Asikkalan kunnan uutena teknisenä johtajana on toiminut 1. joulukuuta lähtien Aki Tiihonen. Teknisen johtajan virassa aloittamista edelsivät lokakuun perehdyttämisjakso ja marraskuun kestänyt viransijaisuus, kun edellinen tekninen johtaja, Harri Hirvonen, jäi eläkkeelle.
– Teknisen johtajan tehtävä on huolehtia siitä, että teknisen toimen vastuulla olevat tehtävät tulevat hoidetuksi. On se sitten maanrakennusta, aurausta, kiinteistöjen ylläpitoa ja kaikkea tällaista. Tekninen johtaja on täällä myös aika hyvin isoissa projekteissa mukana, Tiihonen avaa teknisen johtajan työnkuvaa.
– Esimerkiksi Vykissä (Vääksyn yhteiskoulu) olen kunnan puolelta vastuuhenkilönä ja paloasemassa on vika- ja puutelistojen korjauksia, vaikka se on myyty. Huolehdin siitä, että urakoitsijat ja heidän vastaavat hoitavat asiat.
Asikkalan uudella teknisellä johtajalla on kädet täynnä töitä.
– Kiire tulee tietyllä tavalla siitä, että Harrilla oli paljon käynnissä olleita projekteja. Sitten hyppäät yhtäkkiä paloaseman projektiin, jota on suunniteltu vuodesta 2020 alkaen.
– On ihan eri juttu tehdä projektia, missä on ollut mukana alusta alkaen. Silloin tietää henkilöt ja mitä kukakin tekee. Nyt joudun lukemaan kaikki sopimukset ja työmaapöytäkirjat läpi ja katsomaan, kuka on sopinut ja mitä. Onneksi meillä on kokenutta henkilöstöä – nojaan heihin, Tiihonen kuvailee.
Kiire ei tullut Tiihoselle yllätyksenä, mutta hän odottaa jo innolla hengähdystaukoa.
– En säikähtänyt sitä, mutta vähän odotan, että jossain kohtaa saan puhaltaa, kun vauhti on ollut niin hurja. Helpottaa, kun paloasema saadaan nippuun.
Odotan, että jossain kohtaa saan puhaltaa.
Tekninen johtaja haluaa vähentää teknisen toimen riippuvuutta yksittäisistä henkilöistä.
– Haluan kehittää toimintaa siihen suuntaan, että kaikki ei ole yhden henkilön takana. Yhdessä tehdään, kuten on varmasti ennenkin tehty, mutta ettei minun poissaoloni vaikeuttaisi teknisen toimen pyörimistä. Tai jos joku toinen puuttuu, ettei tekninen toimi halvaannu, koska hänellä on kaikki kriittinen tieto.
Vuodeksi 2023 Tiihosen työpöydällä on jo 45 projektia.
– Vykki on tärkein projekti. Maantie 313:n kevyen liikenteen väylän kilpailutus on tällä hetkellä käynnissä. Urakoitsijasta tehdään päätös tammikuun aikana. Vesivehmaan koulun laajennuksen arvo on 700 000 euroa. Paljon on myös pienempiä hankkeita, Tiihonen summaa.
Uuden yhteiskoulun rakentaminen on edennyt hyvin.
– Mitään yllätyksiä ei ole tullut. Urakoitsija on ollut aikataulussa, ja emme näe esteitä, etteikö rakennus olisi valmiina maaliskuussa 2024.
– Siellä on vesikatto päällä ja lämpöjä nostetaan, eli se on sisäpuolelta lämmin. Seinä- ja kattoelementit on laitettu, ja se alkaa pikkuhiljaa saamaan muotoa. Nyt lähdetään tekemään tekniikkaa.
Tiihonen on syntyjään Etelä-Savosta, Pieksämäen maalaiskunnasta, mutta hän on asunut Lahdessa vuodesta 2005 lähtien.
Tiihonen opiskeli Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi.
– Sitten menin Andritzille töihin ja pyörin ympäri maailmaa hetken aikaa. Sen jälkeen menin Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon tuotantotalouden diplomi-insinööriksi. Sieltä Oilonin kautta oman firman pariin, joka edelleenkin pyörii, tekninen johtaja taustoittaa.
Vuonna 2019 Tiihosesta tuli Janakkalan kunnan tekninen johtaja. Siirtymä Asikkalaan toi Tiihosen lähemmäs kotia.
– Kun asun Lahdessa, niin matka on älytön etu. Päivittäinen työmatka lyhenee kokonaisuutena yhdellä tunnilla. Toinen asia on tietysti se, että itse tykkään järvistä ja rannoista, ja vietän aika paljon aikaa järvellä kesäisin. Onhan tämä ihan kiva miljöö olla.
Tiihonen on myös Asikkalassa toimivan Aurinkovuoren veden toimitusjohtaja.
Vapaa-ajallaan hän on harrastanut taekwondoa jo vuodesta 1993.
– Työpäivä on aika aktiivinen, niin siinä saa keskittyä tietyn taidon harjoittamiseen ja omaan aikaan. Ehkä siinä on sekin, että siellä on hyviä kavereita, joiden kanssa on kiva treenata.
Tiihosella on myös kahdeksan kuukauden ikäinen ja 20 kiloa painava husky, joka vie leijonanosan teknisen johtajan vapaa-ajasta.