Vesikansan 4H-koulukerhot ovat suosionsa ansiosta jatkuvasti täynnä.
Kalliolan koulun 4H-eläinkerhossa sakset ja liimapuikot viuhuvat, kun lapset askartelevat innoissaan eläinaiheisia joulukortteja. Usean lapsen kortissa komeilee koira, sillä se on monen lempieläin. Yhtä yleinen vastaus lempieläinkyselyyn on ”kaikki eläimet”.
Nuorimmat lapset käyvät välillä tarkistamassa kerhon ohjaaja Reetta Järvi-Niemeltä sekä kasvatus ja ohjausalan opiskelija Heli Sunilta: ”Mitä tässä lukee?”. Vastaus on: ”Hyvää joulua”. Kalliolan eläinkerhossa mukana olevat lapset ovat eka–kolmasluokkalaisia.
Yksi askartelijoista on Minea Helenius, 9. Pöydällä näkyy useita hänen tekemiään kortteja.
– Äitille tein kettukortin, kun se on kettufani, Minea kertoo iloisesti.
Kolmasluokkalainen Minea on eläinkerhossa jo toista vuotta. Myös 7-vuotias Ariana Hussein on askarrellut jo useamman joulukortin, jotka hän aikoo antaa perheenjäsenilleen unohtamatta tietenkään perheen koiraa.
– Mä oon tehnyt jo näin paljon, Ariana esittelee suurta korttikasaa kädessään.
Niin kuin monen lapsen, myös Assi Tarkiaisen, 7 mielestä askartelu on kerhossa parasta. Myös korujen tekeminen on ollut mieleistä. 9-vuotias Onerva Kärkkäinen on puolestaan halunnut tehdä muutakin kun joulukortteja.
Paras työ, missä olen tähän mennessä ollut. Ihaninta on, että pääsen toteuttamaan lasten pieniäkin toiveita.
Reetta Järvi-Niemi
– Tästä tulee kirjanmerkki, hän sanoo tyytyväisenä.
Hollolan kunnalla harrastamisen Suomen mallin 4H-koulukerhoja on tarjolla neljä erilaista vaihtoehtoa; eläinrakkaille, keppihevosista innostuneille, ruuanlaittajille sekä luoville lapsille. Kalliolan lisäksi kerhotoimintaa järjestetään Paimelassa, Salpakankaalla, Herralassa, Nostavalla sekä Hämeenkoskella.
– Meillä kerhojen ryhmäkoot ovat 12 lasta ihan turvallisuussyistä. Eläinkerhossa käsitellään välillä saksia ja safkakerhossa pilkotaan ruokia, toiminnan ohjaaja Reetta Järvi-Niemi kertoo.
Koulukerhot ovat kaikille peruskoululaisille avoimia. Osallistumismaksuja ei ole, sillä kerhot ovat osa koulun toimintaa. Järvi-Niemi kokee sen tärkeänä eriarvoisuuden vähentäjänä.
– Välillä vanhemmat kysyvät, milloin lasku tulee. Siihen vastaan, että verorahoilla saa tällaista toimintaa.
Etenkin Vesikansassa kerhot ovat olleet erittäin suosittuja. Ryhmät ovat jatkuvasti täynnä, ja jos paikka vapautuu, se menee saman tien. Myös Salpakankaan 4H-koulukerhoon on ollut paljon kyselyitä, ja monet lapset ovat jääneet ilman paikkaa. Kuntakeskuksessa on vain yksi koulukerho, vaikka lapsiperheitä on huomattavasti enemmän mitä muualla Hollolassa.
Eläinkerhossa lapsille opetetaan muun muassa erilaisten eläinten käyttäytymistä, luetaan eläinaiheisia kirjoja ja askarellaan. Järvi-Niemi myöntää, että eläinvierailut olisivat mahtavia kokemuksia lapsille, mutta niitä ei voida kouluympäristössä toteuttaa. Niin eläinkerhon kun muidenkin 4H-kerhojen tarkoituksena on rohkaista lapsia yhteiseen tekemiseen. Kerhotoiminta koulupäivän päätteeksi saattaa monelle lapselle olla päivän kohokohta.
Parantamisen varaa Järvi-Niemi näkee vielä koulun kyytipalvelussa, jotta lapset pääsisivät kerhon päättymisen jälkeenkin kotiin turvallisesti. Koululaisten taksikuljetus järjestetään ainoastaan niille, jotka lähtevät suoraan koulusta kotiin.
– Onneksi täällä [Kalliolan koululla] on tuo kabinetti, johon lapset voivat jäädä odottamaan vanhempiaan aikuisen valvonnassa.
Reetta Järvi-Niemi on toiminut 4H-koulukerhojen ohjaajana kahden vuoden ajan, ja sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa kouluavustajana ja yrittäjänä päiväkodissa. Hän kuitenkin paljastaa, että nykyinen työ on ehdottomasti mieluisin.
– Paras työ, missä olen tähän mennessä ollut. Ihaninta on, että pääsen toteuttamaan lasten pieniäkin toiveita.
Järvi-Niemi iloitsee siitä, että vähitellen aletaan taas järjestää omia 4H-kerhoja, joita aiemmin on ollut paljonkin. Koulukerhot ovat viime vuosina korvanneet maksulliset, erilaista toimintaa tarjoavat kerhot.
– Nämä koulukerhot ovat vieneet niin paljon aikaa, ettei olla vielä keretty ottamaan omaa toimintaa takaisin.
Kalliolan koululle marraskuun loppuun oli suunnitteilla tonttupaja-kerho, jossa lapset olisivat päässeet tekemään tuotteita joulumyyjäisiin. Järvi-Niemen mukaan aikaa mainostamiseen jäi liian vähän, joten osallistujamäärä ei ollut tarpeeksi suuri.
– Tämä olisi ollut ihana idea. Uskon kuitenkin, että ensi vuonna saadaan mukaan tarpeeksi lapsia.