Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aulin norsut matkasivat Nastolasta Somerolle

Toimintansa lopettanut Willa Fantti etsi norsuesinekokoelmalle uutta omistaa tuloksetta Nastolan lähialueilta.

Nastolalaisen Willa Fantin toiminta on tullut päätökseen, ja norsut ovat löytäneet uuden kodin. Edesmenneen Auli Jyllinvuori-Mäkisen liki 25 000 norsuesineen kokoelma päätyi lopulta Somerolle ystävyyden kautta.

– Auli oli Somero-lehdestä lukenut, että minulla on täällä [Somerolla] norsukahvila, jossa oma norsukokoelmani on näytillä. Hän soitti, että olisi hauska tutustua toiseenkin norsufanaatikkoon, ja meninkin häntä tapaamaan Nastolaan, norsukokoelman uusi omistaja Olla-Riitta Mäkelä kertoo.

Tapaamisen jälkeen naiset pitivät yhteyttä aktiivisesti viimeisiin päiviin asti.

– Auli oli jo tutustuessamme syöpähoidoissa, ja hän varmasti halusi selvittää, olisiko Someron norsukahvila sellainen paikka, jonne norsukokoelmansa voisi testamentata, jos hänelle jotain käy.

Naisia yhdisti ensitapaamisesta lähtien yhteinen kiinnostuksen kohde ja norsujen paikka maapallolla. Mutta miksi juuri tämä eläin?

Norsujen avulla on päässyt hetkeksi pois arjen ahertamisesta.

Olla-Riitta Mäkelä

– Norsu on äärimmäisen sympaattinen ja älykäs eläin. Onhan siinä myös feminismin sijaa, kun ne elävät matriarkaalisessa yhteisössä, Mäkelä pohtii.

Häntä kiehtoo myös eläinlajin rauhallisuus suhteutettuna sen kokoon.

– Se ei uhittele turhan päiten. Siksi itsellä on huono omatunto, kun ihminen ajaa ne niin ahtaalle. Niiden on väkisin hyökättävä, kun elintila on viety.

Jyllinvuori-Mäkistä Mäkelä muistelee lämmöllä ja kertoo matkan varrella useamman henkilön kertoneen tarinoita tästä nastolalaisesta.

– Auli oli helposti lähestyttävä ja hän toi sellaista eksotiikkaa monien elämään. Norsujen avulla on päässyt hetkeksi pois arjen ahertamisesta. Harmittaa, etten sen pidempään ehtinyt Aulia tuntemaan.

Ennen lopullista päätöstä siirtää norsut Somerolle, selvitettiin olisiko Nastolan lähiseuduilta löytynyt uutta omistajaa.

– Se oli minun onni, mutta tietysti Nastolalle menetys, että siellä jouduttiin norsuista luopumaan, Mäkelä kertoo.

Kokoelmaa siirrettiin viime syksynä yli kuukauden päivät ajaen Lahden ja Someron väliä. Tällä hetkellä norsut odottavat muuttolaatikoissa kevättä, jolloin Mäkelän pitämän majatalon tiluksilla alkaa kokoelman esillepano. Kokoelma tulee näytille majatalon ulkorakennukseen sekä norsukahvilaan.

– Helatorstaina on avajaiset. Jos ei kaikki, niin mahdollisimman suuri osa esineistä tulee näytille silloin.

Mäkelä vihjaa, että Someron Norsupuisto on jo suunnitteilla.

– Se valmistuu hitaammin ja rauhallisemmin, tähdätään sen kanssa kesään 2024.