Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orimattilan Henna – riski vai mahdollisuus

Kaupunginvaltuusto joutui pohtimaan uuden kehityssuunnitelman tarpeellisuutta.

Harva kaupunkilaisista edes muistaa, milloin Orimattilan kaupungin visiointi puutarhakaupunginosa Hennan kehittämisestä polkaistiin käyntiin. Siitä huolimatta se nousee kaupunginvaltuuston lempiaiheeksi aina, kun siihen on vähänkään mahdollisuus.

Niin jälleen maanantai-iltana, kun kaupunginvaltuuston esityslistalta otettiin käsittelyyn Hennan nykytila-analyysi.

Reilusti yli puolet kaksituntisesta kokouksesta kului Hennan puolesta-vastaan-keskusteluissa. Vasta kolmen äänestyksen jälkeen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Keskevaari (kok.) pääsi kopauttamaan kokousnuijalla pykälän käsitellyksi.

Ensimmäinen äänestys saatiin aikaiseksi, kun Susanna Särkinen (Liike Nyt) halusi analyysin taustatiedoista poistaa lauseen: ”Orimattila on valinnut yhdeksi kaupungin strategiseksi kehityssuunnaksi Länsi-Orimattilan ja siellä Hennan”.

– Lause antaa käsityksen, että kaikki valtuutetut ovat olleet tällaisen kehityssuunnitelman kannalla. Strategiassa lukee kuitenkin, että jatkamme Pohjois-Orimattilan kehittämistä ja markkinointia, ja Hennasta laaditaan kehityssuunnitelma, perusteli Särkinen esitystään.

Juha Hirvosen (Liike Nyt) kannattamana siirryttiin äänestykseen, jossa Särkisen esityksen kannalla oli yhdeksän valtuutettua. Kaupunginhallituksen esitys jäi voimaan 24 äänen kannattamana.

Seuraavaksi Särkinen esitti kaupunginhallituksen esitystä vastaan, että Hennan kehittämissuunnitelmaa ei annettaisi erillisen konsultin tehtäväksi.

Särkinen perusteli esitystään sillä, että kaupunkikehitys- ja tekninen toimiala pystyisivät tekemään kehityssuunnitelman yhdessä paikallisten rakennusliikkeiden ja toimijoiden kanssa.

Äänestys päättyi luvuin 25–8 kaupunginhallituksen esityksen hyväksi.

Äänestyksen jälkeen valtuusto päätti, että kaupunkikehitys- ja tekninen toimiala kilpailuttaa strategian mukaisen Hennan kehittämissuunnitelman tekijän.

Valtuutetut Hirvonen ja Särkinen jättivät kohtaan eriävän mielipiteensä.

Vihreiden valtuustoryhmän Venla Avelin puolestaan jätti päätökseen ponnen. Ponsiesityksen sisältö oli, että kaupungin johtoryhmä ja kaupunginhallitus tai sen nimeämä ohjausryhmä valvoo ja ohjaa sekä osallistuu konsultin työhön Hennan kehittämissuunnitelman tekemisessä siten, että tavoitteena on saada sellainen suunnitelma, josta on johdettavissa vähintään kolme toteuttamispolkua päätöksentekijöiden päätettäväksi Hennan tulevaisuuden jatkoksi.

Koska valtuusto ei ollut yksimielinen ponnen hyväksymisestä päädyttiin äänestykseen, jossa ponsi kumottiin äänin 22–8. Avelinin ponnen kannalla olivat perussuomalaisten Ville Erola, Jari Hosiaisluoma, Tommi Hykkyrä, Juho Kananen, Jouni Nurminen ja Arja Simola sekä vihreiden Saku Salminen. Äänestyksessä Juha Hirvonen, Susanna Särkinen sekä perussuomalaisten Jari Kaitaranta pidättäytyivät äänestämästä.

Valtuusto hyväksyi kokouksessa myös kaupungin asunto-ohjelman. Ei kuitenkaan yksimielisesti, sillä Juha Hirvonen esitti muutosta lauseeseen, jossa ehdotettiin kaupungin keskittävän rakentamistaan Pennalaan ja Hennaan.

– Tarvittaessa kaupungin tulee keskittää rakentaminen keskustan lisäksi niihin kyliin, joissa kysyntää ja tarvetta on, Hirvonen totesi.

Saku Salmisen ja Susanna Särkisen kannattamana asiasta äänestettiin. Hirvosen esitys voitti äänin 17–14, kaksi valtuutettua jätti äänestämättä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi lisäksi henkilöstöpäällikön ja ympäristötarkastajan virkojen perustamisen, Helsingintien asemakaava muutoksen sekä kahden määräaikaisen omavalmentajan viran perustamisen.

Kokouksen lopuksi jätettiin kaksi aloitetta. Tero Rönkkö (ps.) hoputti kaupunkia siirtymään muiden tavoin 2020-luvulle ja hyväksymään hybridimallin, joka mahdollistaa läsnäolon ja etätoimintamahdollisuuden valtuuston, hallituksen, valiokuntien ja eri työryhmien kokouksissa.

Pertti Laaksonen (kd.) muistutti aloitteessaan, että Orimattila on ollut merkittävä evakkojen vastaanottokunta. Hän esitti jälleen, voitaisiinko Orimattilassa järjestää asiasta tilaisuuksia, joissa nuoremmalle polvelle jaettaisiin kokemuksia evakkoajasta.