Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka täytti 50 vuotta 2. tammikuuta. Kunnanjohtaja juhlistaa merkkipäivää avoimella kahvituksella kunnanvirastolla torstaina 12. tammikuuta kello 13–17.30.
– Saa tulla moikkaamaan ja turisemaan asioita vuosien varrelta siinä hengessä, että tässä vanhennutaan ja silti pitää saada asioita eteenpäin, Ikola-Norrbacka naurahtaa.
Kunnanjohtajan 50-vuotisen taipaleen keskeisiä kulmakiviä ovat olleet perhe, urheilu ja työ.
– Perheen perustaminen ja kolme ihanaa lasta ovat kasvattaneet ihmisenä todella paljon, Ikola-Norrbacka kiteyttää.
– Hiihto ja urheilu yleensäkin ovat kulkeneet mukana läpi elämän, ja olen siitä ylpeä. Saavutukset eivät ole mitään maailmanmestaruuksia, mutta ne ovat tuoneet kokemuksia ja opettaneet pitkäjänteiseen tekemiseen pettymysten ja ilon kautta.
Ikola-Norrbacka saavutti Seinäjoen Hiihtoseuran joukkueessa viestin SM-hopeaa vuonna 1999 ja SM-pronssia vuonna 1998. Kunnanjohtajan harrastukset ovat edelleen urheilullisia.
– Hiihdän, juoksen, pyöräilen ja yleensäkin liikun monipuolisesti niin metsässä kuin pururadalla. Musiikki on lähellä sydäntäni, musiikista ja tanssista saa paljon voimaa. Oma rajoittunut vapaa-aika menee lasten harrastuksiin ja omaan liikkumiseen.
Ennen kunnanjohtajan uraa Ikola-Norrbacka työskenteli Vaasan yliopistossa.
– Olen ollut itse ylpeä siitä, että olen uskaltanut hypätä uuteen. Olin yliopistolla 15 vuotta tutkijana ja opettaja, ja siirryin siitä kokonaan täysin uudelle uralle Sulkavan kunnanjohtajaksi täysin eri puolelle Suomea. Minulla oli virka yliopistolla, enkä voinut tietää, miten tuommoisen homman klaaraan. Toinen on tutkimus- ja opetustyötä, ja toisessa mennään aikalailla kädet saveen.
Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2010 Vaasan yliopistosta. Väitöskirjan aiheena oli Johtamisen eettisyys terveydenhuollossa: esimiestyön ja hallinnon eettiset arvot julkisen terveydenhuollon kahdessa professiossa.
– Väittelin hyvästä hallinnosta ja eettisestä johtamisesta. Opetin sitä yliopistolla, ja sitten lähdin itse johtamaan. Olen aina nauranut sitä, että sain ensimmäisen negatiivisen palautteeni Sulkavalla nimenomaan siitä, että tiedottamisen pitäisi kuulua hyvään hallintoon.
– Asiat eivät ole käytännön työssä ja johtamisessa niin mustavalkoisia kuin ne aikoinaan itselleni näyttivät tutkimustyössä. Toki tutkimustyössäkin katsotaan asioita aina monen eri peilin kautta. Reagoimme asioihin kuitenkin ihmisinä, oman persoonan kautta.
Siirtyminen yliopistomaailmasta kunnanjohtajaksi tapahtui sattuman kautta.
– En olisi 25 vuotta sitten arvannut, että lähden kunnanjohtajan uralle, mutta näin se elämä vei, kunnanjohtaja kertoo.
– Yliopistolla ollessa tuntui siinä hetkessä juuri siltä, että haluan tehdä tätä loppuelämäni. Aloin miettiä työn merkitystä siinä vaiheessa, kun lapset olivat syntyneet maailmaan ja olin vielä äitiyslomalla. Koin, että olin antanut jo niin paljon yliopistomaailmalle. Tuli turhauma, että ketä tutkimukseni ylipäänsä kiinnostavat. Päätin, että haluan tehdä jotakin muuta.
Ensin Ikola-Norrbacka pyrki Vaasan kaupungin kasvatus- ja opetuspalveluiden henkilöstöpäälliköksi, mutta häntä ei otettu edes haastatteluun, koska häntä pidettiin virkaan ylikoulutettuna. Lopulta Ikola-Norrbacka päätyi pyrkimään kunnanjohtajaksi.
– Kunnanjohtajan työpaikkoja oli kaksi auki. Toinen oli Hyrynsalmella ja toinen Sulkavalla. Niistä katsoin, että entten tentten, ja Sulkava sai paperit, koska Sulkavalla oli soudut ja kunta oli sitä kautta tunnetumpi.
Kunnanjohtajan työn Sulkavalla Ikola-Norrbacka koki merkitykselliseksi.
– Sulkavan aikana rupesi tuntumaan, että tämä on sitä mitä haluan tehdä. Siinä vaiheessa arvasi pistää papereita eteenpäin Asikkalaan.
Asikkala oli luonteva valinta.
– Ajattelin, että tämä kunta on minun näköiseni, ja jos muutamme tänne perheenä, niin täällä on ne fasiliteetit, joita perheeni vapaa-aika tarvitsee. Uskoin Asikkalaan, ja uskon edelleenkin. Elinvoiman kehittämisen näkökulmasta tämä on mahtavalla sijainnilla.
– Vaikka tämä on työtä, niin pitää olla eläminenkin hallussa. On mahtavaa, että täällä voi tehdä kaikkea, kun on kolme lasta, jotka kaikki harrastavat aktiivisesti.
Seuraavan 50:n vuoden aikana Ikola-Norrbacka haluaa sovittaa työn ja vapaa-ajan paremmin yhteen.
– Siinä on itselläni vielä paljon haasteita, koska työ on hyvin kokonaisvaltaista. Haluaisin vielä tehdä paljon erilaisia asioita ja kokea työnkin puitteissa uusia haasteita. Näen paljon mahdollisuuksia, miten voimme vielä Asikkalana tehdä asioita toisin tai petrata juoksuamme.
Kunnanjohtaja viihtyy edelleen hyvin Asikkalan kunnanjohtajana.
– Tässä virassa tulee huonoja päiviä, kuten missä tahansa työssä. Tässä on monen eri sidosryhmän paineessa. Pitäisi pystyä aina olemaan jollakin tavalla balanssissa eri sidosryhmien kanssa. Se tekee tästä työstä kuitenkin mielekästä, että saa yhteistyössä aikaiseksi hyviä asioita ihmisten arkeen.
– Tällä hetkellä on vaikea nähdä, että joku muu työ olisi minulle vaihtoehto.