Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalan maaseudulle sijoittuva lastenkirjasarja täytti 5 vuotta

Heidi Viherjuuren Hilja-kirjoja on julkaistu jo seitsemän.

Iso-Äiniön kylässä kasvaneen Heidi Viherjuuren lastenkirjasarja Hilja on täyttänyt viisi vuotta. Kirjoja on valmistunut jo seitsemän, ja niitä on julkaistu ulkomaita myöten. Sarjan tuorein teos, Hilja ja synttärisoppa, tuli kauppoihin lokakuussa.

Iso-Äiniön maalaisympäristö inspiroi Viherjuuren kirjoittamaan lastenkirjoja.

– Ajattelin, että minulla oli todella hauska lapsuus. Kyläkauppa oli vieressä, koulu vain parin kilometrin päässä ja isovanhempani asuivat naapurissa. Ympäristö on ollut todella kiva. Mietin, että olisi kiva kirjoittaa lapsuudestani. Kesti hetken ennen kuin tajusin, että pitää kirjoittaa lastenkirja.

– Alkoi tuntua, että sellaista maaseutua ei ehkä pikkuhiljaa enää ole, mistä minä olen kotoisin. Monet lastenkirjailijat käyttävät omaa lapsuutta. Kaikkihan kirjoittavat itsestään ja lapsuudestaan, Viherjuuri naurahtaa.

Maaseutu tarjoaa Viherjuuren mielestä hyvän pelikentän lastenkirjasarjalle.

– Halusin tuoda jotenkin sitä esiin, että täällä oli vapaa lapsuus. Sai tehdä, mennä ja harrastaa, mitä halusi. Varsinkin koululla oli kaikenlaisia kerhoja.

– Semmoinen muistikuva minulla on omasta lapsuudestani tällä kylällä, että täällä oli paljon maatiloja ja kotiäitejä. Joku tiesi aina, missä lapset menevät, vaikka kenelläkään ei ollut kännyköitä.

Miljööhön sopien Viherjuuri on kirjoittanut tarinat ajattomiksi.

– Niissä ei mainita esimerkiksi mitään tekniikkaa, mikä voisi sitoa ne tiettyyn aikakauteen. Sen voi ajatella 1990-luvulle, vielä kauemmas menneisyyteen tai suht nykymaailmaan. En halunnut, että siinä olisi mitään sellaista, mikä saisi tekstin vanhenemaan. Toki se on satumaailma, kun hahmoilla on kaikenlaisia nimiä, jotka eivät ole oikeita.

Lokakuussa julkaistussa kirjasarjan seitsemännessä osassa päähenkilö Hilja täyttää kahdeksan vuotta. Kirja on omistettu Viherjuuren kummitytölle, joka ehätti tänä vuonna Hiljan tavoin kahdeksan vuoden ikään.

Viherjuuri täytti itsekin pyöreitä äskettäin, joten kirjan syntymäpäiväteema oli luonteva valinta.

– Pääteema on se, että Hilja odottaa syntymäpäiviä, mutta sitten käykin niin, että vaari päättää mennä naimisiin samana päivänä, kun Hiljan synttärit olisivat. Sitten synttäreitä ei voi järjestää. Hilja leikkii aina agenttileikkejä, joten hän päättää yrittää selvittää, että kuka vaarin morsian on, mutta hän ei pääse pitkälle, Viherjuuri tarinoi.

– Samaan aikaan taustalla on vanhempien parisuhde. Äiti hermostuu, kun iskä ei saa ikinä mitään aikaiseksi, ja rupeaa remontoimaan ja laittamaan puutarhaa. Vaari taas rakentaa uutta mökkiä. Naapurin mummot liittyvät puutarhan laittamiseen omalla tavallaan mukaan.

Uusia Hilja-kirjoja on näillä näkymin tulossa vielä kolme.

– En halua, että kymmenen vuoden päästä kirjoitan näitä, koska siinä on vaara, että alkaa toistaa itseään. Tällä hetkellä olen suunnitellut, että kymmenes osa olisi viimeinen, Viherjuuri tuumaa.

Hilja saattaa nähdä päivänvalon myös kesäteatterissa.

– Hiljasta on olemassa näytelmäversio. Siitä oltaisiin kovasti tekemässä Vääksyyn kesäteatteria, jos taloudellisia tukijoita löytyy. Toivon, että se toteutuisi. Hilja on kuitenkin täältä Asikkalasta kotoisin.