Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kärköläläinen Koskisen Oy suunnittelee pörssilistautumista

Yhtiö pyrkii keräämään osakeannilla noin 30 miljoonan euron bruttovarat.

Yli satavuotias perheomisteinen puunjalosyhtiö Koskisen suunnittelee listautumisantia ja sen osakkeiden listaamista Nasdaq Helsingin pörssilistalle.

Koskisen pyrkii keräämään osakeannilla noin 30 miljoonan euron bruttovarat. Yhtiö kertoo käyttävänsä annissa saamansa nettovarat pääasiassa kasvustrategiaansa tukeviin investointeihin.

Koskisen osakkeiden suunniteltu listautuminen mahdollistaa pääsyn pääomamarkkinoille, omistuspohjan laajenemisen ja osakkeiden likviditeetin lisääntymisen.

Lisänäkyvyyden odotetaan myös lisäävän edelleen Koskisen tunnettuutta yleisön keskuudessa ja työnantajana.

Annin ankkurisijoittajiksi ovat lupautuneet työeläkeyhtiöt Varma ja Elo, rahastoyhtiö UB sekä sijoitusyhtiö Stephen Industries. Ankkurisijoittajat ovat sitoutuneet sijoittamaan antiin yhteensä noin 15 miljoonaa euroa.

Koskisen on kärköläläinen Koskisen suvun omistama perheyhtiö, jolla on yli sadan vuoden toimintahistoria puutuotemarkkinoilla. Nykyiset omistajat ovat jatkamassa yrityksen merkittävinä omistajina mahdollisen pörssiin listautumisen jälkeenkin.

– Koskisella on hieno perheomisteinen historia takanaan, mutta nyt on mielestämme oikea hetki laajentaa omistuspohjaa ja kutsua uusia sijoittajia rakentamaan kanssamme seuraavien vuosikymmenten Koskista, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Vanhainen kommentoi.

Tulevien viiden vuoden aikana Koskisen pyrkii nostamaan liikevaihtonsa 500 miljoonaan euroon. Vuonna 2021 yhtiön liikevaihto oli 311 miljoonaa euroa. Tulosta Koskisen teki 52,7 miljoonaa euroa.

– Kasvutavoite pitää sisällään myös mahdolliset yritysjärjestelyt, Vanhanen sanoo.

Koskisen rakentaa parhaillaan Järvelään uutta puunjalostusyksikköä, jossa tuotannon odotetaan alkavan vaiheittain vuosien 2023 ja 2024 aikana. Käyttöönottovaiheen aikana vanha yksikkö jatkaa tuotantoa liiketoiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi.

Uuden yksikön odotetaan kasvattavan Sahatavara liiketoimintasegmentin nykyistä 300 000 kuutiometrin vuotuista sahatavaran tuotantokapasiteettia Järvelässä 33 prosentilla 400 000 kuutiometriin.

Investointi on suuruudeltaan noin 50 miljoonaa euroa, josta osa on jo investoitu. Uuden yksikön arvioidaan kasvattavan Koskisen sahateollisuus liiketoimintasegmentin käyttökatetta 8 miljoonalla eurolla vuodessa, kun se on täysin käytössä, yhtiön arvion mukaan vuoden 2024 alusta lähtien.

Koskisella on kaksi liiketoimintasegmenttiä: sahateollisuus ja levyteollisuus, josta ensimmäisen osuus liikevaihdosta on noin 60 prosenttia. Koskisen sahateollisuus liiketoimintasegmentti valmistaa sahatavaraa ja jalosteita levyteollisuus puolestaan vaneria, ohutvaneria, viilua, lastulevyä sekä kevyiden ja raskaiden hyötyajoneuvojen sisustusratkaisuja Kore-brändin alla.

– Vuosi 2022 on ollut meille hyvä. Puun arvo ekologisena materiaalina ymmärretään yhä paremmin ja sen suosio on kasvussa useissa eri käyttökohteissa. Kehitämme jatkuvasti tuotteitamme ja koska puu on liian arvokasta materiaalia tuhlattavaksi, haluamme käyttää sen mahdollisimman tarkasti, viimeistä purua myöten, sanoo Koskisen toimitusjohtaja Jukka Pahta.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut myös puutuotemarkkinoihin.

– Laaja tuotevalikoimamme ja asiakaskunta tasoittavat kuitenkin markkinan heilahteluja osaltamme. Esimerkiksi nyt, kun sahatavaran hinta on kääntynyt laskuun, niin vanerin ja lastulevyn hinnat ovat puolestaan kääntyneet nousuun, Pahta jatkaa.

– Haluamme turvata raaka-aineen saantimme kaikissa olosuhteissa ja siksi läheinen kumppanuus metsänomistajien kanssa on meille ensiarvoisen tärkeä. Näkisimmekin metsänomistajat erittäin tervetulleina Koskisen uusina omistajina muiden sijoittajien ohella, Pahta sanoo.