Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerberos ja Jarla ylsivät Karin ja Tantun seuraan

Uusi kirja esittelee neljä pilapiirtäjää, joista kaikilla on yhteyksiä Nastolaan.

Nastola osoitti jälleen todeksi sen, että se on pilapiirtäjien mekka. Raumalaisen karikatyristimestari Teuvo Salmisen uunituoreeseen kirjaan Sinivalkoiset suosikit – humoristit on valittu neljä pilapiirtäjää, joista kaksi, Kalevi ”Kerberos” Laalo ja Pertti Jarla ovat nastolalaisia.

Myös kahdella muulla kirjassa esitellyistä piirtäjistä, Kari Suomalaisella ja Erkki Tantulla on ollut niin vankat kiinnekohdat Nastolaan, että heitä voidaan ainakin pitää puoliksi kylän omina poikina, ja kun otetaan vielä lukuun viimeiset vuotensa Varikontien työpajassaan 24/7-tahtiin viihtynyt Pertti ”Spede” Pasanen, jolla oli niin mainiot pilapiirtäjän lahjat että piti taidenäyttelynkin Taarastissa, voisi Kari pilvenreunallaan piirtää uuden Täyskäsi-piirroksen, kaksi kunkkua ja kolme jätkää -käden, jonka kunkkuina ovat Kari ja Tanttu.

Myös Erkki Tanttu ja Kari Suomalainen ovat, poissaolevina tosin, olleet esillepanijoina Taarastissa. Karin töitä oli nähtävänä toissa kesänä Kalevi Laalon Kari & Kekkonen musiikkishow’n aikoihin.

Nastola osoitti jälleen todeksi sen, että se on pilapiirtäjien mekka.

Erkki Tantun Viivan viemää -näyttely nähtiin viime vuonna. Taarastin maine maan johtavana pilapiirrosgalleriana on monena vuotena saanut tukea Skarppien eli Suomen Karikatyristien ja pilapiirtäjien killan Grafia ry:n tasokkaista näyttelyistä.

Moni pitää Kerberosta Karin seuraajana hänen piirroksiensa iskevyyden, ajankohtaisuuden, havainnollisuuden ja korkean laadun vuoksi. Nämä molemmat taitajat ovat oivaltaneet kontrapunktin voiman.

Päätoimittaja Jouko Jokinen on sanonut Kerberoksesta, että maassa on joukko pilapiirtäjiä, jotka pystyvät aika ajoin tasokkaisiin piirroksiin, mutta hyvin harvoja, jotka kykenevät siihen viikosta toiseen. Vuonna 1963 alkaneen piirtäjäuransa aikana Kerberos on piirtänyt poliittisia pilapiirroksia ja muita piirroksia 25 lehteen ja julkaisuun yli 300 000 lukijalle.

Etelä-Suomen Sanomille hän piirsi yli 30 vuotta. Satakunnan Kansaan ja Nykypäivään Kerberoksella on pitkä yhteinen historia.

Pertti Jarla löi Suomen sarjakuvamaailman ällikällä Fingerpori-stripillään, jossa Nastolan ja varsinkin Uudenkylän mielenmaisema tuok-sahtaa väkevästi. Hän harrastaa nokkelaa leikittelyä sanoilla ja lienee kuluttamassa suomenkieliset homonymia- eli kaksimerkitykselliset sanat loppuun, mutta siinä missä Hymy-lehden Puutaheinää-sarjakuvan taitavat Jykä & Rike -tekijäpari pääsi vain tyydyttävään tulokseen, Jarla räjäytti jättipotin. Hänen yleisösuosionsa on ainutlaatuista Suomen sarjakuvan historiassa.

Jarla on nyt puolitoista vuotta piirtänyt päivän piirrosta lauantain Helsingin Sanomiin. Poliittista pilakuvaa pidetään graafisen taiteen vaativimpana lajina. Tulokset ovat tähän mennessä olleet laihoja, mutta Fingerpori-fanit luottavat Jarlaan odottavat hartaasti, milloin älypää yllättää.