Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jäähyväiset tähtitaivaan alla

Orimattilalainen kuoro Ictus Spei lopettaa toiminnan pitkäaikaisen johtajansa Antero Taavilan kuoltua.

Tulevana perjantaina orimattilalainen lauluryhmä Ictus Spei esiintyy jäähyväiskonsertissaan Orimattilan kirkossa vielä viimeisen kerran, mutta yhtä jäsentä pienempänä.

Gregoriaanista musiikkia latinan kielellä laulava kuoro oli vuosi sitten valmistautumassa perinteiseen joulun aatonaaton konserttiinsa, kun ryhmän perustaja ja johtaja Antero Taavila menehtyi itsenäisyyspäivän aikoihin.

– Se tuli aivan yllätyksenä kaikille, ja järkytyksenä, josta meni kauan aikaa sisäistää, mitä on oikeasti tapahtunut, kuvailee ryhmän jäsen Outi Heinonen.

Konsertti peruttiin, ja Taavilan vuonna 1999 perustama Ictus Spei jäi harkitsemaan jatkoa.

– Tässä vuoden mittaan ollaan tultu siihen lopputulokseen, että tällaisenaan Ictus Spei ei voi jatkaa, koska se henkilöityi niin vahvasti Anteroon. Tämä oli Ictus Spein tarina, Heinonen sanoo.

– Meillä oli ajatus, että tämä asia jäi vähän ilmaan leijumaan, haluamme saattaa sen päätökseen, ja pitää vielä konsertin.

Ictus Spei oli Antero Taavilan luomus, kuten Heinonen asian ilmaisee. Jäähyväiskonsertissa laulavat Heinosen lisäksi Matti Karmaa, Tiina Seppänen, Tarmo Taavila sekä Arto Virtanen, ja toteutuksessa on mukana myös alkuperäisjäsen Veikko Ahtiainen.

Ictus Spei oli Antero Taavilan luomus.

– Hyödynnämme myös joitakin tallenteita, koska halusimme saada myös Anteron äänen mukaan konserttiin, Heinonen paljastaa.

Kuoron johtamisen lisäksi Taavila sovitti ja sävelsi kappaleita, ja sekä opetti pianonsoittoa.

– Pianomusiikki oli hänelle hyvin läheistä, Outi Heinonen sanoo.

– Hän oli hyvin tarkka johtajana, ja hänellä oli hyvin vahva näkemys siitä, mitä hän halusi. Toisaalta kuoron toiminta ei ollut totista, vaan tekeminen oli hyvin huumoripitoista ja mukavaa.

Konsertissa kuullaan instrumentaaliversioina Taavilan tekemiä kappaleita, joiden kuoroharjoittelu jäi kesken. Soittajina ovat uruissa Rita Honti ja pianossa Reetta Taavila. Muutoin Ictus Spei laulaa a cappellana, eli ilman säestystä.

– Se on hirveän opettavaista, ja kehittää laulamista, Heinonen kokee.

Gregoriaanisen musiikin viehätys on hänen mielestään erilaisuudessa verrattuna muihin musiikinlajeihin.

– Yleisöltäkin joulukonserteista on tullut palautetta, että musiikki on jopa meditatiivista ja tunnelmallista.

Orimattilan kirkossa on konsertin aikana kynttilävalaistus, ja kattoon heijastetaan tähtitaivas.

– Se on hyvin tunnelmallinen tilaisuus, ja rauhoittava. Se on ollut sellainen rauhoittumisen hetki ennen joulun tuloa, Heinonen kokee.

Konserttiin on vapaa pääsy, mutta sisäänkäynneillä on keräyslippaat, joiden tuotto lahjoitetaan Orimattilan seurakunnan diakoniatyölle.

Ictus Spei on vieraillut muun muassa Hollolan, Lammin ja Loviisan kirkoissa, sekä Orimattilan ystävyyskaupunki Weissenbergissa Saksassa, mutta Orimattilan kirkko on esiintymispaikoista tutuin.

– Siellä on tosi hyvä akustiikka, jota ovat suuremmatkin taiteilijat kehuneet. On jännittäväkin asia, miten siellä ääni käyttäytyy ja liikkuu.

Ictus Spei -kuoron jäähyväiskonsertti perjantaina 23.12. kello 19 Orimattilan kirkossa.