Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hollolan seurakuntaan kaivataan lisää yhteisöllisyyttä

Seurakuntavaalipaneelin keskustelunaiheina olivat muun muassa ehdokkaiden huolenaiheet kirkon suhteen.

Sovituksenkirkolla järjestettiin viime viikolla vaalipaneeli Hollolan seurakuntavaaliehdokkaille. Paneelissa oli mukana jokaisesta viidestä valitsijayhdistyksestä yksi edustaja: Sirpa Kaalikoski (Kärkölän kappeliseurakunta), Seija Aakala (Ihmisläheinen seurakuntatyö), Kari Hyytiä (Matalan kynnyksen kirkko), Tuulia Tahvonen (Kokoomus ja Kirkon Uudistajat) sekä Virve Valkeavuori (Sitoutumattomat). Juontajana toimi Kärkölän kappeliseurakunnan vs. kappalainen Johanna Hurtig.

Keskustelunaiheita olivat muun muassa yhteisöllisyyden vahvistaminen eri-ikäisten keskuudessa, jäsenmäärien väheneminen seurakunnassa sekä yleiset huolenaiheet kirkkoon liittyen. Lopussa aikaa oli jätetty myös yleisökysymyksille, joihin ehdokkaat vastailivat parhaansa mukaan.

Yhteisöllisyyden vahvistaminen ja vapaaehtoistyö nousivat tärkeiksi teemoiksi paneelissa. Virve Valkeavuori muisteli, että Hollolassa on järjestetty Sunday-iltoja, joihin kaikenikäiset ihmiset pääsivät osallistumaan sunnuntai-iltapäivisin. Hän toivoisi, että tämäntyyppisiä kohtaamisia voitaisiin tulevaisuudessa alkaa taas järjestämään.

– Näitä erilaisia projekteja on kokeiltu, mutta välillä tuntuu, että liian helpolla päästetään irti.

Vapaaehtoistyön tärkeydestä puolestaan muistuttivat Sirpa Kaalikoski ja Seija Aakala.

– Hollolassa ja Kärkölässä vapaaehtoistoiminta on erittäin aktiivista, Kaalikoski iloitsi.

Näitä erilaisia projekteja on kokeiltu, mutta välillä tuntuu, että liian helpolla päästetään irti.

Virve Valkevuori

Hän kuitenkin painotti sen jatkossa olevan entistä tärkeämpää kirkollisverojen pienenemisen vuoksi. Kaalikosken mukaan vapaaehtoistoiminta lisää seurakunnan yhteisöllisyyttä.

Ehdokkaiden vastaukset yleisiin huolenaiheisiin olivat eriäviä. Aakalan huolenaiheena oli kirkkojen ovien kiinni pitäminen, vaikka kirkon täytyisi olla paikka, johon ihmiset pääsevät hiljentymään silloin, kun siihen tulee tarve. Myös seurakunnan jäsenmäärän väheneminen tuli ilmi.

– Minulla on huoli siitä, että evankelisluterilaisuus heikkenee muiden uskontojen rinnalla, Aakala totesi.

Kari Hyytiä puolestaan nosti esiin somen vaikuttamisen kirkkoon.

– Huolenani on se, että somemaailma nappaa yliotteen, eikä lähellä olevia kirkkoja enää huomata. Pitäisi vielä aktiivisemmin olla mukana somessa ja tuoda kirkon arvoja julki.

Tuulia Tahvonen komppasi Hyytiää someasiassa, mutta lisäsi listaan myös vanhanaikaisen ajatusmallin siitä, millaisia seurakuntalaisten kuuluisi olla. Tahvonen pelkää, että ihmiset ajattelevat kirkon säätävän tiukan mallin siitä, millaisia he saavat olla, ja tämän seurauksena osa seurakuntalaisista eroaa kirkosta.

Yleisö innostui kysymään kiperiä kysymyksiä lasten seurakuntakerhoista ja kirkkojen opastyöstä.

Tällä hetkellä seurakunnat tarjoavat kerhoja vähintään seitsemän lapsen ryhmille, mutta sitä kaivattaisiin myös pienemmillekin porukoille. Valkeavuori ja Kaalikoski ehdottivat, josko erilaisia kerhoja voitaisiin yhdistää lapsille, mikä toisi apua tilanteeseen. Hyytiä puolestaan oli samoilla linjoilla kysymyksen esittäjän kanssa, ja totesi, että seitsemän lapsen raja saattaa pienillä paikkakunnilla tulevaisuudessa olla liian korkea syntyvyyden vähenemisen vuoksi.

Toinen yleisön edustajista ihmetteli, miksi kirkkojen opastyötä on vähennetty. Sen seurauksen turisteja käy Hollolan kirkossa huomattavasti vähemmän kuin muutama vuosi sitten. Ehdokkaat muistuttivat, että tämäkin leikkaus johtuu taloudellisista haasteista.

– Ymmärrän kyllä huolesi, mutta mistä muualta voimme ottaa sen pois, jotta opastukseen saadaan riittävä määrä rahaa. Onko se lapsityöstä, vanhustyöstä tai leirikeskuksesta? Tahvonen puntaroi.

Osa yleisökysymyksistä oli myös henkilökohtaisempia. Yleisön edustajat kuulivat mielellään jokaisen ehdokkaan vastaukset kysymyksiinsä.