Valtuusto muisti joulukuussa menehtynyttä Matti Mäntylää.
Kärkölän kunnanvaltuuston maanantainen kokous alkoi joulukuussa menehtyneen, pitkäaikaisen valtuutetun Matti Mäntylän muistamisella ja minuutin mittaisella hiljaisella hetkellä.
Kahden valtuustokauden aikana Mäntylän kanssa valtuustossa työskennellyt, valtuuston nykyinen puheenjohtaja, Matti Airola (kok.) korosti Mäntylän tehneen hartiavoimin töitä kaikkien kärköläläisten eteen.
– Yhteistyö Matin kanssa oli hedelmällistä, vaikka allekirjoittanut edustaakin toista ryhmittymää. On todettava, että koskaan siinä ei näkynyt sellaista vallia, että olisi ollut joku puolue siinä esteenä, vaan kyllä Matin kanssa pystyi käymään keskustelua ihan yli puoluerajojen, Airola sanoi.
Airolan mukaan Mäntylän kanssa toimiessa asiat eivät koskaan jääneet hiertämään valtuustosalin ulkopuolelle, vaikka asioista saatettiin olla vahvastikin eri mieltä.
– Kun siirryttiin lehterin puolelle tai kahvion pöytään, niin pystyttiin istumaan vastatusten, ilman sen suurempia eripuraisuuksia.
Airola korosti myös sitä, että Mäntylän myötä valtuuston keskustelukulttuurista katosi runsaasti räiskyvää värikkyyttä.
Airola muisteli lämmöllä sitäkin, kuinka Mäntylä vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden saapumisen aikaan järjesti näille ohjelmaa viemällä heitä pilkille.
– Se kuvasti, että hän teki koko sydämestään kärköläläisten eteen työtä, niin vanhojen kärköläläisten kuin uusienkin. Kaiken kaikkiaan voin sanoa, että siinä oli mies, joka piti heikompiosaisen puolta viimeiseen saakka, Airola sanoi.
Kunnanvaltuusto valitsi Mäntylän tilalle kunnanhallitukseen Jukka Tammelinin (ps.). Hänen varajäsenenään jatkaa Marko Hietala (ps.). Tammelin kutsuttiin myös perussuomalaisten ensimmäisenä varavaltuutettuna valtuuston jäseneksi jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Ari Wahlberg nousi valtuustoryhmän 1. varavaltuutetuksi.
Ympäristölautakuntaan Mäntylän tilalle valittiin Hannu Rajala (ps.) ja varalle Wahlberg.
Kunnanvaltuusto päätti poistaa sivistys- ja hyvinvointilautakunnan toimialan vuoden 2023 talousarviomuutoksista tekstilisäyksen, joka koski Kärkölän koulun ruokalan tarjottimien poistamista käytöstä, perusteena olivat lautakuntien kartoittamat vaikutukset. Kunnanvaltuusto päätti, että kouluruokailussa jatketaan tarjottimien kanssa.
Kunnanvaltuusto merkitsi tiedoksi nuorisovaltuuston toimintasäännön. Samalla kokouksessa paikalla olleet nuorisovaltuutetut Pyry Paatos, Ronja Paatos ja Emilia Eronen esittäytyivät kunnanvaltuutetuille. Muut nuorisovaltuuston jäsenet kaudella 2023–24 ovat Pekko Sola ja Niklas Keningi.
Maanantaina tehtailtiin myös liuta valtuustoaloitteita. Kokoomuksen Santeri Nousjoki esitti, että kunta tehostaisi sisäistä viestintäänsä luottamushenkilöille.
– Kunnan tulee aloittaa aktiivisemmin tiedottaminen luottamushenkilöille toimielinten Teams-kanavissa, sähköpostiketjussa tai muulla tiedottamiseen sopivalla tavalla. Silloin virkamies voisi tiedottaa asioista matalalla kynnyksellä kokousten välillä valtuutetuilla ja/tai tietyn lautakunnan jäsenille. Tiedottamisen jälkeen luottamushenkilöillä olisi keskustelu ja kyselymahdollisuus asialle valitussa viestintäkanavassa toimielimen kesken. Tämän ajatuksen toteutuessa virkamiesten parhaaksi katsomalla tavalla uskon, että päätöksentekijöiden tietoisuus asioista etukäteen ja kysymättä paranisi huomattavasti, mikä puolestaan tiivistäisi virkamiesten ja luottamushenkilöiden yhteistyötä, Nousjoki perusteli.
Sosialidemokraattien Anne Tuomaila, Martti Aslamaa ja Matti Sallilla esittivät kahden vesikuntopyörän hankkimista kuntoilijoiden iloksi ja hyödyksi.
Sama kolmikko esitti myös Some-turva tai vastaavan palvelun käyttöön ottamista Kärkölässä.
– Some-turva on nettiselaimessa toimiva palvelu, jossa voi pyytää nimettömästi apua sosiaalisessa mediassa tai netissä tapahtuvaan kiusaamiseen häirintään tai uhkailuun, Sallila selvitti.
Sallila teki lisäksi aloitteen, että kunta hankkisi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen työntekijöille työkengät sisäkäyttöön, sadetakin ja liukuesteet kenkiin.
Kauko Issakainen (Kärkölä-ryhmä) teki aloitteen, että kesällä asennettavan monitoimikaukalon maanrakennustöiden yhteydessä kentän alle asennettaisiin jäähdytysputket, jotka antaisivat valmiuden tekojääkentän käyttöönotolle tulevaisuudessa.
Toisessa aloitteessaan Issakainen esitti, että tulevan yhteisöllisen asumisen kerrostalon yhteyteen rakennettaisiin tilat myös päiväkoti-ikäisten käyttöön.
– Tämä mahdollistaisi eri-ikäisten kanssakäymisen, josta on hyviä esimerkkejä muualta.
Kolmannessa aloitteessaan Issakainen vaati kunnan virkamiehiä selvittämään, kuka kunnan henkilökunnasta antoi luvan hävittää jäänhoitolaite Jäämatin romuksi.
– Ellei tätä selvitetä, niin sitten avaan uusia keskusteluja, Issakainen painotti.
Kansliapäällikkö Jouni Nieminen kertoi omassa ajankohtaiskatsauksessaan, että kunnan osallistavan budjetoinnin kokeilu on valmis alkamaan. Asiakokonaisuuden nettisivusto avautui Kärkölän kunnan verkkosivuilla eilen.
– Meillä on talousarviossa sitova valtuustotason tavoite, että kunnanhallitus toteuttaa tänä vuonna osallistavan budjetoinnin kokeilun. Perusidea on tietysti se, että on varattu talousarviossa rahasumma, jonka kuntalaiset voivat ideoinnillaan ohjata haluamaansa kohteeseen, Nieminen sanoi.
– Olennainen asia on, että herätetään keskustelua, yhteissuunnittelua ja myös sitten osallistetaan kuntalaiset päätöksentekoon. Kyse on osin suoran demokratian toteuttamisesta ja kuntalaisten osallistamisesta.
Kuntalaiset saavat vapaasti esittää ideoita, mihin haluaisivat määrärahaa käyttää.
– Sen jälkeen hallinto valmistelee ideoita, että ne saadaan äänestettävään muotoon ja edelleen kuntalaiset valitsevat kehitettävät kohteet äänestämällä. Sen jälkeen siirrytään toteuttamiseen.
Osallistavan budjetoinnin ideointiaikaa on 12. maaliskuuta saakka. Ideoita jalostava avoin kuntalaisraati järjestetään 15. maaliskuuta. Huhtikuussa on äänestys ideoista, ja toukokuussa julkistetaan tulokset kunnanhallituksen päätöksenteon jälkeen.