Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupat ovat löytäneet keinoja sähkönsäästöön

Orimattilan K-Supermarketissa säästöä sähkönkulutuksessa on tullut jopa 15,6 prosenttia viime vuodesta.

Kaupan ala vie noin 3–4 prosenttia kaikesta sähköstä Suomessa. Eniten sähköä kaupoissa kuluttavat valaistus ja kylmälaitteet.

Suuret kauppaketjut tekevät nyt parhaansa sähkön säästämisessä, jotta talvella sähkökatkoilta vältyttäisiin. Sähkökatkot tarkoittaisivat sitä, että kaupat olisivat niiden aikana kiinni. Siitä syntyisi ongelma sekä kauppiaille että asiakkaille. Jokaisen kaupan panos sähkönsäästötalkoissa on siis tärkeä. Päijät-Hämeen K-kaupoissa sekä S-ryhmän ketjuissa on ryhdytty tuumasta toimeen.

Orimattilan K-Supermarketin kauppiaat ovat keksineet monia hyviä keinoja sähkön säästämiseksi. Kauppias Tiia Luostarinen kertoo, että monet säästökeinot ovat sellaisia, joita asiakkaat eivät välttämättä huomaa.

– Näillä keinoilla olemme saaneet säästöä 15,6 prosenttia viime vuoteen verrattuna, Luostarinen iloitsee.

Orimattilan K-Supermarketissa muun muassa kattovalaistusta on vähennetty kolmanneksen verran, ja paistotuotteiden pellit ovat aina täynnä uuniin mennessään. Myös kylmälaitteden tehoa on säädetty pienemmäksi, ja kylmiöitä otetaan joulun jälkeen kokonaan pois käytöstä.

Ei ole ehkä aiemmin tullut ajatelleeksi, kuinka monella tavalla sähköä voikaan säästää.

Orimattilan K-kauppias Tiia Luostarinen

– Ei ole ehkä aiemmin tullut ajatelleeksi, kuinka monella tavalla sähköä voikaan säästää. Näistä keinoista mikään ei ole sellainen, mitä ei voisi jatkaa pidemmän aikaa.

Samaan ketjuun kuuluva Vääksyn K-Supermarket on myös aloittanut vähitellen sähkönsäästötoimet.

– Juomakaappien lämpötila on nostettu neljästä asteesta kymmeneen asteeseen, ja muut toimet ovat harkinnassa, kauppias Johannes Mattelmäki kertoo.

Mattelmäki ei osaa vielä sanoa, kuinka paljon säästöä nykyisillä toimenpiteillä on saatu, mutta hän uskoo, että tämä on lupaava alku.

S-ryhmän ketjuun kuuluvien Nastolan S-marketin ja Hollolan Prisman säästötoimet ovat myös alkaneet kiitettävästi. Nastolan S-marketissa suurin säästö on tullut sisälämpötilan laskemisesta.

– Lämpötilan laskeminen talvisaikaan on ollut varmaan ihan positiivinenkin asia asiakkaiden näkökulmasta, kun kaupassa ollaan talvitakit päällä, myymäläpäällikkö Tiina Vaittinen pohtii.

Nastolan S-marketin viimevuotisessa uudistuksessa kauppaan suunniteltiin mahdollisimman energiatehokkaat ratkaisut, jotka myös osaltaan tekevät säästöä sähkönkulutuksessa.

Hollolan Prismassa taas valaistusta on vähennetty sekä kaupan sisällä että ulkona. Sisävalaistusta on vähennetty noin kolmannes ja mainosvalot ulkona on sammutettu.

– Turvallisuussyistä piha-alueelta ei kaikkia valoja kuitenkaan voi sammuttaa, Prisma-johtaja Satu Piiroinen muistuttaa.

Kylmälaitteita ei Prismassa ole kokonaan otettu pois käytöstä, mutta laitteiden tehoa on laskettu. Tämän lisäksi sisälämpötilaa laskettiin jo ennen kuin muita säästötoimia alettiin tehdä. Piiroinen muistuttaa myös aurinkopaneeleista, joita S-kauppojen katoille on asennettu.