Orimattilan seurakunta odottaa Vanhan Pappilan remontin valmistumista, sähköistää toimintojaan ja tutkii keinoja energian säästämiseen.
Orimattilan seurakunta on ensi vuoden talousarviossaan päätymässä 180 000 euroa alijäämäiseen tulokseen, mutta lopullinen summa voi talouspäällikkö Rauno Saarnion mukaan kääntyä kuluvan vuoden tapaan positiiviseksi.
– Talousarvion tekovaiheessa lähtökohta on, että tulot lasketaan inhorealistisesti ja menot pessimissisesti, Saarnio linjaa.
Kuluvalle vuodelle seurakunta arvioi 70 000 euron tappiollisen tuloksen. Marraskuun loppuun mennessä suurin tulonlähde eli kirkollisverojen kertymä oli kuitenkin kasvanut 4,6 prosenttia edellisvuodesta, ja on ennusteen mukaan vuositasolla nousemassa 3,018 miljoonaan euroon, mikä parantaa seurakunnan tulosta.
– Tulos on vähän hankalasti arvioitavissa, mutta toteutuma tulee todennäköisesti tänä vuonna olemaan positiivinen, Saarnio sanoo tilinpäätöksestä, ja ennustaa siis ensi vuodestakin arviosta huolimatta plusmerkkistä.
Seurakunta julkaisi viime viikolla talous- ja toimintasuunnitelmansa vuosille 2023–2025.
– Perustoiminta säilyy ennallaan, vakuuttaa kirkkoherra Annakaisa Rantala.
Henkilöstössä on viime aikoina ollut vaihtuvuutta, toisaalta hankaluuksia ja epäonneakin virkojen täyttämisessä.
– Meillä on murrosvaihe menossa. Haussa on muun muassa lastenohjaajan pesti.
Paljon on pohdittu, miten seurakunnan varhaiskasvatus pärjää.
Kirkkoherra Annakaisa Rantala
Rantalaa huolettaa erityisesti lasten ja nuorten tavoittaminen seurakunnan toimintaan. Päivä- ja perhekerhoissa on enää muutamia kymmeniä osallistujia.
– Se, että seurakunta tulee tutuksi, on pitkäaikaista kasvua ja kirkkosuhteen kehittymistä.
– Paljon on pohdittu, miten seurakunnan varhaiskasvatus pärjää. Esimerkiksi juuri nyt Pennalasta joudutaan lopettamaan toinen päiväkerhoryhmä. Onko se sitten koronan seurausta, vai johtuuko lisääntyneestä tarjonnasta, mikä on hyväkin asia.
Remontissa olevaa Vanhaa Pappilaa seurakuntalaiset ovat Rantalan mukaan paljon kaivanneet takaisin kerhotoiminnan ja perhejuhlien käyttöön.
– Tällä hetkellä remontti etenee vähän etuajassa, ja tavoite on, että elokuun lopussa se on luovutettu meille, Saarnio kertoo.
Rakennus on samalla seurakunnan tämän hetken merkittävin investointi. Remontin hinta on noussut 2,5 miljoonaan euroon, jossa puoli miljoonaa on yleistä kustannusten nousua. Lisäksi ensi vuoden budjettiin siirtyy kaivinkoneen hankinta, jossa varaudutaan 60 000 euron kuluerään, sekä vanhassa virastossa olevan arkiston digitointi noin 40 000 eurolla.
Vuoden vaihteessa osa seurakunnan perimistä tilavuokrista nousee keskimäärin 10–15 prosentilla. Hautaustoimessa uurna-alueen muistolaatan hintaan on tehty 40 euron korotus.
– Meillä esimerkiksi kaukolämmön hinta on noussut 16 prosenttia. Sillä on aika iso merkitys, kun on isoja kiinteistöjä, Saarnio muistuttaa.
Seurakunta kartoittaakin keinoja energian säästämiseen, kuten Artjärven kirkolla öljylämmityksestä luopumista ja sähkölämmitteisen Kuivannon kirkon vaihtoehtoja.
– Soittimien takia lämpötilojen liike ei voi olla sahaavaa, Saarnio mainitsee haasteista.
Käyttöön ollaan ottamassa kiinteistöautomaatiojärjestelmä, joka mahdollistaa muun muassa tilojen lukitusten ja lämpötilan säädön etänä.
– Seurakunta säästää kaikesta, mutta mielellään viisaasti.
Ensi vuoden asialistalla on myös hoitamattomien hautojen ja niiden haltijoiden kartoitus, sekä sähköisen hautapaikkatieto-ohjelmiston hankinta. Käteisen rahan käsittelystä ollaan siirtymässä maksupäätteisiin ja sähköiseen laskutukseen.
Jumalanpalvelusten suoratoistolähetykset ovat tavallisesti tavoittaneet joitakin kymmeniä katsojia, ja lähetyksiä jatketaan uudella laitteistolla, mitä auttaa myös uuden valokuituyhteyden valmistuminen todennäköisesti vuoden aikana.
Seurakunta on lisäksi myymässä asunto-osakkeensa, joita sillä on lähes kymmenkunta.