kirjoittajien tuntemuksia kotiseudustaan.
Uudenkylän 600-vuotisjuhlinta saa komean päätöksen, kun kylälle omistettu tilaussävellys saa kantaesityksensä Uudenkylän seurantalolla sunnuntaina.
Juhlassa Lahti Big Band esittää kuusiosaisen, parikymmenminuuttisen teoksen, jonka on Nastola-seuran toimeksiannosta säveltänyt trumpetisti ja säveltäjä Erno Tiittanen.
– Tämä on harvinaista herkkua ja varmasti siitä tulee messevä pläjäys! En tiedä, onko millekään kylälle Suomessa tehty tällaista tilausteosta, suitsuttaa Uudenkylän Salvan puheenjohtaja Anitta Helin.
Hän kertoo, että juhlavuosi piti alun perin saada pakettiin jo viime vuonna. Tieto Nastola-seuran lahjasta tuli syyskuussa, ja käytännön järjestelyjen takia esitys siirtyi helmikuulle.
– Eihän se Hämeessä haittaa, vaikka pikkuisen lipsahtaa seuraavalle vuodelle, Helin myhäilee.
Säveltäjälle tilausteokseen tarttuminen oli hieno ja ainutlaatuinen kokemus.
– En ole tällaista varsinaisesti aikaisemmin tehnyt. Auschwitzissä käytyäni sävelsin kyllä Birkenau-teoksen, Tiittanen mainitsee. Hän kertoo sävellystä varten perehtyneensä Uudenkylän historiaan netin kautta.
Erno Tiittasella ei ole yhteyksiä Uuteenkylään, hänen linkkinsä Nastolaan on siellä asuva bändikaveri Timo Mäkelä, joka niin ikään soittaa trumpettia Lahti Big Bandissa. Ja tietysti Immilän Myllyjazzit.
– Siellä on tullut käytyä soittamassa.
Tilausteokseen tarttuminen oli mieluisaa.
– Sävellystyö lähti hyvin rullaamaan, luomisen tuskaa ei tullut.
Tiittanen toivoo kuulijoilta avointa mieltä, luvassa on sukelluksia niin swingin, boogaloon, latin jazzin kuin boleronkin rytmeihin. Teoksen soolosoittimena on tuuba, jota kantaesityksessä soittaa Aleksi Saraskari, ja orkesteria vahvistaa soolo-osuuksillaan myös huilisti Olli Jaakkola.
Uusikylä 600 -teos inspiroi säveltäjää niin paljon, että sille on luvassa jatkoa: noin 45-minuuttiseksi kasvava kokonaisuus Tuba in Jazz kuullaan syksyllä Jazztorilla.
Musiikkipitoisen juhlan avaa kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Kantaesityksen jälkeen ehditään juoda kakkukahvit ennen kuin kirjoittajat pääsevät ääneen. Kirjoittajia haastattelee äidinkielen opettaja Ulla Haukka-aho, mukaan ovat lupautuneet Kalevi Laaksonen, Kalevi Laalo, Arja Mattila, Matti Oijala, Reijo Oksanen, Risto Pesonen, Hara Järvinen, Juhani Sillanmäki sekä Tuula Uski. Aihepiirit vaihtelevat rautatieläisyydestä Salpausselän harjuluontoon, alueen hautausmaakulttuuriin, vankileirien historiaan, työväenliikkeeseen ja blues-musiikkiin.
Haukka-aho on melko tuore uusikyläläinen, hänelle olikin yllätys, miten monipuolisesti kylästä on kirjoitettu.
– Oman paikkakunnan tunteminen on tosi tärkeää. Yhteenkuuluvuuden tunne syntyy yhteisten kokemusten ja muistojen jakamisesta, hän pohtii.
Ohjelman lopuksi myös yleisö voi osallistua keskusteluun kirjoittajien kanssa.
Anitta Helinin mukaan nuorisoseura aikoo juhlavuoden jälkeen vetää vähän henkeä, tosin esimerkiksi seurantalon kunnostamisessa riittää puuhaa.
– Toivotaan, että ihmiset heräävät omaehtoisestikin tekemään tapahtumia seurantalolla.
Uusikylä sanoin ja sävelin Uudenkylän seurantalolla, Sähkötie 2, sunnuntaina 19. helmikuuta klo 14.