Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolalaisen uutuusravintolan reseptit on kypsytetty seitsemänä kesänä

Kahdet makkaraperunat kaikilla mausteilla, kuuluu asiakkaan tilaus Street Food Centerin tiskillä, josta ravintoloitsija Janne Ikonen siirtyy ruokaa laittamaan.

– Tämä on suomalainen perinneruoka ja ikuinen suosikki, se pitää aina löytyä, Ikonen toteaa.

Hän haluaa uudella ravintolakonseptillaan kuitenkin tarjota nastolalaisille myös jotakin uutta ja erilaista. Joulukuun alussa Kausantie 21:een avattu Street Food Center koostuu Burger Bros -hampurilaisravintolasta ja meksikolaishenkisestä El Pollo Locosta burritoineen ja tacoineen.

– Seitsemän vuotta näitä reseptejä on jo ehditty testaamaan, Ikonen sanoo valikoimasta, josta löytyy muun muassa poronlihahampurilainen.

Päätuote on Bro Standard Burger, jonka pihvi tehdään Angus/Hereford-rotukarjasta Pohjanmaalla.

– Sitä on myyty vuosien varrella vähintään 20 000 kappaletta.

Myyntimäärät ovat peruja siitä, että Ikonen, 52, on viime kesät kiertänyt ruokavaununsa kanssa kymmenillä ruoka- ja musiikkifestivaaleilla ympäri Suomea.

Yrittäjänä hän kertoo olleensa 35 vuotta, josta suurimman osan maahantuojana myyden t-paitoja, videopelejä, autoja ja lumilinkoja. Siinä sivussa torimarkkinatkin tulivat tutuiksi.

– Huomasin, että markkinoilla ei mistään saanut kunnon ruokaa. Oli vain muikkuja ja lettuja.

Niinpä veljen kanssa perustettu Burger Bros näki päivänvalon vuonna 2015, ja heti ensimmäisillä markkinoilla myydyt hampurilaiset poikivat tilauksen seuraavaan.

Kolme vuotta sitten kuvioihin tuli El Pollo Loco.

– Korona torppasi kahdeksi vuodeksi toiminnan aika tarkkaan, mutta kesä 2022 oli todella vilkas ja hyvä. Kesällä toukokuusta syyskuuhun ollaan joka viikko kolmesta viiteen päivään jossain päin myymässä.

Kaikissa raaka-aineissa käytän parasta mahdollista.

Janne Ikonen

Ensimmäinen kiinteä ravintola löysi paikkansa Nastolasta, entisestä Nesteen huoltoaseman ja hampurilaisravintolan kiinteistöstä.

– Tämä kohde oli juuri sellainen, mitä olen vuosia hakenut. On riittävästi asiakas- ja parkkitilaa, ja kun on ennenkin ollut keittiö, niin ei tarvitse erikseen hakea rakennuslupia.

– Ja täällä on kaukolämpö, ja lämmitys kuuluu vuokraan, mikä on näillä energiahinnoilla tärkeää.

Ravintolan seinällä on rock-henkisiä julisteita sekä Ikosen omia kitaroita, joita hän on soittanut 15-vuotiaasta.

– Oli ajatus tehdä sellainen ravintola, jossa olen halunnut itse käydä.

Yksi kitaroista on telineessä nojatuolin vieressä.

– Se joka mielestään osaa soittaa, niin siitä vaan kokeilemaan ja soittamaan odottaessa!

Ruoan suhteen Ikonen on tinkimätön.

– Kaikissa raaka-aineissa käytän parasta mahdollista.

Ikosen mielestä pihvin maku riippuu ennen kaikkea raaka-aineesta, ei siitä, tehdäänkö se itse vai tehtaalla.

– Minulle pihvin hinta on enemmän kuin Mäkkärissä myydään halvin hampurilainen, hän vertaa.

Lasten ruokalistakin ravintolasta löytyy.

– Siitä voivat aikuisetkin tilata, halvimmillaan parilla eurolla.

Lisäksi löytyy viikoittain vaihtuva annos, joka haastatteluviikolla oli amerikkalainen aamiainen. Pullakahvienkin makuun Street Food Centerissä pääsee. Kaikki juomat ovat alkoholittomia.

Listalla on myös gluteenittomia ja kasvistuotteita.

– Kysyntä on hyvin pientä, mutta haluamme niitä tarjota kuitenkin. Jos vaikkapa ryhmässä on yksi erikoisruokavalio, niin koko ryhmä jättää herkästi ravintolan väliin, jos ei sopivia tuotteita löydy.

Street Food Center on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–21. Tammikuussa alkavat myös kotiinkuljetukset Foodora-sovelluksen kautta.

– Aika näyttää, miten nastolalaiset tähän löytävät. Muutamia mukavia hetkiä on jo lounasaikaan ollut, että on ollut kiirettäkin.

– Vajaan kuukauden aikana on tullut vain positiivista palautetta.

Ikonen toivoo ravintolan pärjäämistä myös kesän reissupäivien vähentämiseksi.

– Sitten otetaan vain herkuimmat paikat, kuten Kotkan Meripäivät ja sellaiset ruokafestivaalit, joissa paikkamaksut ovat järkeviä.

Ikosen mukaan ruokamyyntikojun kahden päivän vuokra esimerkiksi Ruisrockissa on 8 000 euroa ja Flow-festivaaleilla jopa 15 000 euroa.

– Siinä on sitten oltava se iso pannu, ja saa lapata makkaraperunoita lautaselle oikein urakalla.