Puutarhayrittäjä Erika Männikkö vaihtoi salaatit ja yrtit hetkeksi ihmistaimien kasvattamiseen.
Husulan puutarhalla on viljely ollut tauolla tammikuun alusta lähtien. Yrittäjä Erika Männikkö tuli tähän päätökseen, kun laskelmat alkoivat näyttää punaista energiakriisin myötä.
– Sähkön hinta oli se viimeinen niitti, mutta tähän vaikutti muukin. Kaikki hinnat ovat nousseet jatkuvasti, ja puhutaan onko raaka-aineita ylipäätään saatavilla ja mihin hintaan, yrittäjä toteaa.
Vastaukset yhteistyökumppaneilta ja toimittajilta ovat olleet Männikön mukaan sarjassa “kysy myöhemmin uudestaan”.
– Jos ajattelen omaa sukupolvea, olemme ihan uuden edessä.
Talviviljelyssä Husulan seitsemästä kasvihuoneesta on tavallisesti käytössä ollut neljä. Päätös sulkemisesta tehtiin jo ennen joulusesonkia, josta tuli iso säästö, kun sadonkorjuussa päästiin laittamaan kasvihuone toisen perään talviteloille. Salaattien ja yrttien viimeiset kuormat toimitettiin loppiaisena, ja Männikkö onkin huomannut myös kuluttajien ostokäyttäytymisen muuttuvan.
– Esimerkiksi kurkkua ja tomaattia viljellään tällä hetkellä oleellisesti vähemmän, mutta silti niistä ei ole pulaa. Luin, että ruokakauppojen asiakasvirratkin ovat vähentyneet. Kaikilla on ne sähkölaskut maksettavana, ja ollaan selvästi enemmän varuillaan.
Työntekijät ovat lomautettuina, mutta Männikön mukaan Husulan sulku näyttäisi jäävän seitsemään viikkoon.
Normaalisti katselee kasvien versoja ja taimia, nyt katselen, miten ihmisversot kasvavat.
Erika Männikkö
– Eli ei tämä nyt niin dramaattista ole, mutta todellisuus on se, ettei voida jatkaa läpi talven, koska tappiota tulee liikaa, hän toteaa.
Toiminnan naisena Männikkö ei ole jäänyt paikoilleen surkuttelemaan – hän tiedostaa tilanteen olevan itselleen hengähdysmahdollisuus.
– Näen tämän ihan sopivana katkaisuna pääkopan tuulettamiseen, ja on mahdollisuus miettiä “out of the box” monia juttuja. Tämä ravistelee hyvin, hän pohtii.
Sattuman kautta hän päätyi kokeilemaan jotain uutta työrintamalla, kun hän kuuli sijaisia tarvittavan koulumaailmassa.
– Soitin, ja pääsinkin seuraavana päivänä kokeilemaan. Sillä tiellä olen, ja näyttäisi, että saan tämän välin täytettyä näin. Mutta onhan tämä erilaista. Normaalisti katselee kasvien versoja ja taimia, nyt katselen, miten ihmisversot kasvavat, Männikkö kertoo hymyillen.
Husulan toiminnan olisi tarkoitus lähteä käyntiin uudelleen maaliskuun alussa.
– Osuipa hyvään kohtaan tämä haastattelu, koska otin juuri päivän vapaaksi sijaisuuksista, jotta pääsen tänne [puutarhalle] tekemään hommia eteenpäin. Maaliskuun aloitusta ei voi nyt sössiä, vaan kaikki on laskettava ja mietittävä huolella, Männikkö sanoo.
Kesätyöntekijähakukin on käynnistynyt, sillä yritys valmistautuu jo suurimpaan sesonkiin.
– Keväässä on paljon odotettavaa, kuten pääsiäinen, äitienpäivä, vappu ja valmistujaiset. Ne ovat meillä hyvin pitkälle jo mietitty ja ajoitettu. Tosin tietämättä yhtään, mikä on volyymi.
Volyymiin vaikuttaa vuosittain sää, joka voi olla hellettä toukokuussa tai räntää vielä juhannuksenakin.
– Vaikka tämä on rutinoitunutta, aina riittää yllätyksiä. Kausivaihtelut vaikuttavat ajoitukseen, mutta toisaalta myös esimerkiksi lämmityskuluihin, Männikkö kertoo.
Yksi mietinnän aihe on myös kesätyöntekijöiden lopullinen määrä, johon volyymin lisäksi vaikuttaa se, millaisia hakijoita ilmoittautuu.
– Olemme monelle nuorelle se ensimmäinen kesätyöpaikka, ja mahtavia tekijöitä meillä on ollutkin!