Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahvi mustana ja Pajala paljaana Orimattilan Näyttämö Olahuoneessa

Monologinäytelmissä näyttelijä on esityksen kanssa näyttämöllä totaalisen yksin.

Näyttämö Olahuoneessa kuluu perjantaista lähtien mustaa kahvia. Ei niinkään sen takia, että katsojat pysyisivät hereillä – siitä pitää huolen Mari-Johanna Kettulan oivaltava teksti sekä lavalla taikurin mittoihin venyvä Markku Pajala.

Näytelmän Markku, noin 50 vuotta, sitä vastoin tarvitsee kahvia. Kyse on Näyttämö Olahuoneen tämän vuoden monologista Kahvi mustana, kiitos!

Lyhykäisyydessään siis näin: ikuinen poikamies on löytänyt vihdoin viimein rakkauden ja sen myötä saanut perillisen. Jotta tuore äiti saisi nukuttua, valvoo Markku yöt perheen tulokkaan kanssa. Toisin sanoen joka yö varttia vaille kahdesta tunti viisitoista minuuttia.

Noihin yön pimeimpiin hetkiin mahtuu koko suomalaisen miehen elämä ja kirjo. Murheineen ja muistoineen.

Ohjaaja Kari ”Kyltsi” Kyllönen muotoilee esityksen olevan huumoripainotteinen, mutta koskettaviakin hetkiä siitä löytyy.

– Yleisö on joka esityksessä erilainen ja kokee esityksen omalla tavallaan. Mutta elämänmakuinen näytelmä kyllä on.

– Seurasin läpimenossa ihmisten ilmeitä, ja ihan selvästi esityksestä löytyy kosketuspintaa useimmille ihmisille, havainnoi ohjaajan assistenttina näytelmässä toimiva Susanne Mast.

Kahvi mustana, kiitos! on kuudes Olahuoneeseen tehty monologi. Kyllönen on toiminut kaikissa ohjaajana, vaikka alkuperäinen idea oli, että sekä näyttelijä että ohjaaja olisivat vaihtuneet jokaiseen esitykseen.

– Ohjaajallehan monologi on helppo sen jälkeen, kun sopiva teksti ja tekijät ovat löytyneet, Kyllönen toppuuttelee omaa osuuttaan tuotannossa.

Kyllönen ja Mast lukivat miehille sopivia tekstejä ja luettuaan Kettulan tekstin, päättivät tarjota sitä Pajalalle.

– Luin tekstin ja lupauduin lavalle. Päätös hirvitti ja hirvittää edelleen, Pajala kertoo lehdistöinfossa.

Kuinka tosissaan hän on, on vaikea arvella, sillä Pajala muistetaan monista huippurooleistaan. Mieliinpainuvimpana ehkä Sirkku Peltolan kirjoittamassa Yksiöön en äitee ota, jossa Pajala toimi vahvana tunteiden tulkkina. Viimeksi Pajala on noussut teatterin lavalle vuonna 2014 näytelmässä Kekkonen syntymästä kuolemattomuuteen.

Tarkkasilmäiset ovat tosin bonganneet tutun orimattilalaiskasvon vuonna 2020 esitetystä tv-sarjasta Keihäsmatkat sekä viime vuonna, toistaiseksi vasta C-Morella esitetystä, Hymyä!-tv-sarjasta.

Entä nähdäänkö Pajalaa jatkossa Orimattilan Teatterin esityksissä?

– Katsotaan nyt. Jos en ole ihan paska tässä. Mutta älä sitä sinne lehteen laita, Pajala toppuuttelee. Puolitosissaan vai puolileikillään.

Tuosta kun ei tiedä.

Olahuoneen esityksien työryhmä on aina pieni, niin nytkin, sillä ohjaajan, ohjaajan assarin sekä näyttelijän lisäksi siihen kuuluu ainoastaan tekniikasta vastaava, teatterin lavaltakin tuttu Ranssi Toiviainen sekä näyttelijän tärkeä taustatuki ja tapahtumat valokuviin ikuistava Pia Simonen ja lavastuksen taikonut Amadeu Vives.

Loppuunmyyty ensi-ilta tänään perjantaina 20. tammikuuta.