Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalan uusi pelastusasema saa kehuja henkilöstöltä

Pelastusasema on mahdollista muuttaa palvelemaan vakinaisen palokunnan tarpeita, jos sellainen joskus tulee Asikkalaan.

Asikkalan uusi pelastusasema on otettu käyttöön. Pelastusasema on Asikkalan puolivakinaisen palokunnan koti, ja asemalla päivystää myös vuorokauden ympäri kaksi Akuutti24:n ensihoitajaa.

Asikkalan pelastusasema on rakennettu kolmeen kerrokseen. Maan tasolla olevassa kerroksessa sijaitsevat kalustohalli, ambulanssin ja henkilöautojen tallit, pesuhalli, huolto- ja varastotiloja, toimistotilat sekä ensihoidon valmiustilat.

Kellarikerrokseen on sijoitettu koulutusluokka, kuntosali, Asikkalan puolivakinaisen palokunnan keittiö- ja oleskelutilat sekä kunnan käytössä olevia harrastetiloja.

Pelastusaseman henkilöstö on ottanut ilolla vastaan uudet ja merkittävästi entistä paremmat tilat.

– Tässä on huomattava muutos, kun meillä on nyt kunnon sosiaalitilat. Aiemmin meillä oli vain kahvipöytä. Ja nyt pystymme pitämään kaluston kunnossa, hehkuttaa Asikkalan puolivakinaisen palokunnan sammutusmies Sami Pouttu.

Asikkalan pelastusasema on rakennettu Puhdas paloasema -mallin mukaisesti. Asema on jaoteltu puhtaaseen ja likaiseen puoleen, eli likaisia varusteita tai autoja ei tuoda puhtaalle puolelle.

– Esimerkiksi tulipalokeikalta tullessa auto ajetaan pesuhalliin, auto pestään ja kamat tuodaan suoraan autosta pihalle puhdistusalueelle. Puhtaalle alueelle tuodaan vain puhtaita varusteita, se vähentää altistusta. Tulipaloissa syntyy vaarallisia yhdisteitä, ja jos ne ovat pitkään ihon kanssa kosketuksissa, se altistaa erilaisille sairauksille, Pouttu valaisee.

Vanhalla paloasemalla ei ollut suihkua eikä saunaa.

– Varusteet on pidettävä puhtaana, mutta myös miehet on pidettävä puhtaana. Jos olet tulipalossa, sinun täytyy käydä sen jälkeen pesulla. Altistusaika lasketaan siitä, kuinka nopeasti sinulla on pääsy pesutiloihin. Täällä on jokaiselle henkilökohtaiset kaapit ja suihku ja sauna.

Aseman ylimmässä kerroksessa on IV-konehuone sekä valmius laajentaa pelastusasema vakinaiselle palokunnalle sopivaksi.

– Yläkerrassa ei ole mitään muuta kuin betonia. Jos tänne joskus tulisi vakinainen palokunta, sinne pystyisi rakentamaan huoneet heille, jotka asemalla olisivat vuorossa, Pouttu avaa.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos on tehnyt viime vuoden huhtikuussa esityksen vakinaisen ympärivuorokautisen pelastusaseman perustamisesta Asikkalaan, mutta asia ei ole edennyt.

Asikkalan palokunnan henkilöstö vaihtuisi, jos palokunta muuttuisi puolivakinaisesta vakinaiseksi.

– Tämä sama porukka ei pyörittäisi vakinaista palokuntaa. Käytännössä tänne tulisi ammattipalomiehiä. Me emme voi työskennellä ammattipalomiehinä, koska meillä ei ole koulutusta siihen. Meillä on toki rivissä tyyppejä, jotka ovat työkseen palomiehiä, mutta heidän sijoituspaikat ovat muualla.

– Vakinaisessa palokunnassa on ammattipalomiehiä, eli he ovat käyneet pelastusopiston. Meidän koulutuksemme on kurssipohjainen, ja paloasemalla ei asu kukaan. Vakinaiset palomiehet ovat aina työvuoron paloasemalla.

Puolivakinaiseen palokuntaan kuuluvilla on samanlainen koulutus kuin vapaapalokuntalaisilla (vpk), mutta erojakin on.

– Täällä tehdään varallaoloa laajemmin kuin vapaapalokunnissa, ja meillä on henkilökohtaiset työsopimukset pelastuslaitoksen kanssa. Normaalisti sopimuspalokunnilla on vpk-yhdistys, joka järjestää pelastustoiminnan, ja heillä on sopimukset pelastuslaitosten tai nykyään hyvinvointialueiden kanssa, Pouttu kertoo.

– Täällä on varmennettu paloauton lähteminen siten, että virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin on päivystykset. Päivystäjät varmistavat, että paloauto liikkuu ja muut täydentävät. Meille tulee hälytys tekstiviestillä tai hälytyslaitteeseen, jos sattuu olemaan vaikka vapaalla kotona. Sitten voi lähteä täydentämään paloautoa.

Asikkalan puolivakinaisella palokunnalla oli viime vuonna 216 pelastustehtävää.

– Välillä saattaa olla viikko ilman hälytystä, välillä saattaa tulla viisi hälytystä päivässä. Kesäisin on enemmän hälytyksiä, kun on myös enemmän asukkaita.

Pouttu rohkaisee kiinnostuneita liittymään palokunnan toimintaan.

– Uutta porukkaa mahtuu mukaan. Uusia autetaan kyllä matkaan, jos vääksyläisiä kiinnostaa lähteä uuteen harrastukseen. Viime syksynä aloitti seitsemän uutta ja kaksi aiemmin mukana ollutta palasi takaisin.

Asikkalan pelastusaseman suunnittelu alkoi helmikuussa 2020, ja suunnittelussa oli mukana alusta lähtien myös palokunnan henkilökuntaa sekä Asikkalan kunnan edustus. Uuden pelastusaseman rakentaminen vanhan aseman paikalle alkoi 9. elokuuta 2021.

Pelastusaseman hinnaksi tuli noin 4,9 miljoonaa euroa. Aseman rakennuttajana toimi Asikkalan kunta. Päijät-Hämeen hyvinvointialue osti pelastusaseman Asikkalan kunnalta sen valmistuttua.

Uuden pelastusaseman kerrosala on 1 936 neliömetriä ja bruttoala on 2 547 neliömetriä. 6 524 neliömetrin suuruisella tontilla sijaitsee uuden pelastusaseman lisäksi vanhoja kalustohalleja.