun syyskuussa 2022. Nuorempien vastaajien kanssa tiedonkeruussa oli käytetty myös internet-kyselyä. Tutkimuksen osallistuneet valittiin satunnaispoiminnalla. Yhteensä tutkimukseen vastasi 106 asikkalalaista.

Erityisen positiivista palautetta Asikkala sai asuinkunnan viihtyisyydestä (74 prosenttia antoi arvosanan 9–10), olon turvalliseksi kokemisesta (69 prosenttia vastasi 9–10) ja asuinkunnassa hyvin voimisesta (62 prosenttia vastasi 9–10).

– Ihmiset voivat selkeästi hyvin Asikkalassa. Täällä on lasten hyvä kasvaa, Töyrylä alleviivasi.

Etätyön tekemisen edellytyksille 62 prosenttia antoi arvosanaksi 9–10.

– Täältä käsin voi tehdä töitä ja joka päivä ei välttämättä tarvitse käydä esimerkiksi Helsingissä. Se mahdollistaa sen, että tänne voi saada jatkossa jopa enemmän kirjoille ihmisiä. On paljon kuntia, joissa tästä tulee huonot arviot.

Heikointa, mutta edelleen pääosin positiivista palautetta Asikkalalle annettiin asuinkunnalta löytyvistä palveluista.

– Itse ehkä tulkitsen, että se saattaa olla teidän kohdallanne hyväksyttävä heikkous. Tänne muuttavat ihmiset eivät muuta tänne siksi, että täällä olisi kaikki kodinkoneliikkeet ja autokaupat. Kolmasosa on kuitenkin täysin tyytyväisiä asiaan.

– Täällä ei ole mitään hälyttävää, missä saldo menisi pakkasen puolelle. Nämä tulokset ovat oikein hyvät. Käyttäkää näitä hyväksi, mutta älkää ylpistykö liikaa, Töyrylä huomioi.

Miehet olivat keskimäärin hieman tyytyväisempiä Asikkalaan kuin naiset.

– Suurimmat asiat ovat turvallisuus, hyvä paikka asua nuorille ja tekeminen vapaa-ajalla, Töyrylä avasi eroja.

Ikäryhmistä 15–34-vuotiaiden suhtautuminen Asikkalaan oli kriittisintä.

– Tämä on aika tyypillinen profiili, kun puhutaan maalaiskunnasta. Luotan tulevaisuuteen -kohdassa voisi olla jonkinlainen korrelaatio siihen, että onko työ- ja opiskelupaikkoja. Sen sijaan varttuneempi väki eli yli 65-vuotiaat olivat kaikista tyytyväisimpiä. Tällainen hajonta ikäryhmien kohdalla on yleistä, Töyrylä taustoitti.

Asikkalan saamat arvosanat olivat tutkimuksessa kauttaaltaan parempia kuin muiden tutkimuksen kuntien keskiarvot. Esimerkiksi noin 1,5 arvosanan erot Asikkalan eduksi nousivat esille kysymyksissä asuinkunnan vetovoimaisuudesta sekä asuinkunnan myönteisestä esilläolosta sosiaalisessa mediassa.

– Suurimmat erot tulevat kohdassa “Asuinkuntani on myönteisesti esillä sosiaalisessa mediassa”. Siellä on vahvuutta verrattuna muihin. Naapurissa, Sysmässä, oli karua luettavaa, kaikki skandaalit ja ongelmat, Töyrylä kertoi.

Tutkimuksessa kysyttiin, miten asikkalalaiset suhtautuvat ajatukseen muuttaa pois kunnasta. 34 prosenttia vastasi pysyvänsä, 18 prosenttia todennäköisesti pysyvänsä, 36 prosenttia pohtivansa muuttoa ja 12 prosenttia muuttavansa. 15–34-vuotiaista jopa 30 prosenttia sanoi muuttavansa pois.

– Tämä on aika yleistä. Ihmiset miettivät aina poismuuttoa, ja senkin takia teidän on pidettävä yllä hyvää tasoa, vinkkasi Töyrylä.

Kyselyyn vastanneista 59 prosenttia suosittelisi Asikkalaa asuinpaikkakunnaksi muualla asuvalle ystävälle. Kahdeksan prosenttia ei suosittelisi Asikkalaa. Tulos oli tutkittujen kuntien keskiarvoa parempi, sillä tutkimuksen kunnissa keskimäärin vain 34 prosenttia suosittelisi omaa asuinkuntaansa muille.

Lisäksi kyselyssä selvitettiin, mistä asikkalalaiset haluaisivat jatkossa saada tietoa kunnan asioista. Suosituimmat viisi vastausta olivat paikallislehdet (58 prosenttia), nettisivut (45 prosenttia), yleensä internet (24 prosenttia), Facebook-sivut (23 prosenttia) ja kotiin jaettavat esitteet (14 prosenttia). Esimerkiksi muut sanomalehdet ja some-kanavat jäivät alle kymmenen prosentin osuuteen.