Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikkeen vangitseminen kiehtoo orimattilalaista valokuvaajaa

Tanssi on teemana Pekka Nisulan valokuvien näyttelyssä Laurellin kahvilassa Lahdessa.

Lahtelaisessa Laurellin kahvilassa voi tammikuun ajan ihastella orimattilalaisen Pekka Nisulan tanssiaiheisia valokuvia.

Nisula on tuonut näytteille kuviaan, jotka on otettu helsinkiläisen Tanssikoulu DCA:n näytöksissä. Kipinä esityksen kuvaamiseen lähti oman lapsenlapsen tanssiharrastuksesta.

Tanssin valokuvaaminen on vaativaa, sen vuosikymmeniä kuvannut Nisula tietää.

– On käytettävä pitkää valotusaikaa, jolloin saadaan esiin se tanssin liike, ja eloa kuvaan. Jos ottaa kuvan, missä tanssija on jähmetetty paikalleen, silloin se on kuva tanssijasta eikä tanssista. Sellaiset kuvat ovat vähän tylsiä, hän pohtii.

Nisula on kuvissaan käyttänyt 1/10 sekunnin ja jopa sekunnin valotusaikaa. Kuviaan hän ei ole käsitellyt muuten kuin sävyjä, kontrastia ja valkotasapainoa säätämällä. Näyttelyn 40 x 60 senttiset kuvat on tulostettu alumiinilevylle chromaluxe-menetelmällä.

– Se on näyttävän näköinen ja siihen saadaan huippukiilto.

Nisulan kuvia on ollut näyttelyissä ympäri maailman, ja tämäkin tanssikuvien sarja on hyväksytty FIAP:n, eli kansainvälisen valokuvausalan kansallisten yhdistysten järjestön, näyttelyihin Suomessa ja Saksassa.

Pekka Nisula aloitti valokuvausharrastuksen jo 50–60-luvun vaihteessa, ja kymmeniä hänen kuviaan on palkittu ja ollut esillä eri kameraseurojen kilpailuissa ja näyttelyissä. Myös Orimattilan kirjastossa hänen kuviaan on ollut esillä.

Saamistaan tunnustuksista hän kertoo arvostavansa eniten Suomen Kameraseurojen Liiton myöntämää suurmestarikuvaajan arvonimeä ja FIAP:n myöntämää Excellence FIAP -arvonimeä. Arvonimillä palkitaan kuvaajat, joiden kuvia on hyväksytty kansallisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin. Nisulan kuvia on ollut näytteillä kaikkiaan 33 eri maassa.

Tanssikuvien ohella Nisula kuvaa toki muutakin. Hän kertoo ottavansa mielellään etenkin luontokuvia, mihin Orimattilassa onkin otollisia miljöitä. Suosikkikohteita on esimerkiksi Porvoonjokilaakso, ja siellä etenkin Tönnön ja Virenojan kosket.

– Kesä on mieluisin ajankohta, ja lomamatkoilla tulee vastaan mielenkiintoisia paikkoja.

Hän kuvaa sekä järjestelmäkameralla että puhelimen kameralla.

– Puhelimella vain valotusaikojen hallinta on huomattavasti hankalampaa.

Hänestä on kiinnostavaa kokeilla uusia lähestymistapoja, viimeksi hän on innostunut intentional camera movement -menetelmästä, jossa ideana on saada maalauksellista jälkeä hallitulla kameran liikuttelulla.

Vaikka tekniikat ovat vaihtuneet, valokuvaus jaksaa yhä kiehtoa.

– Kyllä kai se on se onnistumisen ilo, hän summaa.

Pekka Nisulan valokuvanäyttely ”Paljasjaloin he tanssien taivaita kohden unelmissaan käy” on esillä 30.1. saakka Laurellin kahvilassa Lahdessa, Aleksanterinkatu 24. Kahvila on avoinna ma–pe klo 8.30–17 ja la klo 10–15.